VOLBY ONLINE: Pavel se sešel s Lipavským

Volební štáb prezidentského kandidáta Petra Pavla, druhé kolo prezidentských voleb, 28. ledna 2023

Volební štáb prezidentského kandidáta Petra Pavla, druhé kolo prezidentských voleb, 28. ledna 2023 Zdroj: E15 Michaela Szkanderová

Prezidentské volby 2023: Nově zvolený prezident ČR Petr Pavel (28. 1. 2023)
Volební štáb prezidentského kandidáta Petra Pavla, druhé kolo prezidentských voleb, 28. ledna 2023
Volební štáb prezidentského kandidáta Petra Pavla, druhé kolo prezidentských voleb, 28. ledna 2023
Volební štáb prezidentského kandidáta Petra Pavla, druhé kolo prezidentských voleb, 28. ledna 2023
Volební štáb prezidentského kandidáta Petra Pavla, druhé kolo prezidentských voleb, 28. ledna 2023
38
Fotogalerie

Novým prezidentem České republiky se stal Petr Pavel. Inaugurace prezidenta proběhne ve středu 8. března 2023. Ve štábu Petra Pavla v sobotu vystoupila i slovenská prezidentka Zuzana Čaputová, která ho označila za prezidenta, který ctí demokratické hodnoty. Výsledky voleb jsou konečné, volební účast přesáhla 70 procent. Sledujte aktuality a novinky online, k dispozici je pro vás i volební mapa s níž zjistíte, jak se volilo ve vaší obci.

Online přenos

Online přenos

30. ledna 2023 · 13:16

Vážení čtenáři, online přenos z prezidentských voleb tímto ukončujeme. Děkujeme, že jste ho sledovali právě na E15. 

30. ledna 2023 · 11:14

Nejvyšší volební účast na jižní Moravě byla 94,12 procenta ve Lhotě u Olešnice

V Jihomoravském kraji byla nejvyšší volební účast v druhém kole prezidentských voleb ve Lhotě u Olešnice, kde přišlo odevzdat hlas 94,12 procenta voličů. ČTK to sdělila Veronika Dohnálková z Krajské správy Českého statistického úřadu v Brně. V obci vyhrál Petr Pavel stejně jako v celostátním měřítku.

Druhé kolo voleb se uskutečnilo v pátek a sobotu. Ve Lhotě u Olešnice bylo 34 voličů v seznamu. Hlas odevzdalo 32 z nich. Pavel získal podporu 59,37 procenta, což představuje 19 hlasů. Jeho protikandidát Andrej Babiš (ANO) měl podporu 40,62 procenta, to je 13 hlasů.

Nejvyšší podporu na jižní Moravě dostal Pavel podle Dohnálkové v Tišnovské Nové Vsi na Brněnsku. Pavla tam volilo 84,37 procenta voličů. Představuje to 54 hlasů proti 10 hlasům pro Babiše.

30. ledna 2023 · 10:59

Pavel se dnes sešel s ministrem zahraničí Lipavským, upozornil Deník N. Řešit mohli například obsazení postu šéfa zahraničního odboru Hradu.

30. ledna 2023 · 10:20

Pravomoci prezident získá složením slibu, nyní může dávat nezávazné podněty

Prezident se ujímá funkce složením slibu, do té doby nemá žádné pravomoci, uvedli ústavní právníci. Do inaugurace, která je v plánu 9. března ve Vladislavském sále Pražského hradu, má nově zvolený prezident Petr Pavel neformální vliv, může se scházet s dalšími ústavními činiteli a podávat nezávazné podněty.

Ústavní právníci odkázali na článek 55 ústavy, podle kterého se prezident ujímá úřadu složením slibu. Jeho volební období je pětileté a začíná složením slibu. „Do té doby je 'neplaceným čekatelem' na funkci. Jinými slovy, žádné pravomoci nemá, a na rozdíl od poslanců a senátorů, jejichž mandát vzniká zvolením, nemá ani imunitu a plat,“ sdělil právník Jan Kysela.

