Výměna kotle není letos nutná. V objektech pro bydlení dostanou lidé dva roky navíc

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: Profimedia

Proč stále rostou ceny energií?
Radiátor je velmi viditelný prvek bytu, měli bychom proto dbát o jeho vzhled.
Pokud si dáte záležet, bude radiátor po rekonstrukci vypadat jako nový!
Dobré je, když nemáte termostatické hlavice a termostat v jedné místnosti.
Topná sezóna je v plném proudu
6
Fotogalerie

Na výměnu neekologických kotlů mají lidé čas do konce srpna letošního roku. Podle odhadů Ministerstva životního prostředí to více než 150 tisíc domácností doposud nestihlo. S ohledem na výši inflace a válku na Ukrajině navrhlo ministerstvo posun termínu o další dva roky. Návrh novely již schválila Poslanecká sněmovna a nyní ji posoudí Senát.

Nedostatek topenářů a růst cen energií výměnu komplikují

Zákon o ochraně ovzduší od 1. září 2022 zakazuje provoz „stacionárních zdrojů na pevná paliva o jmenovitém tepelném příkonu do 300 kW včetně, které slouží jako zdroje pro teplovodní soustavu ústředního vytápění a které nejsou navrženy pro přímé vytápění místa instalace“, pokud nesplňují stanovené emisní požadavky. Příloha č. 11 k zákonu pak upřesňuje emisní požadavky. V provozu by k 1. září mohly zůstat kotle od třetí emisní třídy výše. Kotle nižší třídy musí provozovatelé ostavit, v opačném případě jim hrozí pokuta až 50 tisíc korun.

Zákon o ochraně ovzduší dal lidem na výměnu kotlů desetiletou lhůtu. Pokud však někdo pořídil nemovitost se starým kotlem teprve loni s tím, že kotel brzy vymění, narazil na nepříjemné překvapení. Topenáři nestíhají obsloužit tak velké množství zákazníků, materiálu je nedostatek a zdražuje, situaci navíc komplikuje válka na Ukrajině a snaha o dosažení energetické nezávislosti na Rusku.

„Na trhu existuje omezený počet montážních společností a nedostatek výrobků, které mají být nově instalovány. Lze předpokládat, že situace se může v blízké budoucnosti zhoršit například z důvodu nedostatku železa a oceli na trhu v důsledku omezení jejich exportu a exportu želené rudy a uhlí z Ukrajiny. Čekací lhůty pro dodání některých výrobků jsou i delší než rok a lze očekávat i jejich další prodloužení,“ vysvětluje důvodová zpráva k návrhu zákona.

Dva roky času navíc u staveb sloužících k bydlení

Novela odlehčí domácnostem, které se ještě potýkají s dopady pandemie covidu, aktuální dvoucifernou inflací i růstem cen energií a ukončením podpory plynových zdrojů.  Státní fond životního prostředí totiž ukončil kotlíkové dotace na plynové kotle. Obdobně byla podpora zrušena v programu Nová zelená úsporám.

„Odkladem povinnosti provozovat vybrané spalovací stacionární zdroje dojde k prodloužení termínu pro zákaz provozu starých kotlů na pevná paliva o jmenovitém tepelném příkonu do 300 kW včetně, které slouží jako zdroj tepla a které neplní emisní požadavky (…) o dva roky pro provozovatele rodinných domů, bytových domů nebo staveb pro rodinnou rekreaci,“ uvedlo Ministerstvo životního prostředí. Odklad povinnosti se tedy týká pouze vytápění nemovitostí, které mohou sloužit k bydlení.

Nový termín pro domácnosti v nemovitostech k bydlení tak bude 1. září 2024. „Myslíme tak zejména na české domácnosti, které v dnešní době pociťují finanční dopady covidové pandemie, bezprecedentní růst cena energií a také důsledky ruské agrese na Ukrajinu,“ podotýká ministryně životního prostředí Anna Hubáčková (KDU-ČSL). „Odkladem zákonného termínu jim chceme vyjít vstříc,“ dodává.

Pokud by zůstala zachována lhůta do 1. září 2022, již dnes ministerstvo ví, že zákonnou povinnost by neplnilo velké množství provozovatel. A mezi nimi bude také vysoké procento nízkopříjmových domácností. Návrh novely zákona o daních z příjmů a dalších zákonů, který lhůtu pro výměnu kotlů prodlužuje, nyní posoudí Senát.

Video: Proč roste cena energií

Video placeholde

Proč stále rostou ceny energií? • Videohub