Hypotéky zlevňují. Jako další snižuje sazby Česká spořitelna

Hypotéka zlevňuje. Česká spořitelna snížila úrokové sazby (ilustrační foto)

Hypotéka zlevňuje. Česká spořitelna snížila úrokové sazby (ilustrační foto) Zdroj: Profimedia

Po prosincovém poklesu úrokových sazeb hypoték, ke kterému přistoupily Moneta Money Bank, Air Bank, Raiffeisenbank a Komerční banka, nyní zlevňuje Česká spořitelna. Jak rychle budou hypotéky zlevňovat napříč trhem a vyplatí se vyčkávat?

Zlevnění hypoték u České spořitelny se týká všech fixací úrokových sazeb, a to v rozmezí o 0,05 až 0,15 procenta. Minimální sazba u hypoték bude nově začínat na 5,59 procenta u fixace na 5let, u Hypoúvěru od Buřinky bude začínat na 5,59 procenta u fixace na 6 let.

Přestože ČNB zahájila v prosinci snižování základních úrokových sazeb, následné poklesy u komerčních bank budou dle odborníků pozvolné. „Podle mého názoru se ke snižování sazeb postupně budou přidávat další banky – koncem prosince padla velká psychologická bariéra v podobě rok a půl neměnné základní úrokové sazby,“ uvádí Martin Machala, CEO finančního startupu Ownest.

K poklesu sazeb přispěje jak postupné snižování cen zdrojů, tak konkurenční prostředí. Svou roli podle Davida Eima, místopředsedy představenstva Gepard Finance, bude bezesporu hrát také riziko spojené s možností refinancování úvěru během doby trvání fixace úrokové sazby prakticky bezplatně. 

„Časový rámec a rychlost poklesu tak nelze dopředu odhadovat,“ doplňuje Marek Richter. Podle Jana Brejla, obchodního ředitele Partners se úrokové sazby hypotečních úvěrů budou v roce 2024 pohybovat kolem 4,5 procenta ročně.

Kdo již zlevnil?

K výraznějšímu snížení sazeb již v prosinci přistoupila Moneta Money Bank. Hypotéku s fixací od pěti let výše je u ní možné nyní pořídit se sazbou 4,49 procenta, která se týká nově sjednaných hypotečních úvěrů při fixacích na pět, sedm a deset let při sjednání pojištění schopnosti splácet. Stejná roční sazba od 4,49 procenta platí i pro refinancování hypoték.

Nabídku hypoték před pár týdny upravila také Air Bank. „Na snižování cen zdrojů všech typů fixací jsme reagovali již v polovině prosince, kdy jsme zlevnili úrokovou nabídku u dvouletých a některých tříletých fixací,“ říká Marek Richter, vedoucí hypotečních služeb Air Bank.

Sazby u kratších fixací snížila i Raiffeisenbank a Komerční banka. „Reagovali jsme tak na vyšší poptávku klientů po krátkých fixacích z poslední doby. Co se týká delších fixací úrokových sazeb, po těch je nyní poptávka minimální, neboť klienti očekávají v následujících měsících spíše mírný pokles úrokových sazeb,“ uvedl manažer hypoték KB Ondřej Šuchman.

Nižší sazby a odložená poptávka

Z pohledu klientů a dostupnosti hypoték hraje důležitou roli právě vývoj úrokových sazeb. Dostupnější úvěry budou však dle odborníků stíhány odloženou poptávkou a poté růstem cen nemovitostí. „Pokud má klient vyhlédnutou nemovitost, která mu vyhovuje a může si dovolit hypotéku splácet, nemá žádný důvod na něco čekat. Dnešní sazby kolem 5,5 procenta nejsou žádná katastrofa,“ míní David Eim, místopředseda představenstva Gepard Finance. Pokud budou sazby klesat, bude ruku v ruce s jejich poklesem růst zájem o financování nemovitostí a tím také tlak na další růst cen nemovitostí.

Řada lidí už rok a půl čeká, až si opět budou moci dovolit hypotéku. „Jakmile se to stane, ceny nemovitostí rychle doženou dosavadní pokles – v hlavním městě bych se nedivil krátkodobému nárůstu i o 10 procent,“ vysvětluje Martin Machala.

„Čekat příliš dlouho na budoucí pokles sazeb a promeškat tak třeba vhodnou příležitost k nákupu nemovitosti tak podle mého názoru nedává smysl,“ dodává Eim.