Silniční daň: Kdo je poplatníkem a přehled základních sazeb

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: Štěpán Bruner, E15

Na první pohled nesmyslné "esíčko", na které navazují dva rovné úseky, vzniklo při stavbě přeložky železniční trati v 80. letech minulého století.
Na něj se ale už nedostalo a silnice se za přemostěním trati vrací do původní stopy, po níž vedla už historická císařská cesta.
V rámci stavby obchvatu definitivně zmizí také známá šikana u Tomic.
4
Fotogalerie

Nejzazší termín pro podání daňového přiznání k silniční dani za rok 2021 byl 31. ledna. Tento den byl zároveň i posledním, kdy vypršela splatnost silniční daně za rok 2021. Vláda v souvislosti s růstem cen nafty a benzinu vyhlásila prominutí silniční daně za vozy a dodávky do 12 t a prominula letošní zálohy i všem dopravcům.

Silniční daň je přímá daň, jejíž výpočet se provádí na základě objemu motoru.

Kdo je poplatníkem silniční daně?

Předmětem pro výpočet silniční daně jsou všechna motorová vozidla požívaná za účely podnikání nebo pro pracovní cesty, a je jedno, zda jsou používána fyzickými osobami, právnickými osobami, firmami nebo zaměstnanci. Nezáleží tedy na tom, zda je vlastník vozu firma nebo soukromá osoba. Daň je následně povinen platit ten, kdo je zapsán jako provozovatel vozidla v technickém průkazu.

Letos platí zrušení záloh na silniční daň pro všechny dopravce. Neznamená to však prominutí samotné daně. Důvodem prominutí záloh je přetrvávající vysoká cena pohonných hmot. Prominuty jsou zálohy z dubna, července, října a prosince. Hromadné prominutí záloh se děje automaticky. O opatření ministra financí Zbyňka Stanjury (ODS) informovala Finanční správa. Plně znění je k nahlédnutí na stránkách mfcr.cz.

Ministerstvo současně připravilo novelu zákona o silniční dani, kterou v dubnu schválil senát. Novela zrušila silniční daň pro všechny osobní automobily a dodávky do 12 tun. Vozidla nad 12 t mají obdobnou sazbu jako minima podle evropských směrnic, uvádí mfcr. Jednotlivé sazby naleznete v článku níže.

Výpočet silniční daně 2022

Silniční daň je přímá daň, jejíž výpočet se provádí na základě objemu motoru. „Silniční daň se a její sazba je stanovena podle obsahu motoru a objemu válců v motoru u osobních automobilů, u nákladních pak závisí na hmotnosti celého vozidla a počtu náprav. Dříve bylo možné u nákladních vozidel uplatnit slevu dle emisní normy. V současné době se uplatňuje sleva na všechna vozidla dle data registrace – první tři roky 48 procent, další tři roky 40 procent a další tři roky 25 procent; vozidla s první registrací do 31. 12. 1989 platí minus 25 procent,“ uvádí účetní Michal Zemánek.

 

Podání daňového přiznání k silniční dani

Pro podání daňového přiznání doporučuje Finanční správa využít online finanční úřad, pomocí kterého je možné vyplnit a odeslat přiznání elektronicky z pohodlí domova. „Po přihlášení je možné využít předvyplněných údajů z elektronicky podaného přiznání u předchozího období a přiznání odeslat online, takže není nutné chodit na poštu,“ uvádí generální ředitelka Finanční správy Tatjana Richterová.

Na portálu MOJE daně je kromě online finančního úřadu k dispozici aplikace pro elektronická podání pro finanční správu (EPO), v níž lze například načíst údaje z uloženého souboru, vyplnit elektronický formulář a vytvořit datovou zprávu, kterou je možno přímo z aplikace odeslat na společné technické zařízení správců daně, nebo vytvořit vyplněný tiskopis daňového přiznání ve formátu PDF, který je možno vytisknout, opatřit podpisem a podat v listinné podobě.

Poplatník je povinen v daňovém přiznání daň sám vypočítat, uvést též případná osvobození, slevy na dani, vyčíslit jejich výši a daň zaplatit místně příslušnému správci daně ve lhůtě pro podání přiznání (částky zaplacené na zálohách na daň se započítávají na úhradu daně). Daň, záloha na daň a sleva na dani za jednotlivá vozidla se zaokrouhlují na celé koruny nahoru.

Zálohy na silniční daň: Jak se počítají

V průběhu zdaňovacího období má poplatník povinnost platit zálohy na daň – ve výši 1/12 roční daňové sazby.

Splatnost záloh na daň za zdaňovací období 2022 je následující: 19. 4. (rozhodným obdobím je I. čtvrtletí), 15. 7. (rozhodným obdobím je II. čtvrtletí), 17. 10. (rozhodným obdobím je III. čtvrtletí) a 15. 12. (rozhodným obdobím je říjen a listopad).

Kompletní daňový kalendář pro rok 2022 >>>

* zálohy z dubna, července, října a prosince 2022 byly automaticky prominuty majitelům osobních automobilů a dodávek do 12 t a plošně i všem dopravcům. Novela zákona zrušila silniční daň pro všechny osobní automobily a dodávky do 12 tun trvale.

Vozidla osvobozená od silniční daně

Výpočet silniční daně 2022 se netýká několika výjimek, u kterých se silniční daň platit nemusí. Pokud používáte vozidlo osvobozené od daně, i přes to musíte podat (v lednu) daňové přiznání. Samotnou daň však neplatíte, tudíž vám odpadají i zálohy na daň. Vozidla, která jsou od silniční daně osvobozená, jsou:

  • vozidla kategorie L, včetně přípojných vozidel;
  • vozidla určená pro linkovou osobní hromadnou vnitrostátní dopravu;
  • vozidla vojenská, horské záchranné služby, hasičská a bezpečnostní;
  • vozidla zdravotnické služby vozidla s hybridním nebo alternativním pohonem
  • všechny osobní automobily a dodávky do 12 t
  • letošní zálohy nemusí platit dopravci (mimořádné opatření přijaté z důvodu rekordního růstu cen pohonných hmot, kvůli válce na Ukrajině)