Sleva na poplatníka 2024 za rok 2023: Výpočet a kdo ji může uplatnit

Daňové přiznání a sleva na poplatníka 2024 za rok 2023: Výpočet a kdo ji uplatní

Daňové přiznání a sleva na poplatníka 2024 za rok 2023: Výpočet a kdo ji uplatní Zdroj: E15 Michaela Szkanderová

Daňové přiznání
2
Fotogalerie

Každý daňový poplatník má nárok na základní daňovou slevu na poplatníka. Co je daňová sleva na poplatníka 2024? Co znamená základní sleva na poplatníka a jak funguje? Jak na výpočet?

Dle zákona o dani z příjmu můžete v daňovém přiznání podávaném v roce 2024 za rok 2023 uplatnit tyto daňové slevy:

  • slevu na poplatníka
  • slevu na manželku
  • slevu na studenta (od roku 2024 je sleva zrušena)
  • slevu na invaliditu prvního a druhého stupně
  • slevu na invaliditu třetího stupně
  • slevu na průkaz ZTP/P
  • školkovné (za rok 2023 také uplatníte naposledy, od roku 2024 je sleva zrušena)

Roční a měsíční sleva na poplatníka za rok 2023

Všechny daňové slevy snižují přímo vypočtenou daň z příjmu fyzických osob. Sleva na poplatníka za rok 2023 dosahovala na 30 840 korun, měsíčně 2570 korun. Osoby samostatně výdělečně činné uplatní slevu na poplatníka při ročním výpočtu daně z příjmů. V roce 2024 podávají daňové přiznání za rok 2023.

Stejná výše slevy na poplatníka, tedy 30 840 Kč pak platí i pro rok 2024 a uplatní se ve výpočtu daně z příjmů za rok 2024, tedy při podání daňového přiznání v roce 2025.

Co je sleva na poplatníka

V daňovém přiznání nebo ročním zúčtování daně můžete uplatnit hned několik daňových slev. Jednou z nich je základní daňová sleva na poplatníka. Nárok na slevu na poplatníka má každý daňový poplatník, který má alespoň po část roku zdanitelné příjmy. Nárok není potřeba nijak zvlášť prokazovat a platí v plné výši, i když by výdělečná činnost trvala pouze několik měsíců.

Základní sleva na poplatníka: Co znamená?

Sleva na poplatníka se uplatňuje v daňovém přiznání nebo ročním zúčtování daně vždy v plném rozsahu, bez ohledu na další skutečnosti – na rozdíl od ostatních daňových slev, u kterých musí být splněny dané zákonné podmínky a při jejich splnění pouze po část roku se tyto slevy na dani uplatní v poměrné výši.

Výpočet základní daňové slevy a formulář

Za rok 2023 uplatňují poplatníci opět základní slevu ve výši 30 840 korun, měsíčně její poměrná část dosahuje výše 2570 korun. Měsíčně uplatňují slevu na poplatníka i zaměstnanci. Nutné však je, aby u svého zaměstnavatele měli podepsané prohlášení poplatníka (známý „růžový formulář“).

Formulář online

Web onlinepriznani.cz ve spolupráci s deníkem e15 nabízí online formulář pro daňové přiznání pro daň z příjmu v XML nebo PDF formátu. Formulář  vyplníte snadno, k dispozici je i verze pro OSVČ včetně přehledů pro pojišťovny. Pokud si při vyplňování tohoto formuláře pro daňové přiznání nejste jistí, můžete využít i služeb účetní. 

Online formulář pro daňové přiznání 2024 >>>

Konec března se blíží a stále nedisponujete kompletní dokumentací a spracovaným účetnictvím? Nebo se potýkáte s vysokými daňovými povinnostmi a platbami pojistného? Můžete si prodloužit lhůtu pro podání daňového přiznání a placení daní o tři měsíce:

Posunout termín podání daňového přiznání >>>

OSVČ a daňová sleva na poplatníka

Nárok na slevu na poplatníka má každý daňový poplatník, tedy i OSVČ

U OSVČ je podstatné, že sleva na poplatníka náleží v plném rozsahu bez ohledu na počet měsíců výkonu samostatné výdělečné činnosti nebo jestli je vykonávána vedlejší samostatná výdělečná činnost.

Student a sleva na dani poplatníka (za rok 2023 naposledy)

Pokud jste pracující student (DPPDPČ, HPP, VPP), máte za rok 2023 nárok na základní slevu na dani poplatníka a také i na slevu na studenta. Roční sleva na studenta činí 4 020 korun, v případě splnění statusu studenta pouze po část roku se uplatní v poměrné výši, tj. 335 korun za každý takový měsíc.

Při souběžném studiu na více školách se daňová sleva nenásobí. Při studiu po celý kalendářní rok uplatní studenti slevy na dani z příjmu fyzických osob minimálně v souhrnné výši 34 860 korun (30 840 korun + 4 020 korun).

Pro rok 2024 je sleva na studenta zrušena.