Štěnice domácí: Velikost, prevence a jak vypadají štípance

Štěnice domácí

Štěnice domácí Zdroj: Deraplus

Štěnice domácí
Štěnice domácí
Hubení štěnic
Štípnce od štěnice domácí
Štípnce od štěnice domácí
10
Fotogalerie

Štěnice byly dříve spojovány spíše s rozvojovými státy, levnými ubytovnami či jako důsledek nedostatečné hygieny. V dnešní době však trápí obyvatele všude na světě, jako „suvenýr" si je bohužel můžete přivézt i z dovolené v luxusním hotelu.

Štěnice ve Francii a jinde v Evropě

S menší či větší intenzitou dokáže pravidelně potrápit tento půl centimerový parazit významné metropole.

Asi nejintenzivněji nyní boj se štěnicemi zaměstnává Paříž, kde výskyt dělá velké starosti přibližně desetině domácností. Štěnice se pak šíří v hromadné dopravě, kinech, nemocnicích či školách. Před Francií byl problém aktuální ve Španělsku, kde odborníci na dezinsekci hovořili až o 70procentním nárůstu poptávek po dezinsekčních zásazích proti štěnici domácí od začátku roku 2023.

V klidu nezůstává ani Velká Británie, kde se v polovině měsíce prostřednictvím sociálních sítí šířila panika kvůli možnému výskytu v hromadné dopravě. V Paříži stejně jako v Londýně není výskyt tohoto parazita ničím novým. Se střídavou intenzitou se místní s tímto hmyzem pravidelně potýkají. Například ve francouzské metropoli se štěnice pravidelně rozšíří hlavně začátkem podzimu.

„Lidé se vracejí z dovolených a přivážejí je s sebou v zavazadlech, dostanou se do veřejného prostoru a tam se šíří,“ informoval specialista na deratizaci z Paříže Franck Dabi.

Štěnice a situace v Česku

Ani v tuzemsku však není výskyt štenic nijak vzácný, v návaznosti na tyto zprávy pak zaznamenal Státní zdravotní ústav zvýšený zájem veřejnosti i médií o situaci v České republice. „Jelikož hlášení výskytu štěnic v ČR není povinné, neexistují žádná relevantní a komplexní data mapující výskyt štěnic, rozhodli jsme se realizovat dotazníkové šetření ohledně četnosti zásahů proti štěnici domácí v České republice, a to mezi pracovníky a společnostmi, kteří se hubením štěnic zabývají,“ uvádí Ing. Martin Kulma, Ph.D., vedoucí Národní referenční laboratoře (NRL).

„Z výsledků dotazníkového šetření, do kterého se zapojilo téměř 40 pracovníků a společností zabývajících se službami DDD (dezinsekce, deratizace a dezinfekce) z 11 krajů vyplývá, že v České republice došlo v současné době k nárůstu poptávky po dezinsekčních zásazích proti štěnici domácí oproti začátku roku 2023. Celorepublikový průměr hovoří o 15procentním růstu poptávky, což můžeme považovat, při porovnání se státy jako Francie či Španělsko, za nárůst nízký,“ popisuje výsledky Mgr. Zdeňka Leipnerová Galková z NRL.

Nejvyšší hodnoty byly zjištěny ve Středočeském kraji, kde pracovníci odborných firem uvádějí průměrný nárůst poptávky po dezinsekčních zásazích o 33 procent, následuje kraj Moravskoslezský, kde se jedná o 27 procent nárůst. Pro doplnění byly dotazovány také společnosti, které se zabývají prodejem dezinsekčních přípravků pro odborníky i pro laiky. Situace je zde obdobná a prodej dezinsekčních přípravků se oproti loňskému roku navýšil o zhruba 20 procent.

