Průzkum: Mzdy ve firmách stoupnou až o 10 procent

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Huawei Technologies (Czech) s.r.o.

I přes nelehkou ekonomicko situaci a menší poptávku ze strany domácností, které se snaží šetřit, se firmy nechystají propouštět ani snižovat mzdy. Vyplývá to z průzkumu společnosti Randstad, ve které odpovídali vedoucí manažeři podniků.

Celých 86 procent dotázaných firem plánuje v příštích šesti měsících zaměstnance přibírat nebo si alespoň jejich počet udržet. 95 procent počítá s tím, že v průběhu příštího roku bude zvyšovat mzdy.  Více než třetina firem uvedla, že i když ekonomika není příznivá, nebudou v dalším půlroce dělat změny v počtu zaměstnanců. Pětina bude dokonce nabírat. Propuštění předpokládá 14 procent firem.

„Vzhledem k vývoji hospodářství a nejistým prognózám je důvěra v udržení zaměstnanosti do jisté míry překvapením. Firmy zjevně sázejí na nižší inflaci a na předpovědi ekonomického oživení v příštím roce. Při minimální nezaměstnanosti by pro ně potom mohlo být složité uvolněné pozice včas a na odpovídající úrovni obsadit,“ uvádí Martin Jánský, generální ředitel společnosti Randstad Česká republika.

Ve srovnání s předchozím rokem důvěra ve vývoj zaměstnanosti o něco poklesla, nadále však převládá optimismus. Určité ochlazení trhu práce se na druhé straně projevuje v počtu volných míst, který se meziročně snížil přibližně o desetinu.

Mzdy se zvýší až o deset procent

Žádná z firem neuvedla, že by měla v následujícím roce snižovat mzdy. Na stejné úrovni zůstanou jen u 4,8 procenta firem. Polovina společností počítá s nárůstem mezd o 6 až 10 procent, 45 procent o jedno až pět procent. Největšího růstu platů by se měli dočkat pracovníci v bankovnictví, pojišťovnictví a finančních službách, energetice a plynárenství, sektoru FCMG, podnikových a sdílených službách, v reklamě, marketingu a PR a v zábavním průmyslu. Firmy už mají zkušenosti s tím, že je třeba mzdy zvyšovat, aby si udržely kvalitní zaměstnance.

„Průzkum nicméně proběhl ještě předtím, než byl zveřejněn návrh na zvýšení regulovaných složek cen elektřiny a plynu. Pokud by byl nárůst výrazný, budou muset zaměstnavatelé šetřit, což by se pochopitelně odrazilo i v jejich mzdové politice,“ dodává Martin Jánský.

Průměrná a minimální mzda v Česku a evropských státech:

Zdanění mzdy v Česku roce 2024 bude vyšší než v letošním roce. Všichni zaměstnanci budou nově platit nemocenské pojištění. Některé daňové slevy se zruší a pro jiné slevy budou platit nová pravidla. Sníží se i hranice pro vyšší daňovou sazbu.