30. ledna 2023 · 10:12

Státní volební komise formálně schválila výsledky prezidentských voleb, které vyhrál Pavel. Ve Sbírce zákonů budou zveřejněny pravděpodobně v úterý.

30. ledna 2023 · 09:21

O zvolení Pavla prezidentem informuje slovenský tisk na titulních stránkách

Zvolení Petra Pavla novým českým prezidentem v rozhodujícím kole přímé volby zaznamenaly dnes slovenské deníky na svých titulních stránkách. Tisk obsáhle informuje nejen o výsledcích hlasovaní, které označil za přesvědčivé vítězství Pavla, ale také o samotné osobě příštího prezidenta Česka. Komentuje rovněž působení stávající hlavy státu Miloše Zemana či jeho předchůdce v úřadu Václava Klause.

„Pavel po jasném vítězství míří na Hrad,“ napsal list Pravda. Dodal, že poražený v prezidentské volbě Andrej Babiš sice nedokázal přesvědčit polovinu národa, aby ho volila, ale stále má tak obrovské množství příznivců, aby dokázal vyhrát parlamentní volby.

30. ledna 2023 · 07:21

Tisk: Babišův konfrontační styl ve volbách nezafungoval, Pavla prověří krize

Styl šéfa ANO Andreje Babiše založený na konfrontaci v prezidentských volbách nezafungoval. Zvoleného prezidenta Petra Pavla pak prověří první politická krize, se kterou se bude muset ve funkci hlavy státu potýkat. V komentářích v tisku to dnes uvádějí české deníky. Pavel, který nemá zkušenosti z politiky, je podle některých komentátorů velkou neznámou. Podle jiných pomůže sjednotit zahraniční politiku vlády a Hradu a otevře českému prezidentovi i českým podnikatelům znovu cestu na Západ.

29. ledna 2023 · 21:49

Nový prezident Pavel chce požádat o další kontrolu na Hradě

Zvolený prezident Petr Pavel bude požadovat na Pražském hradě audit, ideální by podle něj bylo, kdyby se stihl do jeho inaugurace, která byla ohlášena na 9. března. Důvodem jsou mimo jiné nedořešené skartace, řekl dnes Pavel v rozhovoru pro televizi Nova. Chtěl by to probrat příští týden se šéfem Národního kontrolního úřadu NKÚ, který dokončil kontrolu hospodaření Kanceláře prezidenta republiky loni v prosinci. Před rokem kontroloval nakládání s utajovanými informacemi Národní bezpečnostní úřad (NBÚ).

29. ledna 2023 · 21:26

Podle zvoleného prezidenta Pavla jsou reformy penzí a daní pro Česko nezbytné, není možné je odkládat a je potřeba je lidem začít vysvětlovat.

29. ledna 2023 · 20:41

Zvolený prezident Pavel by chtěl,aby NKÚ udělal kontrolu na Hradě kvůli nevyjasněným skartacím.Příští týden to chce probrat s šéfem kontrolního úřadu.

29. ledna 2023 · 20:02

Zeman: Volby se staly referendem o Andreji Babišovi

Prezident Miloš Zeman si myslel, že volby budou referendem o vládě, staly se ale referendem o Andreji Babišovi (ANO). Připomněl také své dřívější vyjádření, že se Babiš měl více než svému mírotvorectví věnovat ekonomické a energetické krizi. Zeman to řekl českým novinářům v Bělehradě, kam dnes přijel na státní návštěvu Srbska. Řekl, že s Babišem, který prohrál souboj o funkci prezidenta, zatím nemluvil.

29. ledna 2023 · 18:46

Deník N: Komise v Bohnicích omylem připsala výhru Babišovi, výsledky už neopraví

Volební komise v jednom z okrsků v pražských Bohnicích omylem připočetla hlasy v prezidentské volbě pro Petra Pavla jeho soupeři Andreji Babišovi (ANO), který se tak stal podle oficiálních údajů Českého statistického úřadu (ČSÚ) vítězem hlasování v tomto okrsku. Mluvčí Prahy 8 Martin Šalek Deníku N potvrdil, že se stala chyba při sčítání. Lhůta, kdy mohla komise výsledky opravit, už ale uplynula. Lze se ještě obrátit na Nejvyšší správní soud. V hlavním městě i v osmé městské části přesvědčivě vyhrál celkový vítěz prezidentských voleb Pavel.