„V České republice došlo tedy k mírnému nárůstu poptávek po dezinsekčních zásazích proti štěnici domácí oproti začátku roku, ale situace není v současné době nijak kritická. S výskytem štěnice domácí se v České republice potýkají odborné firmy ve zvýšené míře od roku 2000. Nárůst je celosvětovým trendem a souvisí především s vysokou mobilitou obyvatel, sníženou ostražitostí proti tomuto členovci, ale také především s výrazným rozvojem rezistence štěnice domácí k účinným látkám dezinsekčních přípravků,“ hodnotí situaci Ing. Terezie Arnoldová, Ph.D., zástupkyně vedoucího NRL.

Velikost a jak vypadá štěnice domácí

Štěnice postelní (domácí, latinsky Cimex lectularius) je 3 až 8 milimetrů velký hmyz. Všechna vývojová stadia, tedy od nymfy až po dospělého jedince, potřebují sát krev teplokrevných živočichů. Parazitují pro ně ideálně na lidech, ale při absenci lidského hostitele nepohrdnou ani jinými savci či ptáky. Přežívají při teplotě od 7 do 45 °C.

Tvar těla štěnice je zploštělý, barva štěnic je proměnlivá. Mění se v průběhu jejich vývoje, nejprve jsou téměř průsvitné, přes červenou po napití krví, v dospělosti má štěnice hnědočernou barvu. Štěnice nemá křídla, pohybuje se pouze lezením.

Jak poznat kousnutí a štípance od štěnice?

Štěnice sají krev hlavně v noci, do rány vpouští látku s protisrážlivým účinkem a anestetikum, aby si oběť neuvědomila, že je napadena. Hostitele hledá po čichu. Po kousanci se lidem tvoří na těle růžové až červené minimálně půl centimetru široké svědivé fleky. Odborně se tato vyrážka tvořená štípanci nazývá štěnicová dermatidida. Štípnce od štěnice domácíŠtípnce od štěnice domácí|deratizace-global.cz

„Pokud nejsou rozškrabány, mizí samy během týdne. Někteří lidé nemusí mít žádnou reakci, u jiných může dojít i k alergické reakci (velký otok a zarudnutí v místě bodnutí, velmi zřídka až anafylaxe). Rozlišení bodnutí štěnicí od pobodání jinými členovci (komáři, mouchy, pavouci) je obtížné," dodává Mgr. Martina Králová, vedoucí protiepidemického oddělení Krajské hygienické stanice Středočeského kraje. 

Přenos štěnice domácí

Štěnice jsou ke člověku lákány jeho tělesnou teplotou, vydechovaným CO2, vibracemi a tělesným pachem – aktivně tak zalézají do oblečení, ložního prádla či zavazadel a tak se šíří právě třeba z hotelových pokojů do domácností. Schované se šíří ale v palivovém dřevu či starém nábytku. Občas lidé nacházejí štěnice v divadlech, vlacích, autobusech. Často pak mohou přilézt i ze sousedního bytu, typicky stoupačkami.

Máte štěnice v posteli? Kde kladou vajíčka?

Je nepravděpodobné, že by se štěnice ukrývala v oblečení, které máte právě na sobě. Raději pobývá na místě, které se nepohybuje. Na uloženém oblečení přežije štěnice i několik měsíců

„Štěnice lze nalézt hlavně v blízkosti postelí, se zaměřením na matrace, rámy postelí, oblast hlavové části postele. Zde je schováno až 85 procent štěnic. Při kontrole je vhodné mít k dispozici lupu," radí Martina Králová. Co tedy hledat? Malé černé tečky (trus štěnic) přilepené na matraci, na prostěradle, nábytku. Malé bílé válečky (vajíčka) rovněž přilepené na pevném podkladu, okrové průhledné části těl (svlečky štěnic), živé nebo mrtvé štěnice.

Samičky štěnic kladou vajíčka nejčastěji do blízkosti postele, na chráněná místa jako jsou švy a spoje matrací, mezi pružiny, za čelo postele přiléhající ke zdi. Vajíčka najdete i ve štěrbinách mezi parketami, v prasklinách starého nábytku, za rámy obrazů.

