ANKETA: Koho byste jmenovali do Ústavního soudu? Ptáme se prezidentských kandidátů

Ptáme se prezidentských kandidátů

Ptáme se prezidentských kandidátů Zdroj: E15 / grafika

Kandidáti na prezidenta se představují. Jaké zastávají hodnoty? Jaký je jejich ekonomický postoj? A co si myslí o odcházejícím prezidentovi Miloši Zemanovi? Každý všední den vydáváme odpovědi prezidentských kandidátů na jednu anketní otázku. Výjimkou je Andrej Babiš, který na dotazy deníku E15 neodpověděl.

Dnešní otázka: Koho byste jmenoval/a do Ústavního soudu?

Petr Pavel

Půjde o osobnosti, na jejichž odbornosti a nezávislosti se shodnou experti na právo a justici, takže bych všechny nominace transparentně konzultoval prostřednictvím transparentně deklarovaných poradních skupin.

Danuše Nerudová

Jmenovala bych do Ústavního soudu špičkové odborníky, kteří budou také morálními autoritami. Přála bych si, aby kandidáti prošli jednoduše hlasováním Senátu. To je důvod, proč bych tyto nominace dopředu konzultovala s politiky a představila takové osobnosti, na kterých bude panovat společenská shoda.

Ráda bych se také zasadila o rovnoměrnější zastoupení mužů a žen mezi soudci Ústavního soudu. Máme celou řadu úspěšných právniček a soudkyň, ze kterých bych kandidátky vybírala. Na postu ústavních soudkyň bych ráda viděla například úspěšné doktorky Barbaru Pořízkovou a Danielu Zemanovou.

Video placeholde
Danuše Nerudová rozhovor • Videohub

Pavel Fischer

Ústavní soud má 15 členů a prezident republiky má v nejbližší době jmenovat drtivou většinu z nich. Nepůjde tedy o jednotlivá jména, ale o celkovou skladbu. Vytváříme tým. A o tom rozhodovat je mimořádně odpovědný úkol, který vyžaduje přípravu a osobní konzultace s experty. Mým cílem by bylo, aby v této rozhodující instituci byly zastoupeny různé lidské, profesní, odborné a generační profily, aby kandidáti odpovídali pestrému složení naší společnosti.

Marek Hilšer

Jmenoval bych soudce a soudkyně tak, aby byl ústavní soud pestrý, složený z osobností s praxí advokátní, akademickou i soudní. Považuji za přínosné setkávání různých životních zkušenosti, názorů a přístupů. Důležité jsou odborné i lidské kvality každého kandidáta či kandidátky. Ústavní právo je vrcholná disciplína, jejímž cílem je ale nalézání spravedlnosti, nejen nějaká právní ekvilibristika, takže bych považoval za nutné, aby jmenovaní měli porozumění pro problematiku lidských práv.

Josef Středula

Jmenování soudců Ústavního soudu je jedna z nejdůležitějších pravomocí prezidenta republiky. Vždy bych jednotlivá jména projednával se širokou paletou odborníků, akademiků i praktiků. Samozřejmě také s představiteli Senátu, kteří ke jmenování přikládají souhlas s daným soudcem.

Tomáš Zima

Taková volba nemůže být v rukou jednoho člověka. Vedl bych obšírné diskuze s odborníky z oblasti justice, aby soudci Ústavního soudu byli lidé s velkým profesionálním i společenským přesahem, kteří rozumějí moderní společnosti 21. století.

Karel Diviš

Konkrétní jména bych s dovolením zatím neříkal. Ale rozhodně bych preferoval lidi, kteří dodržují literu ústavy, spíše než ty, kteří se ji snaží kreativně vykládat či ohýbat.

Jaroslav Bašta

Asi by hlavně šlo o soudce, které z malicherných důvodů odmítl schválit Senát.

Tomáš Březina

Vaši otázku bych rozdělil na dvě části.

V rovině obecné bych hledal takové soudce, kteří jsou hodnotově pevní a mají za sebou skvělý životní příběh. Soudce, kteří budou pracovat ve prospěch České republiky a kteří nebudou svou práci chápat zejména jako odrazový můstek k budoucí práci v nadnárodních soudních institucích. To si vyžaduje skutečně silné osobnosti.

A jestli se ptáte na konkrétní jména, v současné době odpovědět nemohu. Je to otázka výběru, jednání s oslovenými a o vzájemné diskuzi.

Karel Janeček

V první řadě bych vybral skutečné odborníky. Důležité je i to, že lidé na takových pozicích musejí být nejen skvělí odborníci, ale také splňovat ty nejvyšší morální standardy. Veškeré nominace do důležitých pozic s významným vlivem na českou ekonomiku, politiku a společnost budu konzultovat se svým poradním týmem. Ten budou tvořit odborníci na jednotlivé problematiky.

Prezidentští kandidáti odpovídají:

  1. V čem byste navázali na předchozí hlavy státu?
  2. Navštívili byste Ukrajinu? Má česká solidarita s Ukrajinou limit?
  3. Jaký má být postup vlády, aby se snížila inflace?
  4. Jaký vztah by mělo Česko udržovat s Ruskem a Čínou?
  5. Řeší vláda energetickou krizi dostatečně?
  6. Je česká společnost polarizovaná?
  7. Koho byste jmenovali do bankovní rady ČNB? 
  8. Měla by Česká republika přimout euro?
  9. Měly by se zvyšovat daně? 
  10. Vetovali byste státní rozpočet?
  11. Jak by mělo Česko přistoupit k prosazení Green Dealu?
  12. Do jaké země byste vyrazili s podnikateli?
  13. Jmenovali byste trestně stíhaného člověka premiérem? 
  14. Jmenovali byste šéfa BIS Michala Koudelku generálem? 
  15. Je třeba v Ústavě rozšířit pravomoci prezidenta?
  16. Podle čeho byste udělovali milosti a co plošná amnestie?
  17. Jmenovali byste za všech okolností navržené ministry?
  18. Kdo bude váš kancléř a tiskový mluvčí?
  19. Jak lépe využít pozici první dámy nebo muže?

Prezidentské volby 2023:

Kandidáti na prezidenta | Volební průzkumy | Kurzy kandidátů a sázky na prezidenta | Podpisy pro kandidaturu | Termín voleb a volební systém | Voličský průkaz | Jak volit | Volební komise | Volební místnosti | Volební kalkulačka

Kandidáti na prezidenta 2023 – profily na webu E15.cz:

Petr Pavel | Danuše Nerudová | Andrej Babiš | Josef Středula | Pavel Fischer | Marek Hilšer | Jaroslav Bašta | Karel Diviš | Tomáš Zima