Náklady na asistovanou reprodukci šplhají až do sta tisíců

Asistovaná reprodukce, ilustrační foto

Asistovaná reprodukce, ilustrační foto Zdroj: Mimi Concept

Dětské hnízdo, ilustrační foto
Nechte si zkontrolovat mateřská znaménka po létě, prevence více, než důležitá!
3
Fotogalerie

V České republice má každý čtvrtý pár problémy s přirozeným početím dítěte a každé desáté dítě narozené u nás je počato nepřirozenou cestou. Důvod? Lidé početí dítěte odkládají. A to často i z finančních důvodů. Jenomže, jak ukazuje praxe, odkládáním početí dítěte neušetří. Spíše naopak.

Příchod potomka v pozdějším věku může být a často i je kvůli problémům s oplodněním mnohem nákladnější než ve věku mezi 20 až 28 lety. Náklady spojené s umělým oplodněním jsou vysoké. A to i za první tři výkony, na které přispívají zdravotní pojišťovny.

V České republice se každoročně narodí zhruba 110 tisíc dětí. Počty párů, které absolvují na českých reprodukčních klinikách výkon umělého oplodnění každým rokem rostou o zhruba tisíc zákroků.

Kolik stojí asistovaná reprodukce

Průzkumy uvádí, že jedním z nejčastějších argumentů mladých párů, proč odkládají příchod dítěte, je nedostatek financí. Praxe spojená s náklady na umělé početí ale ukazuje, že i odkládání početí dítěte na pozdější dobu něco stojí. A to i přesto, že zdravotní pojišťovny v začátcích umělého oplodnění rodičům přispívají na uhrazení nákladů.

Tip: Jak našetřit dostatečnou rezervu? Poradíme vám

Spoluúčast na jednom výkonu hrazeného zdravotní pojišťovnou začíná na 18 tisících. Zdravotní pojišťovny přispívají svým klientkám na tři až čtyři pokusy asistované reprodukce maximálně do 39 let. Jeden výkon vyjde pojišťovnu na zhruba 26 tisíc korun.

Přitom ale ne vždy jsou první tři až čtyři pokusy asistované reprodukce úspěšné. Ty další si pak lidé musejí platit již ze svého. Ale jsou tu i další náklady, které musejí páry platit z vlastní kapsy. A to, ať už při hrazených pokusech od zdravotních pojišťoven, nebo nehrazených.

Celkově jde o sumu začínající cca na 18 tisících korunách. Jsou to například náklady spojené s kultivací embrya, kdy pojišťovna hradí pouze tři dny, podpůrné prostředky, léky a další.

Co je optimální

Biologicky je podle lékařů optimální, když žena otěhotní do 25. roku života. Šance, že zdravá žena ve věku 30–35 let v době své ovulace otěhotní při nechráněném pohlavním styku se zdravým mužem, se pohybuje pouze mezi dvanácti až 17 procenty. Plodnost po 35. roce věku prudce klesá.

U žen od 25 do 29 let se pravděpodobnost, že otěhotní při styku během svého ovulačního cyklu, pohybuje kolem 17 až 24 procent, u čtyřicátnice tato pravděpodobnost klesá na hranici přibližně šesti procent.