Ceny elektřiny a plynu v roce 2024 klesly. Jak reagují dodavatelé?

Ceny energií zlevňují. Aktuální změny ceníků v roce 2024 (ilustr. foto)

Ceny energií zlevňují. Aktuální změny ceníků v roce 2024 (ilustr. foto) Zdroj: Profimedia

Největší dodavatelé energií v Česku snižují ceny elektřiny i plynu. Od března ušetří například klienti innogy, Moravských naftových dolů (MND) nebo Pražské plynárenské. V květnu pak plánuje plošné úpravy ceníků společnost E.ON. Firmy tak reagují na pokles cen energií na burze.

Domácnosti aktuálně uspoří i stovky korun za megawatthodinu (MWh). Výraznější změny ve fakturách poznají hlavně rodiny, které mají fixované produkty. Nejdražší jsou naopak nabídky u smluv na dobu neurčitou.

Dodavatelé energií upravují ceníky

Od letošního ledna přestaly platit vládní cenové stropy, které omezovaly cenu za MWh silové elektřiny na 6 050 korun. Většina cenových nabídek energetických firem se tak v návaznosti na to začala měnit. Snížení cen oznámilo od začátku roku hned několik velkých hráčů na trhu a postupně se přidávají i menší dodavatelé elektřiny a plynu. Hlavním důvodem je pokles velkoobchodních cen energií na burze.

Aktuální cena elektřiny a plynu na burze 

Ještě loni byla burzovní cena elektřiny skoro dvojnásobná. V posledních týdnech se pohybuje kolem 70 až 80 eury za MWh. Za takové ceny se elektřiny obchodovala naposledy v roce 2021 – tedy ještě před začátkem ruské invaze na Ukrajinu a před krachem společnosti Bohemia Energy.

Ke zlevnění dochází taky u zemního plynu, který firmy nakupují okolo hranice 30 eur za MWh. Díky poklesu na velkoobchodních trzích teď dodavatelé pořizují energie pro svoje zákazníky mnohem levněji než před rokem a propisují to i do svých ceníků. Podle výkonného ředitele Asociace nezávislých dodavatelů energií Jiřího Gavora se naplno spustil konkurenční boj o nové klienty, kdy zkrátka vyhrává ta nejatraktivnější nabídka.

„Dodavatelé teď doprodávají minulou zásobu draze nakoupených energií a zároveň dokupují citelně levnější plyn nebo elektřinu. A právě to jim umožňuje tvořit stále nové a výhodnější nabídky. Od začátku roku neuplyne týdne, aniž by některý z dodavatelů – včetně těch největších – neoznámil zlevnění na některé své produktové řadě,“ dodává Gavor. Za úpravou ceníků stojí mimo jiné i teplá zima, dostatek elektřiny i plynu a taky uklidnění situace na světových trzích.

Někteří dodavatelé se zlevňováním vyčkávají

První vlna úprav cen přišla už začátkem roku, kdy některé firmy zlevnily energie meziročně o desítky procent. A to buď u fixovaných produktů, nebo u smluv na dobu neurčitou. V lednu například oznámil změny ČEZ, v únoru pak Centropol. Další vlna slev přišla v březnu - svoje produkty zlevnila Pražská plynárenská, innogy i MND.

Energetický analytik Tomáš Vrňák ze serveru Ušetřeno.cz přesto upozorňuje, že období výhodných nabídek nebude trvat dlouho a trend se ještě letos může otočit. „Domácnosti, které si zafixují ceny během těchto měsíců, mohou uzavřít velmi výhodné smlouvy na dva roky. V druhé polovině roku 2024 naopak předpokládáme zdražování elektřiny. Domácnosti, které budou vyčkávat lepší zítřky, nejenže zaplatí více při setrvání v cenících na dobu určitou, ale také riskují, že nepřijdou v budoucnu k tak výhodným cenám.“

Ceníky dodavatelů aktuálně

Centropol

Jedna z prvních letos snížila ceny společnost Centropol. Fixaci elektřiny na jeden a půl roku nabízí za 3 303 korun (bez DPH) za MWh. Takovou cenu firmy nabízely ke konci roku 2021. Za dodávku plynu si za MWh účtuje 1 359 korun. Výraznější změny v cenících má ale teprve před sebou. Zasáhnout do cenotvorby chce až po skončení topné sezóny, prozradil marketingový ředitel Centropolu Jiří Matoušek.

