Zvýšení důchodového věku: Kdy se vyplatí předdůchod a jak funguje

Kdy se vyplatí předdůchod a jaké platí podmínky? (ilustrační foto)

Kdy se vyplatí předdůchod a jaké platí podmínky? (ilustrační foto) Zdroj: Midjourney

Od roku 2031 se začne podle stávajícího návrhu Ministerstva práce a sociálních věcí (MPSV) upravovat, respektive posunovat věk odchodu do důchodu nad dnešních 65 let a dotkne se osob narozených po roce 1965. Jakou roli hraje v tomto kontextu předdůchod, předčasný důchod a penzijní spoření? Jaké má předdůchod podmínky a výhody?

Konkrétní důchodový věk úřady stanoví podle údajů Českého statistického úřadu (ČSÚ) o střední délce života lidí v padesáti letech života. Určení věku odchodu do penze se naváže na průměrnou dobu dožití. Podle statistik Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD) u nás stráví lidé v důchodu průměrně 21,5 roku, o něco déle ženy než muži.

„Slíbil jsem, že na změny v důchodovém systému se podíváme realisticky a hlavně koncepčně. Musíme zajistit férové penze pro všechny, kteří celý život pracovali(…)Změny, které představujeme, jsou klíčovými úpravami penzijního systému,“ uvedl ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL).

Kalkulačka: Důchodový věk 2023 >>>

Právě s ohledem na prodlužující se průměrnou délku dožití, a tak i dobu strávenou v důchodu, přistoupila vláda k úpravám podmínek nároku jak na řádný důchod, tak i předčasně čerpaný důchod. Rovněž opatřeními reaguje na budoucí očekávaný nárůst důchodců, kdy do penze začnou odcházet silné ročníky 70. let.

„Starobní důchody včetně těch předčasných dnes pobírá téměř 2,4 milionu lidí, to je pětina populace. Do roku 2050 jejich počet podle odhadu statistiků vzroste zhruba na třetinu,“ dodává k vývoji důchodů členka představenstva penzijní společnosti Rentea Lucie Jurníčková.

K číslu je podle ní třeba přičíst i dalších více než 410 tisíc invalidních důchodců, jejichž dávky se stejně jako ty starobní valorizují, a také pozůstalostní penze. Nějaký z důchodů tak dnes v Česku pobírá více než 2,8 milionu lidí, dodává. Proto navrhovaná, a některá již i přijatá, opatření v oblasti důchodů považují odborníci i širší veřejnost za nutná. I když míří jasně v neprospěch budoucích příjemců důchodů.

Ideální důchod se skládá z více příjmů

U zajištění se na stáří by proto měly nejen mladší ročníky, ale i současná generace čtyřicátníků i padesátníků přestat spoléhat výhradně na dávky, které jim nabídne stát. Odvody na důchodové pojištění mají vnímat pouze jako jednu z částí mozaiky, která jim dá finanční jistotu na stáří.

Kalkulačka: Výpočet starobního důchodu 2023 >>>

„Lidem radím, aby si ideálně hned s prvním zaměstnáním nebo při začátku podnikání otevřeli penzijní spoření. A vidím, že rok od roku přibývá lidí, kteří se na něj ptají a chtějí si v něm spořit,“ říká k penzijnímu spoření Jurníčková.

Předdůchod: Podmínky a výhody

Jako velká výhoda se v posledních letech neukazuje pouze státní příspěvek, ale jak říká expertka na důchody ze společnosti Rentea, také možnost odejít do předdůchodu. A to až pět let před dosažením věku pro odchod do řádné starobní penze od státu.

„Navíc v předdůchodu není nijak omezena možnost pracovat nebo podnikat. Čerpání předčasného důchodu vylučuje uzavření klasického zaměstnaneckého poměru či provozování vlastní živnosti,“ říká Lucie Jurníčková.

Navíc v době pobírání předdůchodu z doplňkového penzijního spoření jeho příjemce neplatí zdravotní ani sociální pojištění.

„To je skutečně jedna ze zásadních výhod u předdůchodu,“ podotýká.

Příjemci předdůchodu nemusí mít ani obavy z pokrácení pozdějšího státního důchodu. U předdůchodu se následný starobní důchod takřka nekrátí. Nicméně ani u předdůchodu není vše zalité sluncem a jeho čerpání má i svá pravidla a podmínky.

„Splátky předdůchodu jsou vlastní naspořené prostředky, které ale musí být čerpány na určitou dobu, v neklesající výši a bez možnosti výplatu zrušit nebo pozastavit,“ upozorňuje členka představenstva společnosti Rentea.

Proč právě předdůchod z penzijního spoření?

Předdůchod za současné situace penzijní společnosti klientům vyplácejí nejdříve po 60 měsících spoření a nejdříve pět let před dosažením věku odchodu do řádné penze. Minimální doba jeho pobírání činí dva roky. Přičemž na každý měsíc strávený v předdůchodu musí mít jeho příjemce naspořenou částku, která odpovídá alespoň 30 procentům průměrné hrubé mzdy.

„Což je pro letošní rok 2023 přibližně 12 tisíc korun,“ dodává Lucie Jurníčková.

V předdůchodech z doplňkového penzijního spoření vidí určité řešení pro budoucí důchodce, kteří ztratí pár let před standardní penzí zaměstnání nebo jim ho jejich zdravotní stav nedovolí vykonávat. Ve prospěch předdůchodu dále hovoří i posunování odchodu do důchodu a zpřísňování podmínek pro přiznání předčasného důchodu, kdy dávku budou čerpat lidé nejdříve tři roky před plnou penzí.

„Navíc pro jeho přiznání budou muset žadatelé doložit minimálně 40letou účast na důchodovém pojištění, což v situaci, kdy se doba studia nezahrnuje do náhradní doby pro nárok na důchod, může být problém,“ upozorňuje Jurníčková.

Pokud nevyužijí lidé s dostatečnou úložkou v penzijním spoření předdůchodu, pak si jí přilepší měsíční příjem v době, kdy už budou pobírat klasický důchod od státu.

Text vznikl ve spolupráci se společností Partnes.cz.