Slezský multimilionář dal vale byznysu s regály. Vrhl se na cestovní ruch

Zdeněk Maďa prodal továrnu Trestles a nyní investuje pouze do svého rekreačního resortu

Zdeněk Maďa prodal továrnu Trestles a nyní investuje pouze do svého rekreačního resortu Zdroj: E15 Michal Nosek

Hotel Cattaleya.
Šéfkuchař Štefan Roďom v akci
V turistickém kiosku Cattaleya nabízí kyselicu, klobásy a regionální pivo Ogar.
V turistickém kiosku Cattaleya nabízí kyselicu, klobásy a regionální pivo Ogar
Vedle kuchyně je v Cattaley i cukrářská výroba.
32
Fotogalerie

Místo lamborghini bagr a místo prodeje regálů, na němž vybudoval svoje impérium, se čtvrtým rokem podnikatel Zdeněk Maďa věnuje rozvoji rekreačního resortu Cattaleya v Čeladné. Neudržovanou ubytovnu v zalesněných kopcích přebudoval na hotel s rozsáhlou restaurací.

„Bude mi sedmdesát, tak jsme se s obchodní partnerkou dohodli, že Trestles prodáme. Bylo to zásadní rozhodnutí, ale v rodinách nemáme nástupce, který by podnik převzal, a schopný management se nám ani po dlouhém výběru nepodařilo najít. Já už se cítil starý na řízení podniku s téměř pěti stovkami zaměstnanců,“ vysvětluje Zdeněk Maďa při svém podle jeho slov vůbec prvním rozhovoru pro média.

Impérium na výrobu regálů Trestles v Dětmarovicích Maďa a jeho obchodní partnerka Jolanta Burkotová prodali letos za blíže nespecifikovanou sumu. Firmu založili v roce 1995 a postupně z ní vybudovali největšího výrobce regálů v Evropě s ročním obratem přes miliardu korun.

Nyní se oba, byť každý zvlášť, věnují rozvoji svých rekreačních resortů v Beskydech. Burkotová zámečku Petrovice a Maďa s manželkou Ditou investují do resortu Cattaleya v Čeladné.

O prodeji přemýšleli od konce roku 2016 a letos transakci dokončili. Novým majitelem se stala ostravská investiční skupina Anacot Capital, za níž stojí Jaroslav Čánek a bývalý místopředseda ODS Pavel Drobil.

„Nevybírali jsme primárně podle nejvyšší nabídky, ale chtěli jsme, aby Trestles získal někdo místní, kdo navíc zajistí i rozvoj,“ říká Maďa. O ceně však hovořit nechce s odvoláním na dohodu s investorem.  Připouští jen, že šlo o stovky milionů. „Miliarda to určitě nebyla,“ poznamenává Maďa.

Krom továrny prodal i své sportovní vozy Lamborghini či Koenigsegg. „Před lety jsem měl v Německu vážnou dopravní nehodu, a tak už musím vybírat auta tak, abych do nich vůbec vlezl,“ vzpomíná milionář, který nyní jezdí do svého beskydského resortu Cattaleya Toyotou Landcruiser. Manželka Dita, s níž středisko vede, zůstala věrná automobilům Bentley.

„Lamborghini jsem sice prodal, ale splnil jsem si další sen spojený s motory. Koupil jsem si středně velký bagr a ještě přikoupím bobcat. Již se připravuji na strojnické zkoušky a pak si v Cattaleye budu dělat sám i pozemkové úpravy,“ usmívá se podnikatel, který nyní podle svých slov investuje pouze do svého beskydského panství.

I jeho zaskočilo vyhlášení karantény a nucené uzavření provozu. „Vypořádali jsme se s tím. Nikoho z patnácti zaměstnanců jsme nepropustili. Během karantény se pracovalo na generálním úklidu parku a všech budov. Navíc jsme zpracovali i zásoby dřeva,“ vzpomíná Maďa na nedávnou dobu, v níž se provoz zastavil.

Nyní ale už spřádá další plány na rozvoj resortu. „Nyní postavíme cukrárnu a venkovní akvárium s přírodním biotopem. Pak dojde i na oboru a pastvinu pro býky,“ popisuje své vize. 

„Je to obrovská černá díra, ale děláme to s láskou,“ usmívá se muž, který chce po uskutečnění všech svých snů odjet na důchod do Kostariky. „Už bych byl vážně rád důchodcem, ale ne tím pracujícím,“ slibuje si od budoucnosti.

Resort Cattaleya, který má jméno podle orchideje, jejíž květy se manželům Maďovým zalíbily na dovolené na Madeiře, se začal rodit v Čeladné na zalesněném svahu před čtyřmi lety. Původně zde byla jen zanedbaná ubytovna. Z ní manželé Maďovi postupně vytvořili hotel.

V areálu postupně přibyly i nové budovy, veškerá výstavba proběhla s respektem ke stávající výsadbě, řada stromů a keřů naopak přibyla.  Novostavby slouží jako wellness sauny, patrové rotunda pro svatební hostiny a restaurace s rozsáhlou kuchyní, které vévodí kamenná pec s udírnou.

Maďa s manželkou Ditou ve svém resortu dbají i na špičkovou úroveň gastronomie. Té zde vládne Štefan Roďom. „Hlavní myšlenkou gastronomického konceptu Cattaleya je respekt k přírodě a co největší využívání čerstvých lokálních surovin. Inspiraci čerpám z pravidelných cest po světových michelinských restauracích, od Francie přes Vídeň, Madeiru až po Singapur,“ říká Roďom, který absolval řadu gastronomických kurzů zaměřených na zážitkovou a molekulární kuchyni.