ANKETA: Kdo bude váš kancléř a tiskový mluvčí? Ptáme se prezidentských kandidátů

Anketa prezidentských kandidátů

Anketa prezidentských kandidátů Zdroj: E15 / grafika

Kandidáti na prezidenta se představují. Jaké zastávají hodnoty? Jaké jsou jejich ekonomické postoje? Podporují Ukrajinu? A co si myslí o odcházejícím prezidentovi Miloši Zemanovi? Každý všední den vydáváme odpovědi prezidentských kandidátů na jednu anketní otázku. Andrej Babiš na dotazy deníku E15 neodpověděl.

Dnešní otázka: Kdo bude váš kancléř, kdo tiskový mluvčí a jaké další klíčové členy týmu byste si s sebou vzal nebo vzala na Pražský hrad?

Petr Pavel

Tyto otázky zatím považuji za předčasné. Voliče ale mohu ujistit, že v případě úspěchu do těchto funkcí jmenuji slušné lidi s vysokým morálním i odborným kreditem. Vedoucí kanceláře i mluvčí budou důvěryhodní lidé, kteří nepřekračují své pravomoci a jednají v souladu s pravidly a působností své funkce.

Danuše Nerudová

Na Pražský hrad bych přivedla odborníky a lidi důvěryhodné nejen pro mě, ale i pro veřejnost. Profesionály s vysokým morálním kreditem, kteří by pracovali ve prospěch tohoto státu, nikoliv ve prospěch svůj. Za samozřejmost považuji bezúhonnost a v případě klíčových funkcí bezpečnostní prověrku. Veřejnosti konkrétní jména dopředu představím.

Pavel Fischer

Osoby s bezpečnostní prověrkou, bezúhonné a s odpovídající odbornou kvalifikací. Chystám se oslovit mimo jiné někdejší kolegy z diplomacie.

Marek Hilšer

Výběr zaměstnanců kanceláře je odpovědností kancléřky. V okruhu mých spolupracovníků je řada vynikajících kandidátů. Obecně jsem příznivcem otevřenosti a předpokládám tedy, že by pozice v KPR byly obsazeny ve výběrových řízeních. Tým poradců a zaměstnanců by měl být každopádně pestrý, složený z mužů a žen potřebných odborností. Klíčová je nejen odborná zdatnost, ale i morální kredit, důvěryhodnost. Neexistuje, že by někdo ze zaměstnanců neměl bezpečnostní prověrku. Konkrétní jména sdělím případně před druhým kolem volby.

Josef Středula

O konkrétním složení týmu pro Pražský hrad, ani o kancléři nejsem ještě zcela rozhodnut. Chci se obklopit odborníky, kteří jsou ve svém oboru špičkou a kteří mají bezpečnostní prověrku.

Tomáš Zima

Vždy jsem se ve své práci dokázal obklopit profesionály se vztahem k instituci, kterou jsem řídil. Na Pražském hradě by bylo stejné.

Kandidáti na prezidenta: Josef Středula

Video placeholde
Kandidáti na prezidenta: Josef Středula • Videohub

Jaroslav Bašta

Samozřejmě, že své kandidáty mám vybrané. S ohledem na přístup médií k prezidentské volbě je ale nechci vystavovat předem zbytečnému stresu, proto oznámím jejich jména až po postupu do druhého kola. Mohu vás ujistit, že jde o lidi vzdělané, jazykově vybavené, kteří jsou pracovití, věci rozumějí, mají pevný charakter a je na ně spolehnutí.

Karel Diviš

Své budoucí spolupracovníky pečlivě zvažuji. Vybírám z řady lidí, mimo jiné z těch, které jsem potkal během svých studií na Matfyzu, na FSV UK, při práci v České spořitelně a České televizi a při svém více než dvacetiletém podnikání v IT. Jména v hlavě mám, ale zatím je nebudu prozrazovat.

Prezidentští kandidáti odpovídají:

  1. V čem byste navázali na předchozí hlavy státu?
  2. Jaký má být postup vlády, aby se snížila inflace? 
  3. Jaký vztah by mělo Česko udržovat s Ruskem a Čínou?
  4. Koho byste jmenovali do Ústavního soudu? 
  5. Řeší vláda energetickou krizi dostatečně?
  6. Je česká společnost polarizovaná?
  7. Má česká podpora Ukrajiny svůj limit?
  8. Koho byste nominovali do bankovní rady ČNB?
  9. Měla by Česká republika přijmout euro?
  10. Měly by se zvyšovat daně?
  11. Vetovali byste státní rozpočet?
  12. Jak by mělo Česko přistoupit k prosazení Green Dealu?
  13. Do jaké země byste vyrazili s podnikateli?
  14. Jmenovali byste trestně stíhaného člověka premiérem?
  15. Jmenovali byste šéfa BIS Michala Koudelku generálem?
  16. Je třeba v ústavě rozšířit pravomoci prezidenta?
  17. Podle čeho byste udělovali milosti a co plošná amnestie?
  18. Jmenovali byste za všech okolností navržené ministry?
  19. Jak lépe využít pozici první dámy nebo muže? 

Prezidentské volby 2023:

Kandidáti na prezidenta | Volební průzkumy | Kurzy kandidátů a sázky na prezidenta | Podpisy pro kandidaturu | Termín voleb a volební systém | Voličský průkaz | Jak volit | Volební komise | Volební místnosti | Volební kalkulačka

Kandidáti na prezidenta 2023 – profily na E15.cz:

Petr Pavel | Danuše Nerudová | Andrej Babiš | Josef Středula | Pavel Fischer | Marek Hilšer | Jaroslav Bašta | Karel Diviš | Tomáš Zima