ANKETA: Vetovali byste státní rozpočet? Ptáme se prezidentských kandidátů

Ptáme se prezidentských kandidátů

Ptáme se prezidentských kandidátů Zdroj: E15 / grafika

Kandidáti na prezidenta se představují. Jaké zastávají hodnoty? Jaké jsou jejich ekonomické postoje? Podporují Ukrajinu? A co si myslí o odcházejícím prezidentovi Miloši Zemanovi? Každý všední den vydáváme odpovědi prezidentských kandidátů na jednu anketní otázku. Andrej Babiš a Jaroslav Bašta na dotazy deníku E15 neodpověděli. 

Dnešní otázka: Vetoval byste státní rozpočet? Za jakých okolností?

Petr Pavel 

Veto vidím jako úplně poslední možnost, která je navíc spíše symbolická, protože ho poslanci následně zase přehlasují. Šel bych cestou zpětné vazby v průběhu tvorby rozpočtu. Vyžadoval bych od premiéra a ministra financí, aby mě podrobně informovali o přípravě a schvalování rozpočtu. Na jednotlivé ministry bych vytvářel tlak, aby se chovali odpovědně, celý proces bych diskutoval s poradním týmem prezidenta a dával vládě podněty.

Video placeholde
Rozhovor s Petrem Pavlem • Videohub

Danuše Nerudová

Uplatnění prezidentského veta vnímám jako poslední krok po vyčerpání dalších možností včetně možnosti vystoupit v Poslanecké sněmovně. Pokud k vetu prezident přistoupí, vždy by měl jednoznačně představit své důvody, proč se tak rozhodl. V případě rozpočtu na příští rok jsem byla velice kritická k uměle nadhodnoceným příjmům, kdy je zákonitě naplánovaný deficit de facto daleko vyšší, než ten, který je obsahem návrhu. Doposud byly neustálé zadlužování a růst úrokových sazeb a v důsledku toho obrovský růst nákladů na správu státního dluhu položkou, nad kterou každý ministr financí mávl rukou. Ale může se stát, že už příští rok tato položka bude například 100 miliard korun. A pokud se jednou roztočí dluhová spirála, je nesmírně těžké zadlužování zastavit. Bohužel nevidím žádný střednědobý plán konsolidace státního dluhu, kde by se třeba vláda zavázala, že dluh bude snižovat tempem jedno procento HDP ročně. Nic takového nevidím.

Video placeholde
Rozhovor s Danuší Nerudovou • Videohub

Pavel Fischer

Nevidím důvod k tomu vetovat státní rozpočet. Pokud je prezident s ním nespokojený, může využít jednání vlády nebo parlamentu. A tam projevit své názory a dát na stůl své návrhy.   

Marek Hilšer

Sestavit státní rozpočet a zákonem jej prosadit je v principu odpovědností vlády. Prezidentské veto není prostředkem k tomu, aby prezident vyjadřoval svůj názor na státní rozpočet. Dokážu si ale představit mezní situace, ve kterých by mělo veto smysl určitého varovného signálu a to i přesto, že jej Sněmovna může přehlasovat.

Josef Středula

Chci být aktivním prezidentem, proto bych i u státního rozpočtu využil možnost připomínkovat jej už v době vzniku. Využil bych možnost vstupu na jednání Vlády ČR i Parlamentu, a diskuzi o rozpočtu moderoval. Veto zákona považuji až za krajní možnost, které bych se snažil všemi prostředky předejít.

Karel Diviš

Vetoval bych státní rozpočty, které neřeší dlouhodobě strukturální deficity. Takové rozpočty jsou špatné, dlouhodobě nás zadlužují a jsem proti nim.

Tomáš Zima

Opět otázka na konec, ale začít je třeba od začátku. Byl bych aktivní při přípravě rozpočtu tak, aby k vetu nemuselo dojít. Což platí nejen u tohoto tématu.

Prezidentští kandidáti odpovídají:

  1. V čem byste navázali na předchozí hlavy státu?
  2. Jaký má být postup vlády, aby se snížila inflace? 
  3. Jaký vztah by mělo Česko udržovat s Ruskem a Čínou?
  4. Koho byste jmenovali do Ústavního soudu? 
  5. Řeší vláda energetickou krizi dostatečně?
  6. Je česká společnost polarizovaná?
  7. Má česká podpora Ukrajiny svůj limit?
  8. Koho byste nominovali do bankovní rady ČNB?
  9. Měla by Česká republika přijmout euro?
  10. Měly by se zvyšovat daně?
  11. Jak by mělo Česko přistoupit k prosazení Green Dealu?
  12. Do jaké země byste vyrazili s podnikateli?
  13. Jmenovali byste trestně stíhaného člověka premiérem?
  14. Jmenovali byste šéfa BIS Michala Koudelku generálem?
  15. Je třeba v Ústavě rozšířit pravomoci prezidenta?
  16. Podle čeho byste udělovali milosti a co plošná amnestie?
  17. Jmenovali byste za všech okolností navržené ministry?
  18. Kdo bude váš kancléř a tiskový mluvčí?
  19. Jak lépe využít pozici první dámy nebo muže?

Prezidentské volby 2023:

Kandidáti na prezidenta Volební průzkumy | Kurzy kandidátů a sázky na prezidenta | Podpisy pro kandidaturu | Termín voleb a volební systém | Voličský průkaz Jak volit | Volební komise | Volební místnosti | Volební kalkulačka

Kandidáti na prezidenta 2023 – profily na E15.cz:

Petr Pavel Danuše Nerudová | Andrej Babiš | Josef Středula | Pavel Fischer | Marek Hilšer | Jaroslav Bašta | Karel DivišTomáš Zima