Rodičovský příspěvek 2020: Sněmovna schválila navýšení. Jak o něj nepřijít?

Rodičovský příspěvek. (ilustrační foto)

Rodičovský příspěvek. (ilustrační foto) Zdroj: Profimedia

Rodičovský příspěvek, ilustrační foto
Dvouleté děti ve školkách
3
Fotogalerie

V roce 2020 nás v rodičovském příspěvku čekají dvě novinky. Tou hlavní a dlouho očekávanou je jeho navýšení – bude automatické, nebo budete muset požádat? Druhá změna souvisí s přivýdělkem. Do roku 2022 pak nejpíše dojde ke změnám dalším, a to dost radikálním.

Základní rodičovský příspěvek tak od příštího roku vzroste o 80 000 korun na 300 000 korun. V případě vícerčat se příspěvek zvýší ze současných 330 000 korun na 450 000 korun. Novela nyní zamíří k posouzení do Senátu.

Vyšší příspěvek nově připadne novorozenců a dětí do čtyř let, kteří budou příspěvek k lednu ještě pobírat. Přesná částka bude záviset v těchto případech na předchozím příjmu a na potomkově věku, tedy na počtu měsíců, které zbývají do čtvrtých narozenin dítěte.

Sněmovna zamítla několik poslaneckých pozměňovacích návrhů, podle nichž by měli na vyšší rodičovskou nárok všechny rodiny s dětmi do čtyř let věku. Naopak schválila zvýšení horní měsíční hranice pro příspěvek ze 7600 korun na 10 000 korun, aby se neprodloužila současná nejkratší možná doba pro čerpání rodičovské.

Co je to rodičovský příspěvek

Na rodičovský příspěvek má nárok každý rodič, kterému se narodí dítě (samozřejmě se týká například i adoptivních rodičů). Rodičovskému příspěvku buď předchází pobírání peněžité pomoci v mateřství, případně může nastat případ, kdy rodič na mateřskou nárok nemá a začne rodičovský příspěvek pobírat hned po narození dítěte. O rodičovský příspěvek musíte žádat na příslušném odboru sociální podpory pod úřadem práce.

Libovolná výše rodičáku?

V tuto chvíli mají rodiče pobírající rodičovský příspěvek 220 000 korun, které mohou čerpat. Pokud se vám narodí dvojčata a vícerčata, je celková částka rodičáku 330 000 korun. Jaká bude výše vašeho měsíčního rodičovského příspěvku, záleží na tom, jak dlouho jej chcete čerpat, ale také na tom, kolik jste před nástupem na rodičák vydělávali, respektive jak velká byla vaše mateřská. Celkovou sumu rodičovského příspěvku je potřeba vybrat do 4 let věku dítěte, jinak o zbytek peněz přijdete. Na rodičovský příspěvek má nárok vždy jen jeden z rodičů, ale rodiče se mohou v rámci rodičovské střídat. Při narození dalšího dítěte nárok na rodičovský příspěvek na starší dítě zaniká.

Výpočet výše rodičovského příspěvku >>>

Není to tak, že by si jakýkoliv rodič nastavil jakoukoliv výši rodičovského příspěvku. Jeho maximální výše se odvíjí od výše pobírané peněžité pomoci v mateřství. Maximální měsíční dávka rodičovského příspěvku odpovídá nejvýše 70 procentům 30násobku denního vyměřovacího základu (tedy 70 procentům měsíčního příjmu). Pokud tento denní vyměřovací základ nemůže být určen z platu ani jednoho z rodičů, měla by být v roce 2020 maximální měsíční částka 10 tisíc korun (nyní 7600 korun). Maximální výše rodičáku může být 40 080 korun měsíčně, respektive 60 120 korun, pokud se vám narodí vícerčata. Naopak minimálně můžete pobírat 50 korun měsíčně.

