Dopady neplacení zdravotního pojištění z brigády na DPP v příkladech

Limit pro neplacení zdravotního pojištění u DPP je 10 tisíc korun. (ilustrační foto)

Limit pro neplacení zdravotního pojištění u DPP je 10 tisíc korun. (ilustrační foto) Zdroj: pixabay.com

Pokud je hrubá měsíční odměna z dohody o provedení práce 10 tisíc korun a méně, tak se z ní neplatí zdravotní pojištění. Kteří brigádníci si v takových případech platí zdravotní pojištění sami? A lze při vyšší odměně obdržet zaplacené zdravotní pojištění z DPP zpět?

Nejoblíbenějším způsobem pro přivýdělek během letních prázdnin je dohoda o provedení práce. Důvodem je aktuálně jednoduchá administrativa a nízké zdanění, když je hrubá odměna do limitu. Limit pro neplacení sociálního a zdravotní pojištění je 10 tisíc korun, přičemž při práci pro více zaměstnavatelů současně se limit pro neplacení posuzuje u každého zaměstnavatele zvlášť. Někteří zaměstnanci si však v případě brigády musí zdravotní pojištění sami platit.

Žádné starosti s odvodem zdravotního pojištění

Penzista Lubomír si během letních měsíců bude přivydělávat pro zaměstnavatele XY na dohodu o provedení práce s hrubou měsíční odměnou 10 tisíc korun. Z hrubé odměny nebude pan Lubomír platit žádné zdravotní pojištění, přičemž pojistné nebude platit ani jeho zaměstnavatel. Pro účely placení zdravotního pojištění je pan Lubomír jako starobní důchodce státním pojištěncem, takže má vyřešen svůj pojistný vztah u zdravotní pojišťovny.

Žádná vratka zdravotního pojištění pro zaměstnance

Zaměstnanec Filip si během letních prázdnin bude přivydělávat pro zaměstnavatele XA na dohodu o provedení práce s hrubou měsíční odměnou 20 tisíc korun. Vzhledem k tomu, že je hrubá odměna nad limit, tak bude panu Filipovi z hrubé odměny odvedeno zdravotní pojištění ve výši 900 korun (20 tisíc korun x 4,5 procenta).

I když odvádí pan Filip každý měsíc zdravotní pojištění ze svého hlavního zaměstnání, tak nemá při výpočtu zdravotního pojištění z dohody o provedení práce žádnou slevu a nemůže ani částečně obdržet část zaplaceného zdravotního pojištění z brigády zpět. Odvod zdravotního pojištění ze zaměstnání je konečný a neuplatňují se při něm žádné slevy nebo odpočty.

Platba zdravotního pojištění jako OBZP

Paní Lucie skončila ve svém hlavním zaměstnání koncem června, neboť obdržela výpověď pro nadbytečnost. Na novém zaměstnání je předběžně domluvena od září. Během letních prázdnin si našla dvě brigády na DPP s hrubou odměnou 10 tisíc korun a méně. Ani z jedné dohody o provedení práce nebude paní Lucie platit zdravotní pojištění. V registru své zdravotní pojišťovny však bude za dané období vedena jako osoba bez zdanitelných příjmů, protože nebude během letních prázdnin ani zaměstnankyní ani OSVČ ani státní pojištěncem.

Paní Lucie si tedy za červenec a srpen, kdy bude po celou dobu OBZP (osobou bez zdanitelných příjmů), bude muset platit zdravotní pojištění ve výši 2 336 korun (13,5 procenta z minimální mzdy 17 300 korun). Přestože bude paní Lucie dva měsíce samoplátcem pro účely placení zdravotního pojištění, tak při případné registraci na úřadu práce by v prvních třech měsících nárok na podporu v nezaměstnanosti neměla, protože obdržela od zaměstnavatele odstupné.

Různý výpočet zdravotního pojištění

Studentka Barbora se bude během prázdnin přivydělávat na dohody o provedení práce pro více zaměstnavatelů současně, přičemž hrubá odměna bude rozdílná. Z hrubé měsíční odměny 10 tisíc korun a méně zdravotní pojištění platit nebude a z vyšší hrubé odměny ano.

Vzhledem k tomu, že je slečna Barbora státním pojištěncem pro účely placení zdravotního pojištění, tak se zdravotní pojištění vypočítá vždy ze skutečné hrubé odměny a nebude muset být dodržen minimální vyměřovací základ na úrovni minimální mzdy. Na samotnou sazbu zdravotního pojištění z odměn nad 10 tisíc korun však nebude mít statut studenta žádný vliv. Sazba zdravotního pojištění placeného zaměstnancem je vždy 4,5 procenta z hrubé odměny.