Equa Bank definitivně končí. Jak se přechází k Raiffeisenbank a co se pro klienty změní

Pobočka Equa bank v pražské Bělehradské ulici.

Pobočka Equa bank v pražské Bělehradské ulici. Zdroj: ČTK/Šulová Kateřina

.
.
.
Minipobočka Equa Bank
Equa Bank
8
Fotogalerie

K 1. lednu 2022 se stala Equa Bank součástí Raiffeisenbank. Termín plné integrace Equa Bank do Raiffesenbank se blíží a 9. listopadu 2022 již odstartovala odstávka bankomatů Equa Bank. Co mají dělat klienti po této fúzi? Změní se jim bankovní údaje? Jsou jejich finance v bezpečí? Co internetové bankovnictví? Musí klienti jít na pobočku?

Prozatím klienti Equa dál používají dosavadní číslo účtu včetně kódu banky, platební karty, mobilní i internetové bankovnictví, fungují nadále pobočky i call centrum. „Klienti Equa bank dnes mohou beze změny využívat všechny služby stejně jako kdykoliv dříve. Společně s klienty obou bank připravujeme zlepšení k usnadnění života všem klientům,“ komentuje Tereza Kaiseršotová, tisková mluvčí Raiffeisenbank.  

K plné integraci Equa bank do Raiffeisenbank dojde v pondělí 14.listopadu 2022. Od toho dne se Equa bank spojí s Raiffeisenbank a veškeré produkty a služby bude poskytovat již jen pod logem Raiffeisenbank. Značka Equa bank tím definitivně skončí a už se nebude používat.

„O jakýchkoliv změnách budeme klienty včas a s předstihem informovat. V oblasti podmínek a poplatků jsou si obě značky velmi blízké – např. vedení účtu zdarma, výběr z bankomatů po celém světě zdarma, v Raiffeisenbank pak klienti mohou využívat některé benefity, které zatím klienti Equa bank využívat nemohli, např. pro fyzické osoby slevový RB klub, okamžité platby, více disponentů na jednom účtu – nebo pro podnikatele propojení online bankovnictví a účetního systému,“ dodává Kaiseršotová.

Dosavadní změny pro klienty Equa Bank:

  • 9. listopadu 2022 začala odstávka bankomatů Equa bank.
  • Číslo účtu banky se dosud nezměnilo a nebude měnit.
  • Všechny odchozí a příchozí platby fungují beze změn.
  • Od 1. 1. 2022 ale nejsou celkové vklady klienta pojištěny jako ve dvou bankách, ale došlo k pojištění vkladů jako v jedné bance – tedy na 100 000 EUR.
  • Platby kartou nebo elektronickou peněženkou se nijak nezměnily, vše zůstalo jako dosud.
  • Pobočky jsou pro klienty nadále otevřeny beze změny.
  • Linka Klientského centra 222 010 222 funguje pro klienty nadále beze změny.

Jak probíhá spojení:

  • V sobotu 1. října 2022 se na pobočkách Equa bank otevírají účty výhradně pod značkou Raiffeisenbank, tedy s kódem banky 5500.
  • Od pondělí 7. listopadu 2022 nelze změnit limity a PIN platebních karet Equa bank. Nadále však klienti mohou karty používat k transakcím a samozřejmě je lze zablokovat.
  • Ve středu 9. listopadu 2022 začíná odstávka bankomatů Equa bank. Nelze je používat k výběru hotovosti ani ke vkladům. Místo toho lze využít všechny bankomaty Raiffeisenbank.
  • V pátek 11. listopadu 2022 začíná odstávka mobilního a internetového bankovnictví Equa bank. Do účtu se od toho dne už klient nepřihlásí. Pokud však potřebuje ještě zadat platby, má čas do čtvrtka 10. listopadu 2022. Platební karty nadále fungují.
  • Od pátku 11. do pondělí 14. listopadu 2022 nebudou fungovat odchozí ani příchozí platby. Všechny platby, které přijdou během odstávky, banka připíše na účet ihned v pondělí.
  • V pondělí 14. listopadu 2022, tedy po třech dnech odstavených systémů Equa bank, dochází k jejich plné integraci do systémů Raiffeisenbank.

Co se změní 14.listopadu:

Internetové bankovnictví a mobilní aplikace

Zatímco internetové bankovnictví a mobilní aplikace jsou zatím stejné včetně všech přístupů i E-PINu, od 14.listopadu uvidí klienti v internetovém nebo mobilním bankovnictví Raiffeisenbank nově i své finanční produkty z Equa bank. 

Před první online platbou kartou z bývalé Equa bank si klient musí aktivovat internetové bankovnictví Raiffeisenbank, jinak mu od 14. listopadu 2022 nepůjde ověřit platby kartou na internetu, takže mu nepřijde žádný kód.

Klienti budou moci povolit přístup k účtu dalším osobám, což samotná Equa bank neuměla. Získají také více poboček a nově budou moci využívat i 130 vkladomatů Raiffeisenbank. 

Rovněž se klienti stanou členy věrnostního slevového programu RB Club.