Past nebo sprej? Co funguje na štěnice?

Svépomocí se lze štěnic zbavit jen velmi obtížně. „Doporučuje se například opakované vysávání, s důrazem na místa, kde se štěnice skrývají, použít lze přenosné parní čističe. Metody, které usmrtí všechna stádia vývoje štěnice:

  • praní při teplotě nad 60 °C,
  • sušení v sušičce při teplotě nad 45 °C,
  • suché čištění v čistírně,
  • teplota -17 °C po dobu 10 hodin. 

Domácí metody však nemají většinou potřebnou účinnost. Proto je nutné si k likvidaci přizvat specializovanou firmu, která provede odbornou likvidaci tohoto nevítaného parazita pomocí vhodného insekticidu. Vzhledem k rezistenci štěnic je k úspěšné likvidaci tohoto členovce nutná opakovaná aplikace insekticidu a monitoring zasažených míst," upozorňuje Martina Králová.

Co na štěnice nefunguje? Státní zdravotní ústav nedoporučuje pořizovat

  • Volně prodejné přípravky: Účinné látky, které jsou obsažené v těchto přípravcích, jsou ve většině případů syntetické pyretroidy. Štěnice jsou na tyto účinné látky rezistentní. Přímý nástřik štěnice sice zahubí, ale následný účinek ošetřeného povrchu je velmi nízký. Nebezpečí spočívá také v tom, že syntetické pyretroidy působí na štěnice repelentně, a při jich neodborném použití tedy mohou způsobit přesun štěnice do dalších pokojů či bytů.
  • Generátory ozónu: Běžně prodejné generátory ozónu na štěnice nepůsobí a nezahubí žádné z vývojových stádií.

Cena likvidace: Kolik stojí hubení štěnice domácí v Česku?

Hubení štěnic je velice náročný proces, při neodborném zásahu navíc hrozí, že je rozeženete do bytu či domu. Firmy používají kombinaci několika chemických látek ve formě postřiku a aerosolu. K dispozici mají insekticidy s vysokou koncentrací účinných látek a další prostředky, které nejsou běžně prodejné ani v lékárnách. Hubení štěnicHubení štěnic|Deraplus

Cena hubení štěnic se zpravidla pohybuje okolo od 1 000 až 1 100 korun za jeden zásah (některý firmy mají při vysokém výskytu uvedenu cenu za jeden zásah od 1 400 korun). Z důvodu postupného líhnutí vajíček je třeba zákrok zopakovat třikrát, vždy v rozmezí 14 dní.

Prevence při cestování a co odpuzuje štěnice

  • Po příchodu na hotelový pokoj neumisťujte zavazadlo na zem v blízkosti postele nebo na postel. Ideální je zavazadlo po příchodu do pokoje umístit do vany nebo sprchového koutu v koupelně.
  • Proveďte kontrolu matrace postele, prostěradel a nejbližšího nábytku.
  • V případě nálezu štěnic nebo znaků zamoření ihned kontaktujte recepci hotelu a vyžádejte si jiný pokoj. Hotelový pokoj kontrolujte i v průběhu ubytování.
  • Na venkovní hrany zavazadla můžete aplikovat repelenty obsahující například účinnou látku DEET.
  • Prevence je důležitá i po návratu. Zavazadlo po příjezdu vložte do vany nebo dejte na terasu. Věci ze zavazadla vybalujte na těchto místech. Po vybalení věcí je doporučováno jejich okamžité vyprání – vše minimálně na 60 °C (všechna stádia zabije teplota od 45 °C). Vše, co nelze vyprat (kosmetická taška, zavazadlo, obuv, polštář…) vložte do mrazáku. Elektroniku prohlédněte, vyklepejte a v případě nějakého náznaku přítomnosti štěnic důkladně vysajte vysavačem a obsah sáčku vysavače následně dejte zamrazit. 

Zdroj: NRL