ANKETA: V čem byste navázali na předchozí hlavy státu? Ptáme se prezidentských kandidátů

Ptáme se prezidentských kandidátů

Ptáme se prezidentských kandidátů Zdroj: E15 / grafika

Kandidáti na prezidenta se představují. Jaké zastávají hodnoty? Jaké jsou jejich ekonomické postoje? A co si myslí o odcházejícím prezidentovi Milošovi Zemanovi? Každý všední den vydáváme odpovědi prezidentských kandidátů na jednu anketní otázku. Výjimku představuje Andrej Babiš, který na dotazy deníku E15 neodpověděl. Svou odpověď redakci dodatečně zaslal Karel Janeček.

Dnešní otázka: V čem byste navázal/a na předchozí prezidenty?

Petr Pavel

Do prezidentského úřadu nejdu s tím, abych se za každou cenu od někoho odlišil nebo někomu přiblížil. Přistupoval bych k výkonu funkce podle svého. Mohu ale říci, že období vlády Václava Klause a Miloše Zemana vnímám jako hodnotový úpadek České republiky. Nastolili politický styl bezbřehého pragmatismu, kde šly hodnoty zcela stranou a klíčové bylo budování úspěchu téměř za jakoukoli cenu. Pošramotilo to naše jméno ve světě. V takové politice bych rozhodně nepokračoval.

Danuše Nerudová

Václav Havel otevřel naší zemi řadu světových dveří. Byl státníkem, kterému vždy záleželo na demokracii, svobodě i našem členství ve světových organizacích. Václav Klaus jako premiér a později i jako prezident dovedl naší zemi do EU, kde z členství čerpáme každý den. Na panu prezidentovi Zemanovi cením, že dokud mu to zdravotní stav umožňoval, tak pravidelně vyjížděl do regionů za občany. 

Pavel Fischer

V zahraniční politice a v otevření se světu musíme navázat na Václava Havla, který nás přivedl do NATO a do EU. Jeho cesta jakoby zůstala zanedbaná v poslední době. A od jeho následovníků bych si osvojil leccos, například pozornost, kterou věnovali občanům a jejich starostem a očekáváním.

Marek Hilšer

Za příklady vhodné následování nebo přinejmenším důkladného studia považuji dva prezidenty „zakladatele“, Masaryka a Havla. A to především s ohledem na jejich odvahu postavit se na stranu pravdy a rozumu. Obdivuji jejich schopnost dívat se do budoucna a přemýšlet o roli našeho státu v Evropě a ve světě.

Josef Středula

Václav Havel udělal vynikající jméno ČR v zahraničí, v tom je třeba pokračovat. Na jeho odkaz ohledně lidských práv a humanismu je správné navázat. Václav Klaus vložil do svého prezidentství extrémně silný motiv podpory českých nápadů a podnikatelů. Miloš Zeman se setkával a pravidelně diskutoval s občany. I to je velmi důležité. Spojit tyto tři základní atributy je něco, co bych si rád vzal za své.

Tomáš Zima

Každý jsme jiný člověk. Otevřel bych Pražský hrad lidem. Je to nádherné místo, které většina obyvatel vnímá jako srdce země. Musí být přístupné, neoddělené od zbytku města či země. Ale otevřel bych Hrad i v širším smyslu toho slova. Chtěl bych, aby to byl prostor, kde se diskutuje, hledají řešení, přicházejí sem lidé z celého světa s inovativními myšlenkami. Pražský hrad jako spojník, místo dohody, z které vyjde společný zájem.

Karel Diviš

Na Václava Havla by se dalo navázat v tom, jak otevíral společenská témata, jakým způsobem rozvíjel české mezinárodní vztahy a jak současně zůstal civilním prezidentem.

Jaroslav Bašta

Kontinuitu považuji za významný prvek politiky, takže bych se snažil navázat na pozitivní počiny všech hlav českého státu.

Tomáš Březina

Nemyslím, že je zapotřebí na někoho navazovat. Dělal bych to, co je zapotřebí pro prosazení zájmu občanů České republiky, ať už je to pokládáno za tradiční nebo není.

Karel Janeček

Navazovat lze jedině na Václava Havla, a to nejen z hlediska jeho stěžejních hodnot pravdy a lásky. U Zemana ani Klause není nic, v čem by mi dávalo smysl na ně navazovat.

Prezidentští kandidáti odpovídají:

  1. Navštívili byste Ukrajinu? Má česká solidarita s Ukrajinou limit?
  2. Jaký má být postup vlády, aby se snížila inflace? 
  3. Jaký vztah by mělo Česko udržovat s Ruskem a Čínou?
  4. Koho byste jmenovali do Ústavního soudu? 
  5. Řeší vláda energetickou krizi dostatečně? 
  6. Je česká společnost polarizovaná?
  7. Koho byste jmenovali do bankovní rady ČNB?
  8. Měla by Česká republika přijmout euro?
  9. Měly by se zvyšovat daně?
  10. Vetovali byste státní rozpočet?
  11. Jak by mělo Česko přistoupit k prosazení Green Dealu?
  12. Do jaké země byste vyrazili s podnikateli? 
  13. Jmenovali byste trestně stíhaného člověka premiérem?
  14. Jmenovali byste šéfa BIS Michala Koudelku generálem?
  15. Je třeba v Ústavě rozšířit pravomoci prezidenta?
  16. Podle čeho byste udělovali milosti a co plošná amnestie?
  17. Jmenovali byste za všech okolností navržené ministry?
  18. Kdo bude váš kancléř a tiskový mluvčí?
  19. Jak lépe využít pozici první dámy nebo muže?

Prezidentské volby 2023:

Kandidáti na prezidenta | Volební průzkumy | Kurzy kandidátů a sázky na prezidenta | Podpisy pro kandidaturu | Termín voleb a volební systém | Voličský průkaz | Jak volit | Volební komise | Volební místnosti | Volební kalkulačka

Kandidáti na prezidenta 2023 - profily na E15.cz:

Petr Pavel | Danuše Nerudová | Andrej Babiš | Josef Středula | Pavel Fischer | Marek Hilšer | Tomáš Zima | Jaroslav Bašta | Karel Diviš