PŘEHLEDNĚ: Kandidáti na nového primátora hlavního města Prahy

Bohuslav Svoboda (Spolu - ODS, TOP 09, KDU-ČSL)

Bohuslav Svoboda (Spolu - ODS, TOP 09, KDU-ČSL) Zdroj: Profimedia.cz

Průvodce komunálními volbami
Zdeněk Hřib (Piráti)
Petr Hlaváček (STAN)
Jan Čižinský (Praha sobě)
Patrik Nacher (ANO)
7
Fotogalerie

O primátorský řetěz se v Praze hlásí několik kandidátů, nikoli však nových tváří. Pravděpodobně největší šance má exprimátor Bohuslav Svoboda, který do komunálních voleb povede koaliční uskupení Spolu (ODS, TOP 09 a KDU-ČSL). Svůj mandát by rád obhájil současný primátor Zdeněk Hřib (Piráti), do čela pražského magistrátu bude kandidovat také šéf uskupení Praha sobě Jan Čižinský, poslanec Patrik Nacher (ANO), urbanista Petr Hlaváček (STAN) nebo bývalá ombudsmanka Anna Šabatová (Soliadarita).

Nového primátora přitom nečeká lehký úkol. Bude muset pokračovat s finančně náročnou výstavbou metra D a přípravou dostavby městského okruhu, pro který bude muset u vlády Petra Fialy (ODS) vyjednat nemalé finance. Kromě toho musí řešit nedostatek bytů či škol, integraci ukrajinských uprchlíků, nákladnou opravu Průmyslového paláce, dostavbu tramvajových tratí nebo miliardovou výstavbu Dvoreckého mostu.

Volební koalici se podařilo sestavit ODS, TOP 09 a KDU-ČSL, které budou kandidovat pod prověřenou značkou Spolu. Sociální demokraté, kteří posledně úplně z magistrátu vypadli, půjdou do koalice se Zelenými a dalšími stranami. Piráti i Praha sobě jdou do voleb samostatně a chtějí obhájit místo v městské radě. Z opozičních lavic zabojuje také hnutí ANO.

Mezitím došlo ke škatulatům mezi TOP 09 a Starosty a nezávislými – dosavadními partnery ve vládnoucí koalici na magistrátu, kuloárně však znesvářenými pražskými politiky. Ke koalici Spolu zběhla Hana Kordová Marvanová, která přitom nyní působí jako pražská radní za STAN. Náměstek Petr Hlaváček za TOP 09 se naopak rozhodl vést samostatnou kandidátku Starostů a nezávislých do nadcházejících voleb. Ty se konají 23. a 24.září.

Bohuslav Svoboda (Spolu – ODS, TOP 09, KDU-ČSL)

Občanští demokraté nechtějí připustit v Praze opakování ponižující situace po posledních komunálních volbách, kdy se i přes vítězství propadli do opozice. Silnou výhru si chtějí letos zajistit spojenectvím s TOP 09, která bývala v hlavním městě poměrně silná. Kandidátem na primátora je lékař a poslanec Bohuslav Svoboda (ODS), který má s vedením města zkušenosti.

„Praha je dnes na třiceti procentech svého potenciálu a každý lékař by situaci takového pacienta označil za blížící se kritickému stavu,“ kritizuje současné vedení Prahy Svoboda. „Pražanům nabízím cestu ze současného chaosu a marasmu, který zejména poslední čtyři roky vládne v pražské dopravě, ve výstavbě klíčové dopravní infrastruktury a v nejužším vedení města,“ dodal exprimátor. Spolu již zveřejnilo volební program na svých stránkách.

Dvojkou kandidátky bude šéf pražské TOP 09 a europoslanec Jiří Pospíšil, nejvýše postaveným lidovcem na kandidátce bude Jan Wolf. Na kandidátce jsou také další známé tváře komunální politiky, za ODS třeba starosta Prahy 9 Tomáš Portlík nebo starostka Prahy 2 Alexandra Udženija, za TOP 09 pražský radní Jan Chabr či starosta Prahy 3 Jiří Ptáček.

Zdeněk Hřib (Piráti)

Piráti půjdou do komunálních voleb samostatně, stejně jako před čtyřmi lety. Do čela kandidátky si zvolili dosavadního primátora Zdeňka Hřiba. Podle něho je důležité udržet v Praze stabilitu. „Když se podíváte na prosperující města, například Vídeň, je tam velká politická stabilita. To, co se dělo v minulých dvou volebních obdobích, kdy se rozpadaly koalice, tak to byl chaos, který neprospívá koncepčnímu rozvoji města,“ řekl Hřib.

Piráti jdou do kampaně pod heslem „Máme odvahu řídit Prahu správně“. „Zdeněk Hřib provedl Prahu dvěma bezprecedentními krizemi skutečně nevídaných rozměrů, a to bez korupce a bez kauz,“ řekl předseda strany Ivan Bartoš s odkazem na koronavirovou epidemii a uprchlickou vlnu z Ukrajiny. Piráti považují za priority dostupnost bydlení, energetickou soběstačnost, dobudování tramvajové sítě nebo revitalizaci sídlišť. Volební program zveřejnili Piráti na svých stránkách.

Na druhém místě pirátské kandidátky je místostarostka městské části Praha 10 Jana Komrsková, která ve vnitrostranických primárkách neúspěšně usilovala o první místo, a na třetím současný radní pro bydlení a transparentnost Adam Zábranský.

