Nižší daně pro rodiny s dětmi a výpověď bez důvodu. ANO se snaží vrazit klín mezi lidovce a ODS

Mezi ministry financí a práce Zbyňkem Stanjurou (ODS) a Marianem Jurečkou (KDU-ČSL) se rozhořel spor o daňové úlevy pro rodiny s dětmi. ODS se s lidovci pře také o výpověď bez důvodu.

Mezi ministry financí a práce Zbyňkem Stanjurou (ODS) a Marianem Jurečkou (KDU-ČSL) se rozhořel spor o daňové úlevy pro rodiny s dětmi. ODS se s lidovci pře také o výpověď bez důvodu. Zdroj: Archiv Blesku

Vládní pětikoalice podle všeho hodlá otestovat svou soudržnost. Mezi ODS a menšími partnery se rozhořely spory o návrhy, které mají ulevit rodinám pečujícím o potomky a zavést okamžitou výpověď ze zaměstnání bez udání důvodu. Pro tu hledají občanští demokraté podporu i mezi opozičními zákonodárci. ANO naopak samo nabídlo lidovcům, STAN a pirátům pomoc s prosazením zvýšení slevy na poplatníka.

KDU-ČSL, která už delší dobu často padá pod hranicí volitelnosti, oprášila sliby z programového prohlášení kabinetu o snížení daní rodinám s dětmi a valorizaci slevy na poplatníka. Podle šéfa strany a vicepremiéra Mariana Jurečky by úlevy mohly vzrůst až o čtvrtinu. Pro rodiny s alespoň třemi dětmi pak chce do určité výše příjmů uzákonit daňové prázdniny. Ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS) je však skeptický. Podle něj Jurečka s těmito záměry přichází pozdě. A navíc na ně stát prý nemá peníze.

S pomocí STAN a pirátů

„Je to ideový střet pohledů, jak některé věci vidí ODS a jak je vidí lidovci. Soudržnost koalice ale neohrožuje,“ řekl tento týden novinářům Jurečka. Dodal, že zvýšení slev na děti je naprosto nezbytné prosadit. Trvá i na debatě o valorizaci slevy na poplatníka, což je další vládní závazek.

Plán zacílit štědřejší daňovou podporu na rodiny, které mají tři a více dětí, připomněl Jurečka už loni na programové konferenci KDU-ČSL. „Proč zrovna na ně? Těchto rodin je sice jen deset procent, ale vychovávají třicet procent dětí. Chceme, aby pro ně byly daňové prázdniny,“ prohlásil tehdy.

Podrobnosti k daňovým prázdninám zatím Jurečka nesdělil. Jasněji má ve slevě na druhé a třetí dítě, která by vzrostla o dvacet až pětadvacet procent. U druhého dítěte by to mohlo být až o 470 korun a u třetího až o 580 korun měsíčně více než nyní.

Co se týče valorizace slevy na poplatníka, argumentují lidovci růstem nominálních mezd, které podle nich příliš zvedají míru zdanění fyzických osob. Záměr vítají STAN a piráti, kteří měli tento bod v předvolebním programu.

Sleva na poplatníka 2024 za rok 2023: Výpočet a kdo ji může uplatnit

Dle zákona o dani z příjmu můžete v daňovém přiznání podávaném v roce 2024 za rok 2023 uplatnit tyto daňové slevy:

  • slevu na poplatníka
  • slevu na manželku
  • slevu na studenta (od roku 2024 je sleva zrušena)
  • slevu na invaliditu prvního a druhého stupně
  • slevu na invaliditu třetího stupně
  • slevu na průkaz ZTP/P
  • školkovné (za rok 2023 také uplatníte naposledy, od roku 2024 je sleva zrušena)

Roční a měsíční sleva na poplatníka za rok 2023

Všechny daňové slevy snižují přímo vypočtenou daň z příjmu fyzických osob. Sleva na poplatníka za rok 2023 dosahovala na 30 840 korun, měsíčně 2570 korun. Osoby samostatně výdělečně činné uplatní slevu na poplatníka při ročním výpočtu daně z příjmů. V roce 2024 podávají daňové přiznání za rok 2023.

Stejná výše slevy na poplatníka, tedy 30 840 Kč pak platí i pro rok 2024 a uplatní se ve výpočtu daně z příjmů za rok 2024, tedy při podání daňového přiznání v roce 2025.

Co je sleva na poplatníka

V daňovém přiznání nebo ročním zúčtování daně můžete uplatnit hned několik daňových slev. Jednou z nich je základní daňová sleva na poplatníka. Nárok na slevu na poplatníka má každý daňový poplatník, který má alespoň po část roku zdanitelné příjmy. Nárok není potřeba nijak zvlášť prokazovat a platí v plné výši, i když by výdělečná činnost trvala pouze několik měsíců.

Základní sleva na poplatníka: Co znamená?

Sleva na poplatníka se uplatňuje v daňovém přiznání nebo ročním zúčtování daně vždy v plném rozsahu, bez ohledu na další skutečnosti – na rozdíl od ostatních daňových slev, u kterých musí být splněny dané zákonné podmínky a při jejich splnění pouze po část roku se tyto slevy na dani uplatní v poměrné výši.

Výpočet základní daňové slevy a formulář

Za rok 2023 uplatňují poplatníci opět základní slevu ve výši 30 840 korun, měsíčně její poměrná část dosahuje výše 2570 korun. Měsíčně uplatňují slevu na poplatníka i zaměstnanci. Nutné však je, aby u svého zaměstnavatele měli podepsané prohlášení poplatníka (známý „růžový formulář“).

