Pro peníze cokoliv? Lidé rozprodávají svá těla za desetitisíce

Krevní plazma

Krevní plazma Zdroj: istockphoto.com

Pro mnoho lidí je darování částí svého těla naprostá samozřejmost a neberou to jako nic zvláštního. Ostatně, nic špatného na tom také na první pohled není, akorát to často dělají jen pro peníze a ohrožují tím vlastní zdraví. V dnešní době lze darovat plazmu, krev, spermie, vajíčka nebo třeba vlasy. A i když je to „darování“, dají se tak vydělat desítky tisíc korun ročně.

K dárcovství za peníze se uchyluje čím dál více lidí. Někteří to sice dělají jen pro svůj dobrý pocit a ve snaze pomoct potřebným, ale drtivá většina lidí to bere jako celkem bezpracnou možnost přivýdělku, a tak se rozdávají, kde to jen jde. Mnozí možná ale netuší, že tím riskují své zdraví. Podívejme se proto podrobněji, co lze darovat, kolik na tom můžete vydělat a jaká u toho hrozí za rizika.

Plazma se prodává ve velkém

V posledních letech je čím dál populárnější darování plazmy. Nejedná se o dárcovství krve – vyfiltruje se jen její tekutá část, kterou z 90 procent tvoří voda a zbytek jsou různé organické látky. Krvinky a krevní destičky se vrací zpět do těla.

Darovat může takřka kdokoliv, stačí, abyste byli zdraví, starší 18 let a nebáli se velkých jehel. Pak se můžete zaregistrovat v kterémkoliv dárcovském centru nebo v nemocnici a za zhruba tři čtvrtě hodiny je celý proces hotov.

Před samotným odběrem je třeba nejíst tučná jídla a vypít minimálně tři litry tekutin. Odměnou za odběr je pak finanční částka okolo 450 korun (každé centrum nabízí jinou a nemocnice neplatí vůbec), nějaká sladkost, káva a podobně. Přitom finanční odměna oficiálně není za samotnou plazmu, ale jde o náhradu vašich nákladů na cestu a kompenzaci za váš vynaložený čas.

Dříve bylo možné darovat plazmu každý týden, dnes je to jednou za čtrnáct dní. V nemocnicích dárcům nařizují povinné pauzy po pěti odběrech, v dárcovských centrech nikoliv.

Částka, kterou je si tak možné za rok přivydělat, činí bezmála 11 000 korun. Ale kdo chodí bezhlavě pravidelně darovat plazmu, může si hodně uškodit. Oslabuje se tím totiž imunita, může dojít k poškození žil (odběrová jehla je tlustá 2 milimetry), mnohem déle se pak hojí různé rány nebo opary, snadno onemocníte.

Krev snižuje daně

Kromě plazmy je možné darovat i samotnou krev. To lze pouze na specializovaných pracovištích v nemocnicích, kde jsou velmi přísná pravidla odběru. Člověk musí být úplně zdravý, mladší 60 let a musí mít také potřebnou krevní skupinu (nejžádanější je v dnešní době 0 a A). Darovat ji lze maximálně čtyřikrát ročně a odběr trvá okolo čtvrt hodiny.

Tady ovšem nečekejte žádnou přímou finanční kompenzaci – ale za každý odběr si můžete odečíst 2 000 korun ze základu daně a od zaměstnavatele máte ten den nárok na volno. Kromě toho dostanete občerstvení před odběrem i po něm, drobný dárek obdržíte od své zdravotní pojišťovny a za určitý počet odběrů můžete dostat také čestné vyznamenání, takzvanou Jánského plaketu.

Spermie za tisícovku

Pro muže je snadnou možností darování spermií. Požadavky jsou tu ale tvrdší – musí jít o muže od 18 do 38 let s minimálně středoškolským vzděláním. Neuspějí silní kuřáci, lidé trpící dědičným nebo závažným onemocněním ani adoptovaní lidé.

Odborníci při vstupním vyšetření zkoumají krev i moč a spermie testují na takzvaném spermiogramu. Pokud zjistí, že mají například malou pohyblivost nebo jsou jinak nevhodné, darování je odmítnuto. Kdo tímto sítem projde, může se těšit na velké finanční kompenzace, a to až do výše 1 000 korun za jeden odběr.

Vajíčka za 25 000 korun

Velice výnosným, ale nepříliš vyhledávaným způsobem přivýdělku je darování vajíček. Mnoho žen se totiž bojí jak samotného zákroku, tak se i děsí, že to ohrozí jejich možnost mít vlastní děti. A i kritéria pro výběr dárkyní jsou celkem přísná.

Zaprvé musí jít o zdravou ženu do 33 let věku a minimálně s maturitou. Pak probíhají klasická vstupní vyšetření a ultrazvuk. Pokud žena projde, musí nejprve podstoupit řízenou hormonální stimulaci vaječníků a pak samotný odběr, který probíhá v celkové anestezii. I když rizika operace nejsou velká, přece jen tu nějaká jsou, nemluvě o následné době rekonvalescence. Proto je jen málo žen ochotných nechat si vajíčka vzít. Přitom finanční kompenzace je tu velká – 25 000 korun.

Krásné vlasy se cení

Další částí těla, kterou je možné zpeněžit, jsou vlasy. Tady jsou ale kritéria velmi přísná ne s ohledem na věk či vzdělání, ale na kvalitu vlasů. Čím kvalitnější a pevnější, tím je cena vyšší, více se také platí za blond odstíny. A je nutné také dodávat prameny vlasů v rozumné délce, ne jako hromádku vlasů o délce jeden centimetr.

Kadeřnické salony, které je vykupují a pak z nich vyrábějí paruky nebo příčesky, jsou za vlasy ochotny platit obrovské sumy. Za jeden gram se platí obvykle mezi 8 a 25 korunami, takže za prameny o délce přes půl metru se dá inkasovat od 5000 do 8 000 tisíc korun.

Orgány se prodávat nesmí

V neposlední řadě je tu dárcovství orgánů. O tom se sice mluví nejčastěji, ale málokdo je ochotný darovat třeba ledvinu nebo kus plíce. Je to velice rizikové a v budoucnu to může způsobit velké zdravotní komplikace – třeba když jednu ledvinu darujeme a druhá nám pak selže.

Většina lidí je tak ochotna darovat orgán nanejvýš svému příbuznému. Tohle je ovšem čiré dárcovství bez nároku na finanční odměnu. České zákony prodej orgánů zakazují. Což je možná dobře, protože by se určitě našlo dost lidí, kteří by byli ve vidině velkého výdělku ochotni zpeněžit i vlastní orgány.