Elektřina na burzách zlevnila. Ušetří domácnosti za energie?

Cena elektřiny (ilustrační foto)

Cena elektřiny (ilustrační foto) Zdroj: BOHEMIA ENERGY entity

.
.
3
Fotogalerie

Elektřina na burzách zlevnila. Ušetří domácnosti za energie? Po benzínu a naftě by mohla českým domácnostem zlevnit i elektřina. Dodavatelé ji právě teď nakupují na velkoobchodních trzích asi o čtyř eura za megawatthodinu levněji než před nástupem koronavirových opatření.

Krize mění ceny komodit. Některé jdou nahoru, jako třeba zlato. Jiné zlevňují, jako například ropa. S elektřinou to zatím není tak jednoznačné. Její ceny sice na energetických burzách, kde ji nakupují dodavatelé do zásoby, aby ji později prodali svým zákazníkům, klesly, ale podle analytiků a energetiků nepoklesly natolik, aby s jistotou zlevnila i koncovým odběratelům.

Cenu elektřiny stlačila klesající poptávka

Ve středu 11. března, tedy ještě před nástupem koronavirových opatření, se megawatthodina elektřiny na burze prodávala za něco přes 45 euro. Nejlevnější zatím byla kolem 23. března, kdy stála 38 euro, což byl za uplynulých šest měsíců pokles o 25 procent. Pak ale začala znovu růst a tento týden se obchodovala za přibližně 41,5 euro.

Do ceny elektřiny zasáhlo podle analytiků několik faktorů, mezi jinými i pokles poptávky po energii, protože řada podniků snížila, utlumila nebo zastavila výrobu. „Na ceně elektřiny se projevila i obava z poklesu ekonomiky,“ říká Jiří Gavor, analytik společnosti ENA.

Ačkoli podle Jiřího Gavora silová elektřina neprochází na středoevropských trzích tak divokým vývojem jako ropa, koronavirová krize se do ní promítla. „Pokud budeme měřit vývoj od počátku tohoto roku, tak v březnu trhy s elektřinou krátkodobě ztrácely kolem 20 procent. Pak přišel obrat. A ke konci dubna znovu propad, ale ,pouze‘ v rozmezí 10 až 15 procent oproti lednu,“ dodává.  

Elektřina by musela klesnout dlouhodoběji

Pokles ceny elektřiny na velkoobchodních trzích pochopitelně zaznamenali i dodavatelé, ale zatím na situaci v ceníkách – až na některé výjimky související se specifickými produkty – nezareagovali. Důvodem je krátkodobý pokles ceny elektřiny a její opětovný růst poté, co se situace začala uklidňovat a vracet postupně do normálu.

„Aby se ceny mohly snížit i pro koncové spotřebitele, musí vydržet nízko delší dobu. Většina obchodníků totiž nakupuje pro zákazníky s velkým předstihem, aby se jich nedotklo náhlé zvýšení cen na burzách. Tato strategie je správná a zákazníci z ní v posledních letech těžili, protože elektřina na burzách zdražovala, ale obchodníci to reflektovali až se zpožděním,“ vysvětluje Roman Gazdík ze společnosti ČEZ.

Produkty navázané na burzu už zlevnily

Ze zatím krátkodobého propadu ceny elektřiny těžili zákazníci, kteří mají u dodavatele sjednaný produkt, jež je přímo navázaný na burzovní ceny, za něž se obchoduje den před dodávkou. Mezi takové produkty patří například produkt Energie A+++ u Bohemia Energy nebo eNákup u Europe Easy Energy.

„Zákazníkům s těmito produkty se současná situace promítá do ceny okamžitě. Platí to jak pro elektřinu, tak pro zemní plyn. Počítáno k 19. březnu došlo u těchto typů produktů ke snížení ceny oproti loňskému roku o více než 23 procent v případě elektřiny, u plynu pak o 27 procent,“ říká Hana Novotná, tisková mluvčí Bohemia Energy.

Zlevnění možná přijde, růst pravděpodobně ne

Než ekonomikou otřásl koronavirus, analytici předpokládali další růst velkoobchodních cen elektřiny, ale v tuto chvíli je situace opačná. Otázkou je, co bude dále. „Všichni nyní čekají, jak dlouho bude současná nestandardní situace trvat a jak ceny zareagují na opětovné uvolnění podmínek. Zatím ceny příliš nereagují. Je sice pravda, že nejprve mírně klesly, ale už několik týdnů stagnují. Cena elektřiny na pražská burze – pro kontrakty na příští rok – je nyní kolem 42 euro za megawatthodinu, což je na úrovni února, tedy před nouzovým stavem. Zatímco na trhu s ropou vidíme veletoče, u elektřiny žádné velké pohyby nejsou,“ uvažuje Roman Gazdík.

Jiří Gavor vylučuje další prudký nárůst cen elektřiny, ale dodává, že ekonomické dopady uplynulých několika týdnů, kdy svět ochromil koronavirus, jsou teprve před námi. „Pro koncové odběratele ze všeho vyplývá, že letos obchodníci s elektřinou zdražovat nebudou, nic je k tomu nenutí. Jestli v závěru roku přijdou naopak nějaké levnější akční nabídky, na to si ještě musíme počkat,“ uzavírá.