Daňové přiznání: Na tyto odpočty nezapomeňte. Kolik v praxi ušetříte?

Daňové přiznání: Nezapomeňte na tyto odpočty. Kolik ušetříte?

Daňové přiznání: Nezapomeňte na tyto odpočty. Kolik ušetříte? Zdroj: Tomeš Michael

Na podání daňového přiznání v online podobě zbývá živnostníkům ještě zhruba měsíc. Pro elektronické podání platí totiž letos termín 2. května (pro osobní podání 2. dubna). I v daňovém přiznání za rok 2023 je pak možné snížit roční daňový základ o daňové odpočty. Mezi nejvýznamnější a nejvyužívanější daňové odpočty patří finanční produkty.

Mezi finanční produkty, které vám umožňují snížit si daně patří hypotéka, životní pojištění, penzijní připojištění, doplňkové penzijní spoření a nově i tzv. Dlouhodobý investiční produkt (DIP). Za ten si však budete moci odečítat příspěvky od základu daně až v daňovém přiznání za rok 2024, protože produkt byl uveden na trh až v letošním lednu.

Obliba všech výše zmíněných produktů je vysoká. Například v původních transformovaných fondech penzijních společností, které se uzavíraly do konce roku 2012, je zhruba 2,4 milionu účastníků, ve fondech doplňkového penzijního spoření pak asi 1,8 milionu účastníků.

„Na oba výše uvedené produkty lze využít státní příspěvky i daňové odpočty. Rovněž je možné do těchto smluv přispívat zaměstnavatelem a to až 50 tisíc korun za rok,“ uvedla Anna Kevorkyan, CEO pracovního portálu JenPráce.cz. Dle statistik portálu o zaměstnaneckých benefitech tvořilo životní pojištění společně s produkty na penzi v roce 2023 kolem 5 procent z celkové nabídky zaměstnaneckých benefitů.

Formulář online

Web onlinepriznani.cz ve spolupráci s deníkem e15 nabízí online formulář pro daňové přiznání pro daň z příjmu v XML nebo PDF formátu. Formulář  vyplníte snadno, k dispozici je i verze pro OSVČ včetně přehledů pro pojišťovny. Pokud si při vyplňování tohoto formuláře pro daňové přiznání nejste jistí, můžete využít i služeb účetní. 

Online formulář pro daňové přiznání 2024 >>>

Konec března se blíží a stále nedisponujete kompletní dokumentací a spracovaným účetnictvím? Nebo se potýkáte s vysokými daňovými povinnostmi a platbami pojistného? Můžete si prodloužit lhůtu pro podání daňového přiznání a placení daní o tři měsíce:

Posunout termín podání daňového přiznání >>>

Pro všechny finanční daňové odpočty jsou stanoveny maximální limity a všechny smlouvy musí splňovat zákonné podmínky. Formou vlastních vkladů na smlouvu nebo smlouvy o životním pojištění je možné snížit daňový základ maximálně o 24 tisíc korun. Rovněž vlastní vklady na smlouvu o penzijním připojištění nebo doplňkovém penzijním spoření snižují daňový základ maximálně o 24 tisíc korun.

„U penzijních finančních produktů se však pro účely daňového odpočtu započítávají vlastní vklady na smlouvu nad 1 000 korun měsíčně, při pravidelném spoření je nutné pro využití maximální daňové výhody zasílat měsíčně na smlouvu 3 000 Kč a více,“ doplňuje Gabriela Ivanco ze společnosti Mazars. Zaplacené úroky u novějších hypoték snižují daňový základ maximálně o 150 tisíc korun, u nemovitostí pořízených před rokem 2020 je limit 300 tisíc korun.

Jak vysoká bude daňová úspora?

Všechny daňové odpočty snižují daňový základ. Na rozdíl od daňových slev se tedy neodečítají přímo od vypočtené daně z příjmu. Ve výsledku to pak znamená, že většině daňových poplatníků přináší každá tisícikoruna daňového odpočtu daňovou úsporu 150 korun (15 procent), pouze daňovým poplatníkům s ročním daňovým základem nad 1 935 552 korun již 230 korun, neboť v druhém daňovém pásmu je sazba daně právě 23 procent. Na výpočet sociálního a zdravotního pojištění nemají daňové odpočty žádný vliv.

„V praxi to znamená, že například daňový poplatník s lehce nadprůměrnou mzdou uplatňující odpočet zaplacených úroků na hypotéku, kterou je řešena jeho vlastní bytová situace, ve výši 70 tisíc korun, ušetří na dani z příjmu 10 500 korun,“ vypočítává Gabriela Ivanco.

Kalkulačka: Daňový odpočet za životní pojištění >>>

Není doklad, není sleva

Žádný daňový odpočet nelze uplatnit bez potvrzení od příslušné finanční instituce, jako je např. banka, penzijní společnost či pojišťovna. Všechny instituce zasílají příslušná potvrzení každoročně automaticky. V případě neobdržení je nutné si ho vyžádat.