OSVČ na vedlejší činnost: Jak vyřešit daňové přiznání za rok 2022

Daňové přiznání OSVČ

Daňové přiznání OSVČ Zdroj: E15 Michaela Szkanderová

I OSVČ vykonávající vedlejší samostatnou výdělečnou činnost odevzdávají za rok 2022 daňové přiznání a přehledy. Rozdíl ve zdanění však může být desítky procent, záleží na okolnostech, jak si ukážeme na praktických příkladech.

O vedlejší samostatnou výdělečnou činnost se v praxi nejčastěji jedná, pokud jde o podnikání při zaměstnání, během studia, v důchodu nebo při pobírání rodičovského příspěvku.

Výhodou vedlejší samostatné výdělečné činnosti je, že nemusí být dodržen minimální vyměřovací základ při výpočtu sociálního a zdravotního pojištění, tak jako je tomu u hlavní samostatné výdělečné činnosti. Při nízkém zisku je tak zdanění z vedlejší samostatné výdělečné činnosti nízké. Při vysokém zisku je stejné jako při výkonu hlavní činnosti.

Nízký zisk z vedlejší samostatné výdělečné činnosti, celkové zdanění 6,8 procenta - příklad

Pan Richard je v řádném starobním důchodu a po celý rok 2022 si přivydělával vedlejší samostatnou výdělečnou činností. Hrubý zisk (příjem ponížený o výdaje) za rok 2022 má ve výši 90 tisíc korun. Pan Richard musí vyplnit a podat nejenom daňové přiznání, ale i přehledy pro zdravotní pojišťovnu a místně příslušnou OSSZ.

Výpočet daně z příjmu

Při výpočtu daně z příjmu fyzických osob uplatní pan Richard slevu na poplatníka ve výši 30 840 korun, tak jako ostatní daňoví poplatníci. Vzhledem k tomu, že sleva na poplatníka je vyšší než vypočtená daň z příjmu, tak nezaplatí pan Richard na dani z příjmu nic.

Výpočet sociálního pojištění

Rovněž na sociálním pojištění nezaplatí pan Richard nic, neboť hrubý zisk je do limitu pro neplacení sociálního pojištění. V případě, že je hrubý zisk při výkonu vedlejší samostatné výdělečné činnosti za rok 2022 nižší než 93 387 korun, potom se sociální pojištění neplatí. Přesto je však nutné místně příslušné OSSZ odevzdat přehled.

Výpočet zdravotního pojištění

Pro výpočet zdravotního pojištění není stanoven žádný limit. Zdravotní pojištění se platí bez ohledu na výši dosaženého hrubého zisku. Sazba zdravotního pojištění činí 13,5 procenta ze skutečného vyměřovacího základu, kterým je polovina daňového základu. Roční zdravotní pojištění pana Richarda je tedy 6 075 korun (90 tisíc korun x 50 procent x 13,5 procenta).

Celková efektivní daňová sazba pana Richarda je tedy pouze 6,8 procenta (tj. 6 075 korun: 90 tisíc korun).

Vysoký zisk z vedlejší samostatné výdělečné činnosti, celkové zdanění 36,4 procenta – příklad

Paní Simona pracovala po celý rok 2022 na hlavní pracovní smlouvu a současně měla příjem z vedlejší samostatné výdělečné činnosti. Hrubou roční mzdu měla 770 tisíc korun. Hrubý zisk za rok 2022 má 680 tisíc korun.

Výpočet daně z příjmu

Daňovou slevu na poplatníka vyčerpala paní Simona při výpočtu měsíčních daňových záloh, proto daň z příjmu z hrubého zisku ve výši 680 tisíc korun činí 102 tisíc korun (680 tisíc korun x 15 procent).

Výpočet sociálního pojištění

Paní Simona má hrubý zisk nad limit, proto bude platit standardně na sociálním pojištění 29,2 procenta ze skutečného vyměřovacího základu, tedy z částky 340 tisíc korun (680 tisíc korun x 50 procent). Skutečný vyměřovací základ je vyšší než minimální vyměřovací základ.

Při výpočtu sociálního pojištění je na tom paní Simona stejně, jako by vykonávala hlavní samostatnou výdělečnou činnost. Z důvodu platby sociálního pojištění ze zaměstnání nemá rovněž žádnou úlevu při výpočtu sociálního pojištění z podnikání. Na sociálním pojištění z podnikání zaplatí paní Simona 99 280 korun (340 tisíc korun x 29,2 procenta).

Výpočet zdravotního pojištění

Rovněž zdravotní pojištění za rok 2022 si vypočítá paní Simona ze skutečného vyměřovacího základu ve výši 340 tisíc korun. Výši zdravotního pojištění nijak neovlivňuje, že paní Simona zaplatila vysoké zdravotní pojištění již ze zaměstnání. Zdravotní pojištění z podnikání činí 45 900 korun (340 tisíc korun x 13,5 procenta).

Na přímých daňových odvodech z podnikání zaplatí paní Simona 247 180 korun (102 tisíc korun + 99 280 korun + 45 900 korun). Celková efektivní daňová sazba paní Simony je tedy pouze 36,4 procenta (tj. 247 180 korun: 680 tisíc korun).

Dle uvedených příkladů tak vidíme, že celkové zdanění OSVČ vykonávajících vedlejší samostatnou výdělečnou činnost nemusí dosahovat ani 7 procent, ale současně může být přes 36 procent.

Daňové přiznání 2023: Co byste měli vědět? (VIDEO)

Video placeholde
Daňové přiznání 2023 • Videohub