29. ledna 2023 · 18:06

Nově zvolený prezident Pavel ukrajinského prezidenta Zelenského ujistil, že se Ukrajina může nadále spolehnout na podporu České republiky. Uvedl to na twitteru.

29. ledna 2023 · 16:18

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj dnes telefonicky poděkoval nově zvolenému prezidentovi Petru Pavlovi a Čechům za neochvějnou podporu Ukrajiny napadené Ruskem. Pozval ho také na návštěvu země. Zelenskyj to dnes uvedl na twitteru. Pavel se k hovoru zatím nevyjádřil.

29. ledna 2023 · 15:43

Pavel se zastal své tiskové mluvčí

Pavel se dnes také v televizi Prima zastal své mluvčí Markéty Řehákové, jež byla na sociálních sítích kritizována za moderování sobotní tiskové konference v Pavlově štábu. „Způsob, jakým včera (v sobotu) vedla tiskovou konferenci, vyjadřoval emoce, ale rozhodně ne nějaké špatné,“ řekl Pavel. Byly podle něj naprosto pochopitelné a nepřekročily hranici. S Řehákovou počítá nadále jako se svou mluvčí.

29. ledna 2023 · 15:42

Pavel odmítl angažmá Koláře

V pořadu Otázky Václava Moravce v České televizi Pavel opět odmítl možné angažmá bývalého diplomata Petra Koláře. Uvedl ale, že se může spolehnout na jeho rady a že to je člověk, který má za sebou velice úspěšnou diplomatickou kariéru a má komplexní náhled na mezinárodní i vnitřní politiku.

29. ledna 2023 · 15:01
29. ledna 2023 · 15:02

Bujarého veselí ve volebním štábu nově zvoleného prezidenta Petra Pavla se účastnil i jeden z hlavních sponzorů kampaně Václav Muchna, zakladatel nadnárodní technologické společnosti Y Soft. Od prezidenta neočekává žádnou protislužbu. „Kvůli tomu to fakt nedělám. Jestli tam má být nějaká motivace, tak my potřebujeme zemi, kde platí pravidla, platí transparence, to náš byznys potřebuje," řekl.

Více v článku zde >>>

29. ledna 2023 · 13:54

Místopředseda ANO Havlíček chce, aby Babiš zůstal členem Sněmovny

Předseda opozičního hnutí ANO Andrej Babiš by měl podle místopředsedy ANO a Sněmovny Karla Havlíčka zůstat členem dolní parlamentní komory. Důvodem je to, že Babiš by mohl i v rámci Sněmovny bojovat o úspěch hnutí v dalších volbách. Havlíček to dnes řekl v pořadu Partie Terezie Tománková na CNN Prima News. Reagoval tak na spekulace, že by se Babiš mohl poslaneckého mandátu vzdát. Současně kritizoval místopředsedu ANO Ivo Vondráka za to, že v prezidentských volbách hlasoval proti Babišovi.

„Byl bych pro to, aby (Babiš) ho (poslanecký mandát) měl,“ uvedl Havlíček. „Měl by si ho nechat, musí se rozhodnout definitivně on,“ dodal. Podle místopředsedy Sněmovny je lepší i v rámci parlamentu bojovat o vítězství v dalších volbách.

29. ledna 2023 · 13:53

Hlasy pro Babiše nejsou automaticky hlasy pro ANO, míní politologové

Hlasy pro Andreje Babiše ve druhém kole prezidentských voleb nebudou automaticky v příštích volbách hlasy pro hnutí ANO, jehož je Babiš předsedou. Vyplývá to z vyjádření politologů. Pro hnutí ANO je ale podle nich výhodné výsledek voleb takto interpretovat a snažit se z prohry udělat částečnou výhru. Babiš získal ve druhém kole 2,4 milionu hlasů, jeho protikandidát a vítěz volby Petr Pavel měl téměř o milion hlasů více.

