Státní příspěvek na energie: Jak na výpočet a kdo má nárok na levnější elektřinu a plyn

Státní příspěvek na energie 2022 má podobu úsporného tarifu (ilustrační foto)

Státní příspěvek na energie 2022 má podobu úsporného tarifu (ilustrační foto) Zdroj: Profimedia

Rostoucí ceny energií patří k nejpalčivějším problémům domácností a firem. Státní příspěvek na energie má letos podobu takzvaného úsporného tarifu, který by měl pomoci spotřebitelům do konce tohoto roku. V příštím roce ho nahradí zastropování cen energií.

Novela energetického zákona, jejímž autorem je ministerstvo průmyslu a obchodu (MPO), již vešla v platnost. Vláda schválila podmínky a přesnou výši příspěvku, k dispozici je už i online kalkulačka.

Státní příspěvek na energie neboli úsporný tarif

Úsporný tarif má podobu dotace ze státního rozpočtu, která poputuje přímo k dodavateli energií, a sníží tak účet za elektřinu a plyn pro danou domácnost.

Novela energetického zákona potom kromě konkrétní finanční pomoci domácnostem dává větší pravomoci vládě, která bude mít možnost flexibilně reagovat na stále se vyvíjející situaci a v případě potřeby vyhlásit mimořádný stav nouze. Pokud by taková situace nastala, mohla by například plynárenským společnostem předepsat nové povinnosti nebo stanovit jistá omezení. 

Od kdy má platit příspěvek na energie?

Pomoc s energiemi přes úsporný tarif se začne zohledňovat ve fakturách za říjen.

  • Od října bude platit také odpuštění poplatků za obnovitelné zdroje.
  • Od roku 2023 příspěvek již platit nebude, nahradí ho zastropování cen energií, viz níže.
  • Odpuštění poplatků za obnovitelné zdroje má naopak trvat po celý příští rok.

Podmínky pro získání státního příspěvku na energie

  • Na úsporný tarif má nárok každá domácnost, která je odběratelem plynu, elektřiny nebo tepla.
  • Úsporný tarif se na rozdíl od zastropování cen nevztahuje na firmy, živnostníci s distribučními sazbami "D" (viz níže) o něj však žádat mohou.
  • Firmy mohou využít odpuštění poplatků za obnovitelné zdroje, případně i kompenzace nepřímých nákladů.
  • Příspěvek na energie se nevztahuje ani na rekreační nemovitosti, které využívají takzvaný víkendový tarif elektřiny D61d a nelze je využít ani na nabíjení elektromobilů

Jaká bude výše státního příspěvku na energie? 

Výše podpory se bude v roce 2022 lišit podle sazby pro odběr elektřiny:

Distribuční sazba za elektřinuVýše státního příspěvku
D01d3500 Kč
D02d3500 Kč
D25d3500 Kč
D26d2000 Kč
D35d2 000 Kč
D45d2000 Kč
D56d2000 Kč
D57d2000 Kč

Celková výše pomoci kombinuje příspěvek skrze úsporný tarif a odpuštění poplatku za obnovitelné zdroje energií, který činí 599 korun za každou megawatthodinu elektřiny.

Odpouštění poplatku za obnovitelné zdroje se týká nejenom domácností, ale také firem či organizací. Poplatek za obnovitelné zdroje bude odpuštěn i po celý rok 2023.

Kalkulačka pro výpočet státního příspěvku na energie

Ministerstvo průmyslu a obchodu na svých stránkách spustilo kalkulačku, která domácnostem spočítá, jak vysokou podporu mohou dostat. Online kalkulačku můžete vyzkoušet na portálu energiezamene.cz.

Jak podat žádost o státní příspěvek na energie?

V případě úsporného tarifu byl zvolen jednodušší postup, než na jaký jsme zvyklí v případě některých dalších státních příspěvků. O slevu na elektřinu a plyn není nutné žádným způsobem žádat, vyplňovat formuláře ani dokládat příjmy nebo cokoli jiného. Letos by se měl příspěvek vyplatit přes smlouvu na elektřinu, a to kvůli nižší administrativní náročnosti. 

