Ošetřovné příjem nenahradí. Zároveň schází rodinám s dětmi nad deset let

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Shutterstock

Bohatství, ilustrační foto
Dvouleté děti ve školkách
3
Fotogalerie

Děti v Česku dlouhodobě nechodí do školy. Stát rodičům poskytuje ošetřovné pro děti doma do deseti let. To však na pokrytí výpadku příjmu v mnoha případech přestává stačit. A problémy mají i rodiče s dětmi těsně nad deset let. Ne vždy je lze nechat doma samotné, ale ošetřovné na ně není žádné.

Školy se žákům prvního stupně při podzimní vlně epidemie covidu-19 prvně uzavřely 14. října s tím, že se děti do lavic vrátí za všech okolností v pondělí 2. listopadu. Nestalo se tak, školy se pro ně otevřely v pondělí 30. listopadu, a to pouze na tři týdny. V pátek 18. prosince jim začaly dny boje proti covidu a poté vánoční prázdniny. Od 4. ledna se s výjimkou 1. a 2. tříd školáci vyučují distančně, tedy na dálku.

„Nepředvídatelná situace při podzimní uzavírce přivedla nejednu domácnost do finančních potíží, které se jen těžko řeší. Nikdo předem neví, na jak dlouho se školy uzavírají, navíc lidé už jsou po jarní uzavírce vyčerpaní finančně i psychicky,“ říká finanční poradce skupiny Partners Vladimír Weiss.

Tip: Spočítejte si výši ošetřovného s naší kalkulačkou > > 

Ještě větší starosti pak podle něj dnes mají rodiče dětí starších deseti let. S nimi už totiž nezůstávají doma na ošetřovném. Přitom se o sebe ještě nedokáží dost dobře postarat, jak dokládá i příběh jedné z klientek Vladimíra Weisse.

„Žiji s dcerou v malém domě na předměstí Pardubic. Pracuji ve výrobě a od loňského jara stále řeším, kdo a kdy mi ohlídá dceru a jestli budu mít příští měsíc na zaplacení hypotéky a poplatků,“ uvádí.

Dítě ve 4. a 5. třídě si doma nezatopí, neuvaří ani se nenaučí

Podle jejích zkušeností je současná situace komplikovaná hlavně pro rodiče s dětmi kolem 10. až 12. roku. V takovém věku děti totiž ještě nejsou zcela samostatné, ale zároveň už rodič nedostává při uzavírce škol žádnou podporu. Děti tak zůstávají doma samotné, jak uvádí klientka, často i celý den.

„Dceři bylo deset let loni v létě. To znamená, že jsem zůstala doma, zprvu na 60 procentech příjmu, potom nám příspěvek zvýšili na 80 procent,“ říká s tím, že i tak už v té době sáhla na svou finanční rezervu.

Téměř celé léto pak strávila dcera u babičky, dva týdny na pobytovém táboře a na týden spolu odjeli na jižní Moravu, kde si pronajali chalupu.

„O prázdninách jsem si srovnala finance, nabrala jsem si více směn v práci a vypadalo to, že vše se konečně dostává do běžných kolejí,“ říká.

Vlny covidu domácnosti pomalu ruinují

Nečekaný zvrat přišel už 14. října, kdy se opět uzavřely všechny školy v republice s tím, že ošetřovné vyplatí úřady za standardních podmínek, nikoliv těch mimořádných jako na jaře.

„Na jaře byla podpora pro pečující o děti kvůli uzavřeným školám opravdu výrazně vyšší a dosáhlo na ni více rodičů. Od dubna do června dostávali ošetřovné až do 13 let věku dítěte, navíc v částce o 20 procent vyšší,“ potvrzuje Vladimír Weiss.

Dodává, že podzimní vlna epidemie i kvůli tomu dostává mnoho domácností do nedobré finanční situace a rodiče jen těžko hledají místa, kde snížit své měsíční výdaje. Příkladem může být žena s hrubou mzdou ve výši 20 tisíc korun, která dostala při 80procentním ošetřovném na jaře 14 220 korun, zatímco nyní na podzim jen 10 680 korun při 60procentním ošetřovném. Situace se přitom nelepší.

Jak si pomoci z problémů

Dočasná výpomoc od rodiny, ať už finanční, nebo hlídání, je dle Vladimíra Weisse tím nejlepším řešením mimořádné situace. Zároveň varuje před rychlými půjčkami na internetu nebo od neznámých finančních institucí, u nichž se sice můžou zdát podmínky pro poskytnutí peněz výhodné, v praxi se však ukazuje, že většinou jen zdánlivě.

„Pokud někdo přemýšlí o půjčce v důsledku opatření proti šíření koronaviru, doporučuji vše důkladně promyslet a vždy se obrátit na finančního poradce nebo přímo na banku, která dokáže zhodnotit rizikovost úvěru pro případného žadatele,“ uzavírá.