Výpočet čisté mzdy 2019: Kolik dostanete na účet a kolik necháte státu?

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Profimedia

peněženka, peníze
Bohatství, ilustrační foto
3
Fotogalerie

Někteří zaměstnanci obdrží na bankovní účet jen lehce přes polovinu mzdových nákladů zaměstnavatele, jiní zaměstnanci mají čistou mzdu vyšší než sjednanou hrubou mzdu. Jaké daně se platí ze mzdy? Spočítejte si vaši čistou mzdu pomocí naší kalkulačky.

Zaměstnancům pracujícím na plný úvazek na standardní pracovní smlouvu je z hrubé mzdy odvedeno vždy zdravotní pojištění v sazbě 4,5 procenta z hrubé mzdy a sociální pojištění v sazbě 6,5 procenta z hrubé mzdy. Na výpočet povinného pojištění nemá vliv rodinná a životní situace zaměstnance.

Mzdová kalkulačka >>>

Povinné pojistné platí za zaměstnance i zaměstnavatel, a sice 9 procent na zdravotním pojištění a 24,8 procenta (od 1. července 2019 sníženo z 25 procent) na sociálním pojištění. Sociální pojištění za rok 2019 se platí do maximálního vyměřovacího základu ve výši 1 569 552 korun. Z částky nad limit již sociální pojištění neplatí zaměstnanec ani zaměstnavatel. 

Výpočet čisté mzdy

Výpočet daně z příjmu fyzických osob se může u zaměstnanců lišit, neboť při výpočtu daně z příjmu fyzických osob se při podepsaném prohlášení k dani uplatňují daňové slevy a daňové zvýhodnění na děti. Měsíčně se uplatňuje daňová sleva na poplatníka ve výši 2 070 korun a při splnění zákonných podmínek dále tyto daňové slevy: na studenta (335 korun), na držitele průkazu ZTP/P (1 345 korun), na invaliditu prvního a druhého stupně (210 korun), na invaliditu třetího stupně (420 korun).

Daňové zvýhodnění

Daňové zvýhodnění na děti může uplatnit pouze jeden z rodičů. Daňové zvýhodnění na první dítě činí 1 267 korun, na druhé dítě 1 617 korun a na třetí a další děti 2 017 korun. Sazba daně činí 15 procent ze superhrubé mzdy, což je hrubá mzda plus povinné pojistné placené zaměstnavatelem za zaměstnance na sociálním a zdravotním pojištění.

Superhrubá mzda se při výpočtu měsíční zálohy na dani z příjmu zaokrouhluje na stokoruny nahoru. Zaměstnanci s nadstandardní hrubou mzdou odvádí ještě solidární daň v sazbě sedmi procent, a to z hrubé mzdy nad 130 796 korun.

Příklad: Odpočet na dítě

Zaměstnankyně Jana má hrubou mzdu 35 tisíc korun. Při výpočtu čisté mzdy uplatňuje pouze základní daňovou slevu na poplatníka ve výši 2 070 korun. Daňové zvýhodnění na dceru, které může uplatnit pouze jeden z rodičů, využívá manžel.

Made with Visme Infographic Maker

Paní Jana dostává měsíčně na účet od svého zaměstnavatele na účet 26 185 korun, což je jen 55,8 procenta mzdových nákladů. Hrubá mzda a čistá mzda se liší o 25,2 procenta. Manžel paní Jany má stejně vysokou hrubou mzdu, ale protože uplatňuje daňové zvýhodnění na dceru ve výši 1 267 korun, tak jeho čistá mzda je právě o tuto částku vyšší a na dani z příjmu odvede 3 698 korun.

Čistá mzda může být vyšší než ta hrubá

Zaměstnanci s nižší hrubou mzdou mohou mít díky uplatnění daňového zvýhodnění na děti čistou mzdu vyšší než hrubou. V případě, že je daňové zvýhodnění na děti vyšší než vypočtená daň z příjmu, tak náleží daňový bonus. V takovém případě se daň z příjmu neplatí a ještě se peníze od státu obdrží.

Příklad: Daňové zvýhodnění na tři děti

Paní Veronika má hrubou mzdu 20 tisíc korun a uplatňuje daňové zvýhodnění na tři děti. Na dani z příjmu však nezaplatí nic, neboť vypočtená daň z příjmu je nižší než daňové zvýhodnění na tři děti ve výši. Paní Veronice navíc vzniká nárok na daňový bonus. Čistá mzda paní Veroniky tak činí 20 751 korun.

Made with Visme Infographic Maker

Čistá mzda u DPČ

Dohoda o provedení pracovní činnosti se uzavírá na kratší týdenní pracovní dobu, která v průměru nesmí překročit 20 hodin týdně. Když měsíční odměna u DPČ nepřesáhne hranici tři tisíce korun, nemusí zaměstnanec platit zdravotní ani sociální pojištění.

Výpočet čisté mzdy naleznete zde