  • U zákazníka, který platí zálohy přes SIPO nebo bankovním inkasem, bude podle výše této státní pomoci automaticky upravena výše zálohy.
  • Pokud na platebním dokladu SIPO nevidíte uvedenou platbu za elektřinu, je to z toho důvodu, že zálohovou platbu pokrývá právě úsporný tarif   
  • Zákazník, který platí zálohu trvalým příkazem, si bude moci zálohu sám upravit změnou trvalého příkazu.
  • Úsporný tarif se začne zohledňovat ve fakturách za říjen. Slevu uvidí zákazník ve vyúčtování.

Příspěvek na energie od roku 2023 nahradí zastropování cen

V roce 2023 úsproný tarif už platit nebude. Účty za elektřinu a plyn pomůže lidem zvládnout zastropování cen energií.

Podobně jako úsporný tarif, začne zastropování cen platit automaticky, lidé nebudou muset o nic žádat. V zálohách za energie by se mělo opatření nicméně projevit již v roce 2022 během listopadu.

Zastropování cen pomůže s vysokými cenami elektřiny a plynu nejen domácnostem, ale i malým a středním podnikatelům, vládním institucím, školám, poskytovatelům zdravotních a sociálních služeb, provozovatelům městské hromadné dopravy a dalším subjektům uvedeným v nařízení vlády.

Výše zastropování cen elektřiny a plynu

V elektřině se bude cenový strop týkat všech zákazníků využívajících proud na hladině nízkého napětí.

  • Domácnosti budou mít cenový strop nastaven na 100 procent své spotřeby.
  • Cenový strop 5 Kč/kWh bez DPH (tedy 6,05 Kč/kWh s DPH) u elektřiny platí pro složku za odebranou energii.
  • Zastropování se bude týkat i malých podniků - SME (podnik do 250 zaměstnanců a obratem do přibližně 1,25 miliard korun) na hladině vysokého napětí.
  • Malé a střední podniky odebírající elektřinu z hladiny nízkého napětí mají zastropenou veškerou spotřebu
  • U malých a středních podniků odebírajících z vyšších napěťových hladin je cenový strop elektřiny stanoven na 80 procent nejvyšší roční spotřeby za uplynulých pět let.  
  • Ostatní odběratelé elektřiny či plynu budou mít možnost zpětné kompenzace zvýšených nákladů na energie z dotace od MPO prostřednictvím Dočasného krizového rámce.
  • Stálé měsíční platby budou pro existující smlouvy zmraženy na stávající úrovni, pro nové smlouvy bude stanovena maximální hodnota v nařízení vlády na úrovni 130 Kč za měsíc na odběrné místo.
  • U plynu bude cenový strop zaveden ve výši 2,50 Kč/kWh bez DPH (3,03 Kč/kWh s DPH) za složku za odebranou energii.
  • Maloodběratelé plynu do odběru 630 MWh za rok z řad firem a podniků budou mít zastropovánu veškerou spotřebu.
  • Střední odběratelé odebírající plyn nad 630 MWh (maximální roční odběr 4200 MWh) mají strop stanoven na 80 procent nejvyšší roční spotřeby za uplynulých pět let. 
  • Stejně jako v elektřině, stálý měsíční plat obchodníka u existující smlouvy na plyn bude zmražen na stávající úrovni, pro nové smlouvy bude stanovena maximální hodnota na úrovni 130 Kč za měsíc na odběrné místo. 

Zastropování cen energií (informační video):

Video placeholde
Drahé energie a zastropování cen • Videohub

Další informace k státnímu příspěvku na energie a zastropování cen 

Po vyhlášení cenového stropu v nařízení vlády budou muset dodavatelé upravit výši záloh a zákazníci dostanou nový rozpis záloh, nejspíše začátkem listopadu.

Další informace můžete najít na stránkách Ministerstva průmyslu a obchodu a dedidkovaném webu energiezamene.cz.