29. ledna 2023 · 12:49

Vítězství prozápadního a předvídatelného Pavla posílí pozici Česka v EU a NATO, soudí analytici. Vylepší podle nich také vztahy Hradu a USA.

29. ledna 2023 · 12:44

 

29. ledna 2023 · 12:11

„Žádné vládní prohlášení nemůže ustát válku beze změn. Vláda bude muset znovu projednat své prohlášení a není nic špatného na tom to občanům přiznat. Důvody tu objektivně jsou,“ řekl Petr Pavel v Otázkách Václava Moravce. 

29. ledna 2023 · 11:58

Bartoš (Piráti) vybídl Babiše (ANO) k omluvě za konfrontační kampaň včetně výzvy, aby na něj lidé vsadili. Podle Havlíčka (ANO) to nebylo neetické.

29. ledna 2023 · 11:56

Lidé vsadili na volby prezidenta přes půl miliardy, více než rekord z roku 2018

Lidé vsadili na výsledek prezidentských voleb více než půl miliardy korun. Objem sázek byl rekordní, výrazně překonal předchozí prezidentské volby v roce 2018, kdy dosáhl 285 miliard korun. Podle sázkových kanceláří byl zájem srovnatelný s velkými sportovními událostmi. U Fortuny převažovaly sázky na vítěze voleb Petra Pavla, u Chance na jeho soupeře Andreje Babiše (ANO), který sám na twitteru vyzval, aby si na něj lidé vsadili ve výhodném kurzu.

29. ledna 2023 · 11:40

Pavel chce svůj tým představit v příštích několika týdnech. Od pondělí začne pracovat na jeho složení, na programu či na přípravě výjezdů do regionů.

29. ledna 2023 · 11:34

Vítězství Pavla je porážkou populismu, předvolební kampaň byla nekorektní a účast rekordní, soudí anglicky píšící média o prezidentských volbách v ČR.

29. ledna 2023 · 11:29

Pavel: Cesta do Kyjeva by měla být na jaře, dnes budu telefonovat se Zelenským

Nově zvolený prezident Petr Pavel doufá, že se společná cesta do Kyjeva se slovenskou hlavou státu Zuzanou Čaputovou uskuteční na jaře před summitem Severoatlantické aliance (NATO). Ten se uskuteční v červenci ve Vilniusu. Dnes si Pavel zhruba v 14:30 bude telefonovat s ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským, řekl v pořadu Partie Terezie Tománkové v televizi CNN Prima News.

Hovořit by měl Pavel také s tchajwanskou prezidentkou Cchaj Jing-wen, zatím se ozvala písemně. "Je to spíš podle toho, kdo z nich se jak ozval, na kdy se podařil domluvit rozhovor, není tam žádné plánované pořadí," uvedl generál ve výslužbě.

29. ledna 2023 · 11:26

„Respektuji to, že media mají svou nezastupitelnou roli,“ uvedl Petr Pavel v rozhovoru na Prima CNN News. Nemyslí si, že je miláčkem médií, ale myslí si, že jak se do lesa volá tak se z lesa ozývá a pokud jedná někdo slušně, tak je s ním jednáno slušně, uvedl Pavel.

29. ledna 2023 · 11:22

Nově zvolený prezident Petr Pavel si dnes zhruba v 14:30 bude telefonovat s ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským, řekl v CNN Prima News.

Pavel zatím nehovořil s dosluhujícím prezidentem Milošem Zemanem. Předpokládá, že se tak stane možná už v pondělí.

29. ledna 2023 · 11:22

Nově zvolený prezident Pavel doufá, že se společná cesta do Kyjeva se slovenskou prezidentkou Čaputovou uskuteční na jaře před summitem NATO.