Na 300 000 korun od roku 2020

Sněmovna schválila navýšení rodičovského příspěvku z 220 na 300 000 korun. „Rodičovský příspěvek by měl v příštím roce vzrůst o 80 000 korun na 300 000 korun, pro rodiny s dvojčaty a vícerčaty to bude částka 450 000 korun. Navýšení by se podle návrhu MPSV mělo týkat všech, kteří k 1. 1. 2020 budou pobírat rodičovský příspěvek a samozřejmě také nově narozených. 

Jak nepřijít o navýšení

Není to tak, že by vám třeba poslední rodičovský příspěvek měl přijít v únoru 2020 a vy se budete těšit na jednorázové vyplacení 80 000.

Navýšení celkové sumy rodičovského příspěvku pro všechny, kteří budou pobírat příspěvek i po 1. 1. 2020, však nebudou doprovázet složitá papírování. Příspěvek se z 220 tisíc korun na 300 tisíc korun (u vícerčat na 450 tisíc korun) rodinám zvýší automaticky. Nikdo tak nebude muset na Úřadu práce ČR (dále jen ÚP ČR) o zvýšení žádat. Rodiče budou muset řešit jen případné úpravy čerpání měsíční částky.

Všichni příjemci, kterých se tato úprava dotkne, budou o změnách informování dopisem do 2 dnů od podpisu prezidenta.

Pravidla pro čerpání rodičovského příspěvku ale zůstávají stejná. Nemůžete tedy překročit částku 70 procent předchozího měsíčního příjmu. Ale oněch 80 000 bude rozděleno do několika měsíců (podle částky, kterou máte nastavenou). Pokud tedy pobírání rodičovského příspěvku máte nastaveno na 10 000 korun měsíčně, bude vám čerpání rodičovského příspěvku prodlouženo o 8 měsíců (80 000: 10 000).

Délku a výši rodičovského příspěvku je možné si libovolně měnit. A to vždy jednou za tři měsíce. Nesmí být ale překročena hranice 4 let věku dítěte. Od tohoto data nevybrané peníze propadají státu.

Další novinka souvisí s přivýdělkem

Při pobírání rodičovského příspěvku si můžete libovolně přivydělávat. A to i u zaměstnavatele, u kterého jste pracovali před nástupem na rodičovskou. Nikdo nebude řešit, kolik si vyděláte. A pokud je vaše dítě starší dvou let, můžete ho dát do školky. A to na neomezenou dobu. Jestliže ještě není dvouleté, může navštěvovat školku 46 hodin měsíčně. Od ledna by se to mohlo zdvojnásobit na 92 hodin.

Změny nás možná čekají i v roce 2022

Nejpozději do srpna 2022 musí Česká republika uvést do praxe novou evropskou směrnici o rovnováze mezi pracovním a soukromým životem. To by mohlo znamenat, že se bude rodičovský příspěvek vypočítávat podle předchozího příjmu. Lidé by na dávku odváděli pojistné. Tedy jako u peněžité pomoci v mateřství.

„Chtěla bych systém, kdy se výše rodičovské odvíjí od předchozího příjmu. To znamená, abychom měli rodičovskou nastavenou tak, jak je dneska mateřská,“ řekla Jana Maláčová, ministryně práce a sociálních věcí.

Směrnici, která stanovuje minimální evropská pravidla a byla připravována několik let, europoslanci a zástupci členských zemí schválili a začala v letošním roce platit. Podle předpisů by rodiče nemuseli čerpat rodičovskou dovolenou naráz, ale třeba i po částech. Mohli by tak střídat dny práce a dny volna. Rodiče v celé Unii by pak měli mít nárok aspoň na čtyřměsíční rodičovskou a mohli by si ji vybrat nejvýš do osmi let dítěte.

Evropská unie požaduje, aby rodičovský příspěvek byl sekundární dávkou k peněžité pomoci v mateřství a byla kompenzací ztráty výdělečné činnosti. Podle náměstka pro legislativu Petra Hůrky je možné, že by se v budoucnu vyplácely i dávky dvě. Jedna jako náhrada za ušlý výdělek a druhá dávka jako podpora na dítě.