Proč se vám sníží čistá mzda? Důvodem je nová sazba nemocenského či úprava slevy na manželku

Čistá mzda 2024 (ilustrační foto)

Čistá mzda 2024 (ilustrační foto) Zdroj: Profimedia

V rámci úsporného daňového balíčku nás čeká řada opatření, která mají za cíl snížit schodek státního rozpočtu. Patří mezi ně i radikální změny tří slev na dani, za nižší čistou mzdou stojí i zavedení nové sazby nemocenského pojištění 0,6 procenta z hrubé mzdy.

Při stejné hrubé mzdě zaplatí všichni zaměstnanci v roce 2024 více na přímých daních než v roce 2023. Někteří zaměstnanci si meziročně pohorší tisíce, jiní o stokoruny. Jak je to možné? Podívejme se na daňové změny ovlivňující výši čisté mzdy.

Nižší čistá mzda kvůli vyšším odvodům

Všichni zaměstnanci pracující na pracovní smlouvu, a to i na zkrácený úvazek, budou platit v roce 2024 vyšší povinné pojistné, neboť se nově zavádí nemocenské pojištění v sazbě 0,6 procenta z hrubé mzdy.

Platba nemocenského pojištění je povinná a nelze se jí vyhnout, žádnou úlevu nemají ani zaměstnanci s více dětmi. Způsob výpočtu u nemocenského pojištění je tak shodný s výpočtem sociálního pojištění a zdravotního pojištění, kde rovněž nehrají roli žádné slevy či odpočty. Zaměstnanec s hrubou měsíční mzdou 40 000 Kč tak zaplatí za rok 2024 na nemocenském pojištění 2 880 Kč.

Mzdová kalkulačka 2024 >>>

Sleva na studenta: Kdo ji ještě uplatní?

Téměř všichni studenti do 26 let, kteří při denním studiu pracují, měli doposud možnost uplatnit tzv. slevu na studenta. Sleva na daňového poplatníka byla v jejich případě 4 020 Kč ročně, tedy 335 Kč měsíčně. Se začátkem roku 2024 ale sleva na studenta kompletně končí.

„Daňovou povinnost si studenti můžou místo toho snížit pomocí základní slevy na poplatníka, ostatně stejně jako kdokoli, kdo podepsal u svého zaměstnavatele růžový papír,“ upřesňuje novou situaci Jana Jáčová, zakladatelka a šéfka české účetní firmy UOL Účetnictví. Pozor ale, pokud jste student a zároveň podnikáte – ve vašem případě slevu uplatňujete až v daňovém přiznání, které se bude za rok 2023 odevzdávat až v příštím roce.

Konec „školkovného“

Daňová sleva za umístění dítěte do školky (školkovné) umožňovala rodičům ušetřit za dítě ve školce až 17 300 Kč ročně. Tyto náklady si mohli z daně odečíst živnostníci, ale i podnikatelé a zaměstnanci, stačilo k tomu doložit potvrzení od dané školky. 

„Slevu mohou rodiče za letošní rok stále ještě uplatnit, a to v daňovém přiznání nebo v ročním zúčtování daně za rok 2023. Až doposud se školkovné rok od roku zvyšovalo, protože se odvíjelo od minimální mzdy, tentokrát je to ale naopak, konsolidační balíček školkovné od roku 2024 úplně ruší,“ říká Jana Jáčová. 

Sleva na manželku s přísnější podmínkou

„Tato sleva se momentálně může uplatnit v případě, že příjem manžela nebo manželky, typicky na mateřské dovolené, za rok nepřesáhl 68 000 Kč. Ročně jde o slevu až 24 840 Kč,“ přibližuje dosavadní podobu Jana Jáčová a dodává: „Nově se bude týkat jen lidí, kteří pečují o dítě maximálně 3 roky staré. A právě proto se pro mnoho lidí stane nedostupnou.“ 

Do rozhodujících příjmů se počítá hrubá mzda, hrubé příjmy nebo tržby z podnikání, příjmy z pronájmu, starobní a invalidní důchody, nemocenské dávky, dávky v nezaměstnanosti a podpora v mateřství

Sleva zůstává ve výši 24 840 Kč, výše slevy se zvyšuje na dvojnásobek, pokud je sleva uplatňována na manžela/manželku, kterému je přiznám nárok na průkaz ZTP/P.

I u této změny ale platí, že v platnost přichází až pro rok 2024, takže v daňovém přiznání za letošek ji stále ještě můžete uplatnit v původní podobě.

„Slevu však lze nově uplatnit pouze v případě, že poplatník žije ve společně hospodařící domácnosti s manželem a vyživovaným dítětem poplatníka, které nedovršilo věku 3 let a zároveň nesmí manžel/manželka poplatníka mít vlastní příjem, který by ve zdaňovacím období přesáhl 68 000 Kč,“ dodává Martina Farářová, manažerka oddělení HR & Payroll Services společnosti Mazars.

Snížení limitu pro horní sazbu daně z příjmu

Vliv na konečnou výši čisté mzdy bude mít v roce 2024 i vyšší 23% sazba daně z příjmu z hrubé měsíční mzdy nad 131 901 Kč. Oproti roku 2023 došlo ke snížení intervalu o 29 395 Kč. To znamená, že zaměstnanci s nadprůměrnými mzdami zaplatí více na dani z příjmu. Např. zaměstnanec s hrubou mzdou 170 000 Kč zaplatí na dani z příjmu fyzických osob měsíčně o 2 352 Kč více. Zaměstnanci s nadstandardními příjmy zaplatí za rok 2024 více i na sociálním pojištění, neboť se zvyšuje maximální vyměřovací základ na 2 110 416 Kč (za rok 2023 činil maximální vyměřovací základ 1 935 552 Kč).