29. ledna 2023 · 11:05

V Brně byla nejvyšší účast ve volbách v Útěchově, nejnižší pak v Brně-středu

Nejvyšší účast ve druhém kole prezidentských voleb v Brně byla v městské části Útěchov, kam přišlo k urnám 83,98 procenta voličů. Naopak nejnižší byla v městské části Brno-střed, a to 47,78 procenta. Vyplývá to z webu Českého statistického úřadu. Podle mluvčí Brna-středu je to způsobeno tím, že má radnice dvě úřední adresy pro skupiny lidí, jejichž účast u voleb je velmi nízká. Do těchto skupin patří například lidé bez domova nebo narození v cizině. V Brně vyhrál volby Petr Pavel, který uspěl i v celostátním měřítku a porazil protikandidáta Andreje Babiše.

29. ledna 2023 · 10:58

Volební studio ČT v sobotu průměrně sledovalo 921 tisíc diváků, na Nově 305 tisíc a na Primě 287 tisíc. Aspoň na chvíli je zapnuly miliony lidí.

29. ledna 2023 · 10:40

Rakouská média píší o Pavlově jasném vítězství a o jeho vojenské kariéře

Kandidatura Petra Pavla byla v Česku chápána jako naděje pro ty, kteří na Pražském hradě nechtěli bývalého premiéra Andreje Babiše. V materiálu o zvolení Pavla příštím prezidentem České republiky to uvedla rakouská rozhlasová a televizní společnost ORF. Stejně jako další rakouská média si všímá Pavlovy vojenské kariéry a poukazuje na to, že byl prvním generálem z východní Evropy, který se stal předsedou vojenského výboru Severoatlantické aliance. ORF informovala i tom, že Pavel se nebrání jaderné energetice.

29. ledna 2023 · 10:09

Petr Pavel oslovil i opoziční voliče, může navázat na Havla, říká politolog Kopeček

Zvolený prezient Petr Pavel by mohl podle politologa Lubomíra Kopečka z Masarykovy univerzity být mnohem méně aktivistický, než byli jeho předchůdci. „Prezident má fungovat jako moderátor a někdo, kdo se nesnaží být tím klíčovým vrcholem výkonné moci, jako se to občas snažil Miloš Zeman,“ říká v rozhovoru pro E15 expert, který se českým prezidentům věnuje na akademické úrovni, politolog Lubomír Kopeček.

Celý rozhovor s politologem Kopečkem najdete zde >>>

29. ledna 2023 · 09:28

Pavel na jižní Moravě vyhrál volby ve všech okresech s výjimkou Znojemska,

Nově zvolený prezident Petr Pavel dominoval ve finále voleb v Jihomoravském kraji ve všech okresech s výjimkou Znojemska, kde dostal větší podporu jeho protikandidát Andrej Babiš (ANO). V prvním kole přitom předseda hnutí ANO zvítězil ve většině okresů s výjimkou Brna a Brna-venkova. Pavel v celostátním měřítku vyhrál s podporou 58,32 procenta, Babišovi dalo hlas 41,67 procenta voličů.

V prvním kole měl Babiš navrch na Blanensku, Břeclavsku, Hodonínsku, Vyškovsku i Znojemsku, zatímco Pavel měl prvenství v Brně a okrese Brno-venkov. V kraji žije téměř 1,2 milionu obyvatel, z toho třetina v Brně. Ve druhém kole už měl Babiš převahu pouze na Znojemsku.

29. ledna 2023 · 09:28

 

29. ledna 2023 · 09:26

ANALÝZA: Pavel ztratil část voličů z prvního kola, Babiš získával nové hlavně u SPD

Prezidentské volby skončily přesvědčivým vítězstvím Petra Pavla. Ten ovládl jak nejmenší obce v Česku, tak velká města. Z analýz přesto vyplývá, že Pavel přišel o poměrně významnou část svých voličů z prvního kola. A to dokonce o obdobný počet, o jaký přišel před pěti lety Jiří Drahoš. Andreji Babišovi se ale nepodařilo významněji oslovit voliče hnutí ANO, kteří ho v prvním kole nepodpořili. Nové hlasy tak získával především od voličů SPD a z řad nevoličů.

