Připravte se na EET, od května nabíhá 3. a 4. vlna. Jaké máte možnosti?

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Profimedia.cz

MARKEETA řešení pro EET
Terminál pro EET od Storyous
Terminál pro EET od Storyous
MARKEETA řešení pro EET
KASAFIK
21
Fotogalerie

Dodavatelé mají terminály na skladě, stačí si vybrat optimální řešení. Pořizovací náklady vám příští rok stát kompenzuje slevou na dani.

Už za dva měsíce, tedy 1. května 2020, nabíhá 3. a 4. vlna Elektronické evidence tržeb (EET). Úplně zjednodušeně lze říct, že se týká všech, kteří přijímají hotovostní platby a dosud nemají povinnost tržby evidovat. Výjimek je naprosté minimum (například předvánoční prodej ryb).

Koho se EET nově týká? Jsou to řemesla, výrobní sféra, svobodná povolání (lékaři, notáři, advokáti) a doprava (železniční a silniční, taxislužby).

  • Základní kroky k evidenci tržeb a způsoby evidence (etržby.cz)

Ti nejmenší podnikatelé, fyzické osoby, si mohou v daňovém přiznání za letošní rok (jednorázově pouze v roce, kdy začnou evidovat) uplatnit slevu na dani ve výši 5000 korun. 

Pro zákazníky pouze opakujeme, že podnikatel má dle zákona povinnost vám účtenku vystavit, vy máte možnost si ji vzít. Účtenku s náležitostmi dle EET viděl jistě každý, například při placení v restauraci – mimo identifikace vystavitele obsahuje zejména kódy FIK a „pomocný” BKP. Jde o evidenční kódy od finanční správy, dle kterých lze každou tržbu identifikovat.

První novinka pro podnikatele, kteří pracují v terénu je tedy internet, bez připojení není možné hotovostní tržby v běžném režimu evidovat. EET se lze i „vyhnout”, evidenci totiž nepodléhají bezhotovostní platby z účtu na účet.

Řemeslníci tak teoreticky nic řešit nemusí, pokud by vyžadovali pouze bezhotovostní úhradu (lze těžit z tzv. okamžitých plateb, platba se připíše hned 24/7) v praxi ale jistě narazí i na zákazníky, kteří budou chtít zaplatit hotově.

Proto jsme oslovili poskytovatele řešení EET a požádali jsme je o konkrétní příklady řešení pro podnikatele, kterých se bude evidence tržeb od května týkat.

Ceny terminálů: od 5 do 10 tisíc

Dodavatel MARKEETA nabízí podnikatelům pokladnu za jednu korunu s platbou po dobu 24 měsíců (obdoba jako u dotovaného mobilního telefonu u telefonních operátorů). Součástí je i SIM karta pro připojení k internetu a pomoc s instalací pokladny a certifikátu. V nabídce jsou dvě nová zařízení pro použití v terénu mini (pouze evidence tržeb) a pay (umí přijímat platby kartou). Měsíční paušál čtyři sta až tisíc korun dle tarifu. Sleva ve výši pět tisíc korun platí i při pořízení zařízení za korunu s dotací.

Dodavatel KASAFIK nabízí podnikatelům podobné zařízení, říká mu kalkulačka. Jedná se o mobilní zařízení pro 1 podnikatele na trhu, bez paušálních plateb. Řešení se jmenuje FIK Lite a stojí 4999 korun bez DPH. Pro náročnější je připraveno zařízení FIK Orange za 7999 korun bez DPH, které obsahuje celoživotní softwarovou licenci.

Dodavatel dotykačka nabízí mobilní pokladnu s licencí na 14 měsíců. Pokladna se zabudovanou tiskárnou, včetně nabíjecí stanice vás nemusí "nic" stát, pokud si zakoupíte základní licenci za 4 914 korun bez DPH + předplatíte si některý z měsíčních tarifů v rozpětí od cca 300 do 700 Kč právě na 14 měsíců. Dotykačku mobilní můžete objednat zde.

Dodavatel Storyous, který se specializuje na pohostinství, nabídku zařízení pro 3. a 4. vlnu na webu ještě nemá, terminál bude k mání do konce března. Storyous poskytl produktové obrázky, cenu zařízení však nesdělil.

Elektronické evidence tržeb není třeba se obávat, byť jde o povinnost navíc, která přidělá starosti nejednomu podnikateli. Naštěstí pořizovací náklady nejsou v dnešní době nijak likvidační a dodavatelé vám poradí, jelikož už mají s EET zkušenost.

Svou nabídku před nedávnem představila i Česká pošta. Ta od pondělí 17. února poskytuje ve spolupráci s technologickým partnerem službu EETparagon, díky které se klientům otevře snadná cesta k registraci do systému elektronické evidence tržeb (EET). Na základě zmocnění klienta pošta zprostředkuje vyzvednutí autentizačních údajů pro registraci do EET, následné vygenerování EET certifikátu a jeho uložení na externím úložišti nebo předání klientovi.

Službu může využít každý, koho se od 1. května 2020 nově týká povinnost evidovat tržby a s využitím služby EETparagon.cz může navíc hotovostní tržby evidovat i bez nákupu EET pokladny. Jednorázový poplatek je 500 korun, dále se služba platí měsíčním paušálem. Vice na EETparagon.cz. Již třetím rokem pak funguje služba SMS EET, která umožňuje evidování přes SMS zprávy.

Rada na závěr se nabízí: pokud se vás evidence týká, nenechávejte přípravu na poslední chvíli. Evidovat můžete dobrovolně už dnes, včasné pořízení se pozitivně projeví i technickou podporou dodavatele – ta totiž nemusí poslední týden v dubnu stíhat...