Petr Hlaváček (STAN)

Poté co dostali košem od TOP 09, se pražští Starostové a nezávislí rozhodli jít do podzimních voleb sami. Do čela kandidátky zlákali architekta Petra Hlaváčka, který naposledy kandidoval za TOP 09 a je nyní náměstkem pro územní rozvoj. Po turbulentní kauze kolem šéfa pražského STAN Petra Hlubučka, který po svém zatčení odstoupil z druhého místa kandidátky, vedení hnutí v hlavním městě i z pozice náměstka, musel Hlaváček přijít razantní proměnou pražské kandidátky.

„Pan Hlubuček pošpinil práci řady lidí, kteří s korupční kauzou nemají vůbec nic společného, a my teď musíme vysvětlit, že starosta nerovná se korupčník," uvedl Hlaváček. Na druhé místo kandidátky se posunula místostarostka Čakovic, právnička Kateřina Arnotová. Kandidovat za STAN bude i zakladatel platformy Donio David Procházka, ředitel Pražského jara Roman Bělor, zakladatel organizace Otevřená společnost Czeslaw Walek nebo dětský onkolog Pavel Boček.

„Sestavil jsem tým pro útok, ne pro obranu," uvedl Hlaváček. „Silný tým s vizí pro Prahu, který vnímá pohledy různých generací a skupin, staví byty pro mladé a myslí na školství, je plné kultury a vnímá vědu a inovaci jako cestu z montovny do budoucna," dodal. Program pražských Starostů a nezávislých naleznete zde.

Jan Čižinský (Praha sobě)

Ambici stát v čele hlavního města má starosta Prahy 7 Jan Čižinský, který půjde do voleb opět jako lídr Prahy sobě. Uskupení původně chtělo jít do voleb v rámci občanské kandidátky a snažilo se kvůli tomu sesbírat sto tisíc podpisů, což do termínu ovšem nestihlo. Proto jde do voleb jako sdružení nezávislých kandidátů a politické strany „Podporujeme nezávislou kandidátku Praha sobě“. 

Na kandidátce jsou na předních místech současní náměstci a radní za Prahu sobě Hana Třeštíková, Adam Scheinherr a Pavel Vyhnánek. „V roce 2018 nám těsně před volbami průzkumy předpovídaly maximální volební potenciál 15 procent. Překročili jsme ho a nakonec nám dalo hlas 16,5 procenta Pražanů. Nyní máme volební potenciál mezi 21 a 51 procenty a věříme, že znovu překvapíme," věří Čižinský. Volební program zveřejnila Praha sobě zde.

Praha sobě, která nyní vládne spolu s Piráty, TOP 09 a STAN na pražském magistrátu, se může stát žádanou koaliční nevěstou pro povolební vyjednávání. Čižinský se však netají averzí nejen vůči hnutí ANO, ale i pražské ODS, kterou opakovaně kritizuje.

Patrik Nacher (ANO)

Hnutí ANO je jedním z posledních, kdo představil svého kandidáta na primátora Prahy. Do čela kandidátky hnutí se postavila známá tvář pražské komunální politiky, poslanec za ANO Patrik Nacher. Ten měl hnutí vést do voleb v Praze už před čtyřmi lety, celostátní vedení ho ale tehdy nahradilo podnikatelem Petrem Stuchlíkem, k výraznému úspěchu hnutí to však nevedlo a ANO skončilo v opozici. Tentokrát s nominací Nachera souhlasil i celorepublikový výbor.

„Podpora kolegů mě potěšila, ale tím ta práce teprve začíná. Prahu je potřeba po těch čtyřech letech rozhýbat a začít ji konečně řídit. Současnému vedení se toho příliš nepovedlo, a to aktivistické vedení města se neosvědčilo,“ řekl Nacher.

Na druhém místě bude kandidovat předseda zastupitelského klubu ANO Ondřej Prokop, následován exposlankyní Barborou Kořanovou. „Podařilo se nám sestavit silnou a vyváženou kandidátku. Máme tam experty na dopravu, IT, úspěšné zastupitele z městských částí, ale i kolegy se zkušenostmi z vysoké politiky," uvedl Prokop.

Anna Šabatová (Solidarita)

Sociální demokraté, kteří po volebním debaklu před čtyřmi lety zcela vypadli z pražského zastupitelstva, chtějí opět přilákat pražské levicové voliče. Vsadili na spojenectví se Zelenými, Budoucností a Idealisty a zejména na bývalou ombudsmankou a mluvčí Charty 77 Annu Šabatovou

„Po řadě rozhovorů a debat mezi sociálními demokraty a Zelenými se dospělo k tomu, že se půjde společně. To je něco, co mě strašně moc potěšilo. Vážím si toho, že když projekt měl jasné obrysy, tak přišli za mnou a nabídli, abych se postavila do čela kandidátky. Je to něco, čemu já důvěřuji a fandím," řekla Šabatová, která za Zelené v minulosti kandidovala do Senátu. Koalice Solidarita se chce zaměřit na bydlení, sociální služby, dopravu či životní prostředí. Volební program uskupení Solidarita lze nalézt na webu.

Na kandidátce jsou i bývalý premiér Vladimír Špidla (ČSSD) nebo exministři Tomáš Petříček (ČSSD) a Jiří Dientsbier (ČSSD). Ti jsou však na nevolitelných místech, na předních místech jsou méně známé tváře ČSSD i Zelených.

Volební průzkumy pro komunální volby v největších městech

Průzkumy ilustrují šance volebních stran a jednotlivách kandidátů na úspěch v komunálních volbách. Volební potenciál nám říká, kolik hlasů by daná strana získala, pokud by jí volil každý, kdo ji zvažuje. Více se dočtete v článku na téma prezidentských voleb, který se zároveň zabývá i obecnou metodikou volebních průzkumů.

 

Průvodce komunálními volbami 2022

Video placeholde

Průvodce komunálními volbami • Videohub