Předdůchod z penzijního spoření lze čerpat již 5 let před penzí

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Profimedia

Předdůchod u doplňkového penzijního spoření (DPS) přináší střadatelům nejednu výhodu, a to již v době před odchodem do penze od státu. Čerpat jej mohou lidé už pět let před dosažením věku, kdy mají nárok na státní penzi, aniž by tím došlo k jejímu ponížení.

Z hlediska důchodového pojištění je předdůchod vyloučenou dobou, a neovlivňuje tak osobní vyměřovací základ, z nějž se vypočítává starobní důchod. Zjednodušeně řečeno, předdůchod výši starobního důchodu neovlivní.

„Při čerpání předdůchodu se nezdaňují případné příspěvky od zaměstnavatele 15procentní daní z příjmů. Navíc po celou dobu čerpání předdůchodu je jeho příjemce státní pojištěnec, tedy za něj zdravotní pojištění každý měsíc hradí stát,“ upřesňuje finanční poradce skupiny Partners David Kučera.

Předdůchod na rozdíl od státní předčasné penze není ani překážkou pro uzavření pracovní smlouvy, ať už na hlavní, nebo zkrácený pracovní poměr.

Tip: Kdy můžete odejít do penze? Spočítejte si svůj důchodový věk

Limity předdůchodu v DPS 

I předdůchod z doplňkového penzijního spoření čerpají lidé za určitých podmínek. A tou nejvýznamnějších bývá podle zkušeností finančního poradce právě splnění minimální výše naspořené částky.

„Od ledna 2022 musí mít lidé žádající o předdůchod na penzijním spoření uloženo minimálně 266 738 korun, přičemž minimální doba pro jeho čerpání zůstává stejná, tedy dva roky,“ říká.

Při měsíční úložce ve výši jeden tisíc korun splní účastník penzijního spoření výše uvedený limit pro dvouletý předdůchod přibližně za 22 let. Při odchodu do předdůchodu v 63 letech je tak třeba, aby se spořením začal nejpozději ve 40 letech. A vzhledem k možnému i několikaměsíčnímu výpadku jinak pravidelné úložky, například kvůli ztrátě zaměstnání nebo nečekanému výdaji, doporučují odborníci se spořením začít o několik let dříve.

Minimální měsíční dávku stanoví MPSV

Výpočet celkové částky, kterou je potřeba naspořit, přitom není nijak složitý. Vychází z Ministerstvem práce a sociálních věcí každoročně stanovené minimální měsíční dávky. Ta se vynásobí počtem měsíců trvání plánovaného předdůchodu. Při čerpání ministerstvem stanovené minimální čisté měsíční dávky pro rok 2022, jež činí 11 114,10 koruny, tak musí mít střadatel při dvouletém čerpání předdůchodu naspořeno minimálně 266 738 korun. Nicméně odborníci upozorňují, že by měli lidé počítat s o něco vyšší naspořenou částkou. 

Jak dlouho trvá předdůchod

Do předdůchodu mohou lidé ovšem odejít i dříve než jen dva roky před dosažením věku, kdy mají nárok na státní penzi. Nejdříve však pět let před tímto věkem. Je pak třeba připomenout, že čím dříve střadatel do předdůchodu odchází, tím vyšší naspořenou částku v penzijním spoření musí mít.

„Pro pětileté čerpání předdůchodu je letos limitem naspořená částka ve výši alespoň 666 846 korun, při čtyřletém předdůchodu pak 533 477 korun a při tříletém činí hranice pro jeho přiznání částka 400 108 korun,“ říká David Kučera.

Podle něj při nesplnění minimální hranice úložky pro přiznání předdůchodu není problém tuto podmínku vyřešit mimořádným vkladem na daný penzijní účet. Vždy o to musí účastník svou penzijní společnost předem požádat.

Jaké jsou další podmínky

Výše úložky ale není jediná podmínka pro přiznání předdůchodu z penzijního spoření. Žadatelé si v něm musejí spořit alespoň 60 měsíců, tedy pět let. Překážkou v jeho čerpání není ani smlouva o spoření v již nesjednávaném penzijním připojištění, takzvaném transformovaném fondu. Jeho klienti mohou kdykoli přejít do doplňkového penzijního spoření (DPS) a následně o předdůchod z něj požádat u své penzijní společnosti. Celá transakce by neměla trvat déle než půl roku.

„Proces převodu doporučuji svým klientům zahájit alespoň šest měsíců před podáním žádosti o předdůchod. Převod z penzijního připojištění do DPS je ohraničen 2měsíční výpovědní lhůtou,“ vysvětluje poradce.

Samotná výpovědní doba pak dle něj počíná ultimem měsíce. Tedy od prvního dne následujícího měsíce od doručení výpovědi z penzijního připojištění a žádosti o převod. Další jeden měsíc pak trvá převod peněz z penzijního připojištění do DPS, lhůty bývají i kratší, záleží na penzijní společnosti.

Samotný převod prostředků může být podmíněn úhradou poplatku až do výše 800 korun, není-li účastník u společnosti déle jak 60 měsíců. Nevztahuje se však na převod z penzijního připojištění do doplňkového penzijního spoření u téže společnosti. K žádosti o převod úspory dokládá žadatel ještě souhlas penzijní společnosti, ke které chce převést své prostředky.