„Zemní plyn se primárně nakupuje do zásobníků. Nejvýraznější cenové úpravy lze tedy očekávat po zajištění maximálního objemu a budou pravděpodobně pokračovat až do září, tedy do zahájení příští topné sezóny.“ Letos si tak díky nižším burzovním cenám polepšili hlavně nově přicházející klienti, pro které firma nakupuje energie těsně před vydáním nového ceníku.

ČEZ

Novou nabídku představila i společnost ČEZ. Ta letos zlevnila v lednu nefixované produkty – tedy ty sjednané na dobu neurčitou. Další úprava cen směrem dolů přišla hned v únoru. „Při srovnání s předchozím ceníkem (z 15. 9. 2023) elektřina na nejběžnější sazbě D02d zlevnila v průměru o cca 480 korun za MWh, u plynu činí průměrný pokles 220 korun za MWh,“ vypočítává mluvčí Skupiny ČEZ Alice Horáková.

E.ON

Už dvakrát letos u fixovaných smluv snížil sazby dodavatel E.ON. V průběhu března pak znovu upravil ceny výhradně pro nové zákazníky. Další změnu v cenících chystá až na jaro, kdy se částky na fakturách změní přibližně 150 tisícům odběratelů plynu, pokračuje mluvčí E.ON Roman Šperňák. „Od 1. května přistoupíme k plošnému snížení ceny plynu. Týkat se bude všech stálých klientů, kteří nemají fixované ceny. Domácnostem zlevní cena za odebraný plyn oproti stávajícím ceníkům o 13 až 21 procent v závislosti na spotřebě.“  Zákazníci, kteří plyn využívají pro vytápění, tak podle něj ušetří za rok až 4 500 korun.

EPET

V řádu stokorun za MWh zlevnila i společnost epet. Domácnost tak oproti konci minulého roku zaplatí za elektřinu 3149 korun za MWh (přibližně o 500 korun méně), u plynu pak cena klesla na 1299 korun za MWh (asi o 300 korun méně).

Innogy

Od začátku března zlevnila fixované dodávky elektřiny a plynu společnost Innogy. Ve srovnání s loni platným cenovým stropem klesla cena elektřiny o 30 procent a cena plynu o víc než 40 procent. Domácnost v rodinném domě, která topí a ohřívá vodu plynem, ušetří při roční spotřebě 25 MWh podle výpočtu innogy bezmála 35 tisíc korun.

MND

Základní ceníky přepisuje i MND. Od 20. března mění energetická firma podmínky pro věrné zákazníky, kteří nemají smlouvy s časovým stropem, tak i pro ty, kteří si ceny fixují. U plynu ceny klesají pod dvoutisícovou hranici za MWh, u elektřiny vyjde MWh nově kolem 4500 korun. Stávajícím klientům se pokles cen promítne do vyúčtování automaticky.

Pražská plynárenská

Začátkem března snížila Pražská plynárenská ceny hned u několika svých produktů. U základního ceníku u zemního plynu šlo o pokles v průměru kolem šesti procent. U elektřiny dodavatel upravil cenu u základního ceníku v průměru o 16 procent. V modelovém příkladu, kde domácnost na plynu vaří, ohřívá vodu i topí, činí roční úspora zhruba dva tisíce korun. V případě elektřiny (s roční spotřebou 2,5 MWh) ušetří domácnost za rok asi 1500 korun v porovnání s posledním platným ceníkem.

PRE

Naposledy přistoupila Pražská energetika ke slevám u smluv na dobu určitou. Od začátku března zlevnila dodávky plynu. Za MWh si aktuálně účtuje 1560 korun (bez DPH). Cena silové elektřiny zůstává pod čtyřtisícovou hranicí za MWh.