Vyhněte se chybám v daňovém přiznání. Tohle jsou ty nejčastější

peníze, daně

peníze, daně Zdroj: Shutterstock

Složitost a časová náročnost, někdy i stres, často stojí za chybami, kterých se podnikatelé a firmy při podání daňového přiznání k přijmu dopouštějí. Připravili jsem pro vás přehled nejrozšířenějších chyb i s příklady.

Připravili jsem pro vás přehled nejrozšířenějších chyb i s příklady.

Neznalost uplatnění výdajů

Obvykle se jedná o neznalost možností v uplatnění daňových výdajů, tzn. podnikatele neví, zdali si mohou uplatnit některé výdaje nebo si naopak uplatní výdaje, které jim finanční úřad pak neuzná. „Pak se také často chybuje v uplatnění odpočtů na dani a slev na dani, kdy si neuplatní všechny odpočty, nezaznamenají, že se změnily limity pro slevy nebo odpočty – v poslední době například odpočty na uhrazené soukromé penzijní a životní pojištění apod. Časté obtíže způsobují i hypotéky,“ říká Lenka Stöhrová, daňová poradkyně společnosti Mazars.

Odečitatelné položky

Životní pojištění: maximálně 24 000 korun ročně 

Penzijní připojištění a doplňkové penzijní spoření: Odpočet je možný u částky nad 12 000 korun, max. 24 000 korun. Při maximálním odpočtu 24 000 korun, je nutné naspořit 36 000 korun za rok.

Úroky z hypotéky a úvěru ze stavebního spoření: Maximálně 300 000 korun za rok (45 000 korun za měsíc)


 

Kalkulačka: Spočítejte si svůj čistý zisk OSVČ za rok 2017 >>>


Neuvedení všech zdanitelných příjmů

U zaměstnanců, kteří si podávají daňové přiznání bývá častou mýlkou opomenutí některých příjmů.

Příklad: Paní Smutná byla po celý rok zaměstnankyní a současně měla příjem z pronájmu ve výši 80 000 korun. Do daňového přiznání za rok 2017 uvádí paní Smutná chybně pouze příjmy z pronájmu. Do daňového přiznání za rok 2017 musí uvést všechny své zdanitelné příjmy, tedy i ze zaměstnání, i když z příjmů ze závislé činnosti byly během roku odvedeny zálohové částky daně z příjmu. Zaplacené zálohy během roku 2017 se do daňového přiznání rovněž uvedou a sníží vypočtenou roční daň z příjmů. K vyplnění daňového přiznání potřebuje paní Smutná od zaměstnavatele potvrzení o zdanitelných příjmech ze závislé činnosti.

Špatný výpočet poměrných slev

Další chybou bývají chybně uvedené poměrné slevy.

Příklad: Podnikatel Černý vstoupil do manželství 12. srpna 2017. Manželka pana Černého měla vlastní rozhodné příjmy za rok 2017 nižší než 68 000 korun. V daňovém přiznání může pan Černý uplatnit poměrnou slevu na manželku ve výši 8 280 korun (2 070 korun x 4 měsíce). Poměrná sleva na manželku (manžela) náleží poprvé za měsíc, kdy manželství trvalo od 1. dne v měsíci.

To samé platí i v případě daňového zvýhodnění na děti.

Chybějící přílohy

Současně s daňovým přiznáním je potřeba doručit na finanční úřad všechny přílohy. Bez písemného doložení nároku na uplatňované daňové slevy a daňové odpočty nemůže dojít ke snížení daňové povinnosti. Kompletaci všech daňových dokladů je proto třeba věnovat dostatek pozornosti. Často se jedná právě o odpočet úroků z úvěru na bydlení, odpočet doplňkového penzijního spoření, odpočet darů a odpočet životního pojištění. Chybějící doklady je třeba si vyžádat u dané banky, pojišťovny či jiné organizace.

O daňový přeplatek je potřeba požádat

„Daňoví poplatníci, kterým vznikne nárok na daňový přeplatek, si musejí na poslední straně daňového přiznání – dole v rámečku – o jeho zaslání požádat a uvést potřebné údaje, zpravidla svůj bankovní účet,“ uvádí daňová poradkyně Gabriela Ivanco.

A pozor na podpis

Stále se opakují případy, kdy na daňovém přiznání chybí podpis daňového subjektu. Součástí daňového přiznání je již zmíněná žádost o vrácení přeplatku. Poplatníci často zapomenou podepsat jak daňové přiznání, tak i tuto žádost. Případně podepíšou jen žádost a mají za to, že tím je také podepsáno celé daňové přiznání. Není. Jak daňové přiznání, tak i žádost o vrácení přeplatku jsou samostatnými podáními, i když jsou na jednom tiskopisu.