Formulář online

Web onlinepriznani.cz ve spolupráci s deníkem e15 nabízí online formulář pro daňové přiznání pro daň z příjmu v XML nebo PDF formátu. Formulář  vyplníte snadno, k dispozici je i verze pro OSVČ včetně přehledů pro pojišťovny. Pokud si při vyplňování tohoto formuláře pro daňové přiznání nejste jistí, můžete využít i služeb účetní. 

Online formulář pro daňové přiznání 2024 >>>

Konec března se blíží a stále nedisponujete kompletní dokumentací a spracovaným účetnictvím? Nebo se potýkáte s vysokými daňovými povinnostmi a platbami pojistného? Můžete si prodloužit lhůtu pro podání daňového přiznání a placení daní o tři měsíce:

Posunout termín podání daňového přiznání >>>

OSVČ a daňová sleva na poplatníka

Nárok na slevu na poplatníka má každý daňový poplatník, tedy i OSVČ

U OSVČ je podstatné, že sleva na poplatníka náleží v plném rozsahu bez ohledu na počet měsíců výkonu samostatné výdělečné činnosti nebo jestli je vykonávána vedlejší samostatná výdělečná činnost.

Student a sleva na dani poplatníka (za rok 2023 naposledy)

Pokud jste pracující student (DPPDPČ, HPP, VPP), máte za rok 2023 nárok na základní slevu na dani poplatníka a také i na slevu na studenta. Roční sleva na studenta činí 4 020 korun, v případě splnění statusu studenta pouze po část roku se uplatní v poměrné výši, tj. 335 korun za každý takový měsíc.

Při souběžném studiu na více školách se daňová sleva nenásobí. Při studiu po celý kalendářní rok uplatní studenti slevy na dani z příjmu fyzických osob minimálně v souhrnné výši 34 860 korun (30 840 korun + 4 020 korun).

Pro rok 2024 je sleva na studenta zrušena.

„Od poslední změny uběhl už nějaký čas, je také jiná ekonomická situace. Pomoc nízkopříjmovým skupinám obyvatel formou zvýšení slevy na poplatníka je mnohem efektivnější než přes sociální dávky či jiné příspěvky,“ popsal postoj STAN Právu místopředseda hnutí Lukáš Vlček.

Místopředsedkyně Poslanecké sněmovny Olga Richterová za piráty spatřuje největší přínos v předvídatelnosti systému pro rodiče. „Proto dlouhodobě chceme průběžnou valorizaci slevy na poplatníka,“ připomněla.

Přesvědčit Stanjuru ale nebude snadné. „Je duben, a pokud bychom chtěli udělat výraznější daňové změny k 1. lednu 2025, myslím, že už to z procesních důvodů nelze stihnout,“ odhadl ministr. Vyšši sleva na poplatníka by navíc udělala další díru do státního rozpočtu, některé odhady dosahují až desítek miliard korun. 

Ministr financí nicméně podotkl, že je na diskuzi připraven. První kolo jednání ve formátu předsedů koaličních stran je podle dostupných informací naplánováno už na příští týden.

Do sporu se chystá zasáhnout opoziční hnutí ANO, které nabídlo KDU-ČSL, STAN a pirátům podporu. „S našimi hlasy můžete počítat. Stačí, když si budete stát za svým, a od ledna 2025 bude sleva zvýšena, i kdyby Stanjura na Skopečkovi jezdil,“ napsala na síti X předsedkyně poslanců ANO Alena Schillerová.

Boj o výpověď bez důvodu

Na další politickou bitvu vytáhli občanští demokraté, i v tomto případě se střetnou především s KDU-ČSL. Chystají se vybojovat zásadní změnu zákoníku práce, která by firmám umožnila propouštět pracovníky bez udání důvodu. Toto ustanovení ale v návrhu novely zákoníku představeném tento týden Jurečkou není. Přitom jde o doporučení Národní ekonomické rady vlády (NERV).  

„Budeme na tom trvat s tím, že při okamžité výpovědi by bylo odstupné až osm měsíčních mezd. Je ale zřejmé, že to nebudeme moci prosadit koaličně,“ řekla místopředsedkyně občanských demokratů Eva Decroix. Dodala, že ODS shání podporu v celé sněmovně a obrátila se i na zástupce ANO.

„Nechci to tam dávat, řekl jsem to opakovaně a jasně,“ reagoval Jurečka, podle něhož je odstupné jen jedním z detailů jedné strany mince. „Když se bavíme o flexicurity, v Dánsku je to vyvážené jiným nastavením podpory v nezaměstnanosti,“ tvrdí. Flexicurity je pojem označující rovnováhu mezi pružným pracovním trhem a sociálním zabezpečením lidí.

Decroix hodlá téma prosadit na jednáních sněmovních koaličních formátů. „Mohlo by vzniknout rozumné řešení, které by bylo přijatelné pro všechny,“ věří.

Česko patří v EU dlouhodobě k zemím s nejnižší nezaměstnaností. Zaměstnavatelé si stěžují na nedostatek pracovních sil. Podle NERV by bylo potřeba český trh práce rozpohybovat. Rada ve svém souboru doporučení připomněla, že problémové zaměstnance či zaměstnance bez výkonu není možné v Česku propustit, pokud hrubě neporuší pracovní kázeň.