Kalkulačka čisté mzdy 2021: Vypočítejte si svůj plat

Výpočet čisté mzdy

Výpočet čisté mzdy Zdroj: Profimedia.cz

Začínáte v nové práci a potřebujete zjistit, jaká částka vám bude chodit na účet? Nebo by vás zajímalo, zda vám zaměstnavatel posílá tolik, kolik má? S výpočtem čisté mzdy vám pomůže naše mzdová kalkulačka, která ji rychle a snadno vypočítá. Neprozradí pouze částku, která by vám každý měsíc měla chodit na účet, ale i to, kolik za vás odvádí zaměstnavatel peněz a kolik vy platíte na zdravotním a sociálním pojištění. 

Od letošního roku se navíc zrušila superhrubá mzda a došlo ke zvýšení slevy na poplatníka. Od roku 2021 se tedy zaměstnancům vypočítává daň z příjmů z hrubé mzdy, místo ze superhrubé mzdy. Současně se zvyšuje měsíční daňová sleva na poplatníka o 250 korun. Při stejné hrubé mzdě si tedy zaměstnanci od letoška finančně polepšili. To znamená, že při zachování hrubé mzdy by čistá mzda měla být vyšší než v roce 2020. 

Kalkulačka: Spočítejte si čistou mzdu >>>

Čistá mzda

Čistá mzda je částka, která zaměstnanci chodí každý měsíc na účet. Tedy výše odměny, která zbude z hrubé mzdy, od které se odečtou zálohy na daň a zdravotní a sociální pojištění. Výpočet čisté mzdy si můžete udělat v naší kalkulačce

Hrubá mzda

Hrubá mzda je peněžní odměna za práci před zdaněním a jinými odpočty. Je to částka, která je většinou uvedená v pracovní smlouvě. Z hrubé mzdy se vypočítávají nemocenské dávky nebo důchody.

Superhrubá mzda

Superhrubá mzda už neexistuje, nicméně v Česku platila od roku 2008 do konce roku 2020 a většina lidí ji tak má v živé paměti. Jednalo se o částku, která představovala celkové náklady na jednoho pracovníka, jež musel zaměstnavatel každý měsíc platit. 

Šlo tedy jednak o hrubou mzdu, ale také o odvody za zdravotní a sociální pojištění ve výši 33,8 procenta, které platil zaměstnavatel. Tuto částku v roce 2021 nahradila hrubá mzda, ze které se počítá sociální a zdravotní pojištění, ale i měsíční výše daně z příjmů. 

V tuto chvíli se tak počítá pouze s hrubou mzdou.

Hrubá mzda se skládá:

Postup při výpočtu čisté mzdy

Abyste si dokázali vypočítat čistou mzdu, musíte znát hrubou mzdu, kterou máte uvedenou na smlouvě a využít naší kalkulačku pro výpočet čisté mzdy. Výpočet čisté mzdy je pak jednoduchý. Svou hrubou mzdu uvedete do kolonky „Vaše hrubá mzda“ a následně vyplníte i další kolonky v kalkulačce. Pokud máte děti, vyplníte i jejich počet. Pokud ne, kolonku nechte prázdnou. 

V pravém sloupečku pak nezapomeňte zaškrtnout zda jste student, držitel průkazu ZTP/P nebo invalida, popřípadě zda jste penzista nebo jste na rodičovské dovolené. Zaškrtnuté políčko může ovlivnit výpočet čisté mzdy. Poté, co vyplníte vše potřebné, už na nic nemusíte klikat a níže se vám objeví přehled, kde na jeho konci najdete vytučněnou vaší čistou mzdu. 

Kalkulačka také rovnou počítá se slevou na dani. Slevy na dani může uplatňovat zaměstnanec v pracovním poměru, kde má podepsané prohlášení poplatníka daně z příjmů fyzických osob ze závislé činnosti a funkčních požitků.

Sociální a zdravotní pojištění

Každý měsíc pak zaměstnanec i zaměstnavatel musí odvádět částky za sociální a zdravotní pojištění. Zaměstnanec odvádí nižší sumu než zaměstnavatel. Konkrétně odvádí ze svého hrubého platu 11 procent, kdy 6,6 procenta tvoří sociální pojištění a 4,5 procenta zdravotní pojištění. Zaměstnavatel ale platí za zaměstnance mnohem vyšší částku. Konkrétně 24,8 procenta za sociální a 9 procent za zdravotní pojištění. 

Zdravotní a sociální pojištění musí platit všichni občané České republiky. Týká se to tedy i studentů (za které to většinou platí škola), rodičů na rodičovské a mateřské dovolené nebo i důchodců.

Odvody musí platit i OSVČ, tedy osoby samostatně výdělečně činné. Těm se spodní výše záloh odvíjí od minimálního vyměřovacího základu, což je polovina průměrné mzdy v daném roce. Pro letošní rok je to 2 393 korun za zdravotní a 2 588 korun za sociální pojištění každý měsíc. 

Daň z příjmu

Zároveň se z platu odvádí i daň z příjmu, která činí 15 procent. V případě, že je plat čtyřnásobně vyšší než průměrná mzda, daň z příjmu činí místo 15 procent 23 procent. Opět zde platí, že se dříve daň odváděla ze superhrubé mzdy, v tuto chvíli se však odvádí z hrubé mzdy. Tento daňový základ se dá ale velice dobře snížit slevami. Na základní slevu na poplatníka má nárok každý, a ta letos činí 2 320 korun. Dále se dá uplatnit i sleva na děti, na kterou má ovšem nárok vždy jen jeden z rodičů. Na první dítě činí 1 267 korun, na druhé dítě 1 617 korun a na třetí a další dítě 2 017 korun. Sleva ale může být uplatněna i na manžela či na manželku.