Číslo účtu

Klientům Equa bank se jejich současné číslo účtu před lomítkem nezmění. U méně než 1 procenta klientů se bude řešit situace, kdy se číslo jejich účtu v jedné z bank shoduje s číslem účtu jiného klienta ve druhé bance. V takovém případě bude banka vždy situaci řešit individuálně a v součinnosti s klienty.

Bude se měnit kód banky 6100?

Od 14. 11. 2022 se u odchozích plateb z účtu klienta bude zobrazovat už jen nový bankovní kód 5500. Avšak ještě 6 měsíců poté bude platit starý kód. Nemůže se tak stát, že by vám peníze zaslané na původní kód banky 6100 nepřišly a máte dostatek času na informování odesílatelů plateb o této změně.

Změní se mi IBAN?

Změnou bankovního kódu se mění i IBAN. Svůj nový IBAN klienti uvidí v internetovém bankovnictví, na výpisu z účtu, nebo si ho snadno mohou vygenerovat na webu ČNB.

Změní se nějak fungování poboček?

Pobočky Equa bank zůstanou zachovány. Na konci roku 2022 budete mít možnost využívat více než 100 dalších poboček Raiffeisenbank. Rovněž budou mít klienti možnost využívat všechny vkladomaty Raiffeisenbank, kterých je v Česku celkem 130.

Je nutné si nechat vystavit novou platební kartu?

Ne, platební karty vydané Equa bank zůstávají i nadále platné. Jakmile se bude blížit termín konce platnosti karty, bude klientům automaticky zaslána nová karta.

Multiměnové karty

Pokud klient v Equa bank používal multiměnovou kartu k více účtům v cizí měně, po převodu do Raiffky bude karta spárována jen s korunovým účtem. Po převedení poté může požádat o bezplatnou kartu k cizoměnovému účtu, nebo využít multiměnový účet.

Mám účet u Equa bank i u Raiffeisenbank, zůstanou mi aktivní oba účty?

Ano, po spojení bank klientům zůstanou oba účty. Poté se budou moci rozhodnout, zda si nechají u jedné banky dva účty, anebo se rozhodnou zachovat jen jeden z nich.

Půjčky, úvěry a hypotéky  

Půjčky, úvěry a hypotéky se klientům Equa bank nijak nemění a totéž platí pro jakékoliv jiné limitované nabídky. Veškeré závazky Equa bank ve smyslu oznámení o schválené půjčce, úvěru nebo hypotéce jsou platné i do budoucna. 

Mění se však splácení dříve poskytnutých úvěrů společnosti Credit Funding a.s. Nové platební instrukce klient dostane do 14. listopadu 2022 a v případě, že je neobdrží, lze kontaktovat banku na e-mailu spravahypotek@rb.cz

Pokud mají klienti úvěr Credoma, dostanou od Raiffeisenbank nové číslo účtu pro nastavení trvalého příkazu.

Zástavní právo ve prospěch Equa bank

Po právním spojení v lednu 2022 se zástavní práva registrovaná na Equa bank stávají zástavními právy registrovanými na Raiffeisenbank. O nic se tedy nemusíte starat. Spojení obou bank nemá na platnost uzavřených smluv vliv, stejně jako na smlouvy zástavní a zajišťovací. V případě zajišťovacích instrumentů se místo Equa bank stane věřitelem Raiffeisenbank. Totéž platí i pro jiné formy zajištění – například pojištění, vklady a směnky. 

Firemní úvěr

Spojením Equa bank a Raiffeisenbank se opět nic nemění. Sjednané podmínky firemních úvěrů zůstávají stejné a platí tak, jak je má klient banky domluvené ve smlouvách. 

Investice a podílové fondy

Klienti Equa mohou nadále spravovat, nakupovat a prodávat své investiční produkty v internetovém bankovnictví pod obchodní značkou Equa bank. Plnou evidenci vede Raiffeisenbank na základě stejných podmínek, jako tomu bylo u Equa bank.

Pojištění

Pro klienty Equa bank nic nemění, a to ani u poplatků. Smlouvy a jejich platnosti zůstávají za stávajících podmínek. Teprve po skončení platnosti se standardně bude jednat o nový produkt.

O Raiffeisenbank  

Raiffeisen Bank International (RBI) je rakouská mateřská společnost Raiffeisenbank a.s. v České republice (RBCZ). Na trhu působí již 150 let, patří mezi banky s nejsilnějším kapitálem ve střední Evropě.

„RBCZ je tuzemská banka vlastněná ze 100 procent rakouskými akcionáři a podléhající výhradně regulaci ČNB. Je jednou z pěti systémově nejvýznamnějších bank v Česku, proto na ni jsou ze strany ČNB kladeny ve všech ohledech přísnější požadavky, které bez potíží splňuje. Je tedy možné RBCZ označit za jednu z pěti nejstabilnějších a nejbezpečnějších bank na tuzemském trhu,“ uvádí Tereza Kaiseršotová.

Akvizice Equa bank je plně v souladu s růstovou strategií Raiffeisenbank. Transakce pomůže Raiffeisenbank dále posílit její tržní podíl a umožní jí zařadit se mezi čtyři největší banky v zemi.

Co je SWIFT (BIC) kód a jak ho zjistit?

Video placeholde
Co je SWIFT (BIC) kód a jak ho zjistit? • Videohub