Více o voličské základně Babiše a Pavla z druhého kola prezidentských voleb najdete zde >>>

29. ledna 2023 · 09:27

 

28. ledna 2023 · 22:13

Online prenos z voleb prezidenta dnes ukončujeme. Budeme v něm pokračovat zítra. Děkujeme, že jste četli E15 a těšíme se zítra. 

28. ledna 2023 · 22:12

 

28. ledna 2023 · 21:57
28. ledna 2023 · 21:56

 

28. ledna 2023 · 21:42

Pavel nemá důvod nejmenovat Hladíka, pokud na něm Fiala bude trvat

Pokud nevyvstaly nové okolnosti a premiér Petr Fiala (ODS) si je jistý nominací Petra Hladíka (KDU-ČSL) na ministra životního prostředí, nemá nově zvolený prezident Petr Pavel důvod ho nejmenovat. Pavel to dnes řekl v rozhovoru pro Českou televizi (ČT). Zeman začátkem roku oznámil, že má k Hladíkovi výhrady a není připraven ho do vlády jmenovat.

Lidovci navrhli Hladíka jako nástupce odcházející ministryně životního prostředí Anny Hubáčkové (za KDU-ČSL) loni v říjnu. U jeho nominace setrvali i poté, co policie v rámci kauzy přidělování městských bytů v Brně zasahovala i v Hladíkově kanceláři, z ničeho jej ale neobvinila. Fiala poslal návrh na Hladíkovo jmenování Zemanovi koncem roku poté, co počkal na případný posun v kauze.

28. ledna 2023 · 21:37

 

28. ledna 2023 · 21:35

 

28. ledna 2023 · 21:35

 

28. ledna 2023 · 21:22
28. ledna 2023 · 21:17

Americký tisk: Pavlovo vítězství upevní proukrajinské a prozápadní postoje ČR

Politický nováček Petr Pavel porazil populistického velkopodnikatele Andreje Babiše v prvních důležitých volbách tohoto roku v Evropě. Tak hodnotí dnešní výsledek českých prezidentských voleb americký deník The New York Times (NYT). Podle něj výsledek znamená neúspěch populismu a upevňuje pozici České republiky coby „rozhodného podporovatele Ukrajiny“. Další prestižní americký list The Washington Post napsal, že Pavlovo vítězství upevní také západní orientaci země.

NYT píše, že Babišova taktika v předvolební kampani kopírovala tu, kterou používá jeho bývalý spojenec Viktor Orbán, jenž loni v dubnu slavil jasné vítězství po tvrzeních, že jeho hlavní politický soupeř chce poslat maďarské vojáky bojovat na Ukrajinu proti Rusku. „Ale tento argument Babišovi nezafungoval v České republice, která má mnohem rozmanitější média než Maďarsko, kde Orbánova vládní strana Fidesz a její podnikatelští spojenci mají pod pevnou kontrolou televizi a většinu dalších zdrojů informací,“ analyzuje newyorský deník.

28. ledna 2023 · 20:36

Pavla ke kandidatuře motivovaly debaty o možném nástupu Babiše na Hrad. Bylo by to něco, co by si pro ČR nepřál, řekl v České televizi.

České prezidentské volby 2023 na E15.cz:

Prezident Petr Pavel | Mapa voleb 2023 | Volební výsledky | Kandidáti na prezidenta | Termín a systém voleb | Volební průzkumy | Volební kalkulačka | Předvolební debaty - TV program | Voličský průkaz | Jak volit | Volební místnosti | Volební lístky | Volební komise | Volební účast |2. kolo |Petr Pavel a Andrej Babiš: Srovnání kandidátů | 

Profily kandidátů na E15.cz:

Andrej Babiš | Jaroslav Bašta | Karel Diviš | Pavel Fischer | Marek Hilšer | Danuše Nerudová | Petr Pavel | Tomáš Zima | Josef Středula (odstoupil)

VIDEO: Prezidentské volby v ČR 2023: Kdy přesně se konají a jak probíhají?

Video placeholde
• Videohub