Generál Petr Pavel: Program, názory a kandidatura na prezidenta 2023

Volební štáb Petra Pavla v 1.kole prezidentských voleb

Volební štáb Petra Pavla v 1.kole prezidentských voleb Zdroj: E15 Michael Tomeš

Kandidát na prezidenta Petr Pavel
Rozhovor s Petrem Pavlem
Petr Pavel, armádní generál ve výslužbě a kandidát na prezidenta 2023
Kandidáti na prezidenta: Petr Pavel
Prostor X: Rozhovor s Petrem Pavlem
6
Fotogalerie

Armádní generál ve výslužbě a bývalý předseda vojenského výboru NATO Petr Pavel narazí ve druhém kole prezidentských volbeb na Andreje Babiše. S Babišem má Pavel společné členství v KSČ, o kterém dnes bývalý vojenský důstojník otevřeně hovoří. Podporuje směřování republiky na Západ a posilování spolupráce v rámci Evropské unie nebo Severoatlantické aliance. Sloganem jeho prezidentské kampaně je „Vraťme Česku řád a klid.“ Prezidentské volby se konají v lednu.

Válka na Ukrajině

Petr Pavel bývá často dotazován v souvislosti s aktuální situací na Ukrajině. Patřil k těm, které zaskočil přímý vojenský střet mezi oběma zeměmi. V minulosti připustil, že za určitých okolností by byl i pro vyhlášení bezletové zóny nebo pro vyslání vojáků NATO na Ukrajinu, aby tam ochránili humanitární koridory.

 

V lednu na návštěvě v ostravských ocelárnách uvedl: „Vojáky určitě posílat nebudeme. Ukrajině vojáci nedojdou. Určitě nedojde k tomu, že by kterýkoliv západní stát na Ukrajinu posílal vojáky jako organizované jednotky. Pokud by kterýkoliv stát NATO poslal na Ukrajinu organizované jednotky, pak by to znamenalo vstup NATO do války s Ruskem. Toho si jsou státy vědomy, a proto se velice striktně drží na hraně nepřímé účasti ve formě podpory Ukrajiny,“ cituje bývalého generála server Seznam Zprávy.  

Pavel rovněž rázným způsobem odsuzuje Rusko a je rád, že se Evropa nenechala zastrašit a i nadále pokračuje v podporování Ukrajiny. „Dnes je naprosto evidentní, že Rusko nedosáhlo ve vztahu k Evropě toho, čeho chtělo dosáhnout. Tedy využít energetiku jako zbraň a dotlačit Evropu k ústupkům, případně i ke kapitulaci, pokud jde o podporu Ukrajiny,“ řekl Pavel v rozhovoru pro deník E15. 

Pavel zároveň varuje, že vyhýbání se konfliktu by si Rusko mohlo vyložit jako slabost Západu. Často upozorňuje na Putinovy ambice o obnovení vlivu Sovětského svazu. „To, co se odehrává mezi Ruskem a Západem, se netýká pouze členství Ukrajiny v NATO, ale budoucí formy vztahů, podoby světového právního a finančního systému," sdělil bývalý generál Deníku. Bývalý generál se vyslovil k dodržování spojeneckých závazků, které má Česko vůči ostatním členům aliance a kritizoval Andreje Babiše za výrok v debatě na ČT, že by nevyslal do Polska nebo pobaltských zemí vojáky v případě jejich napadení. Babiš později svá slova na twitteru mírnil.

Na druhou stranu Pavel odmítá nařčení Andreje Babiše, že by Česko chtěl zatáhnout do války a nevěří v mír. „Já bych rozhodně nechtěl zlehčovat jednání o míru, ale usmívám se z toho důvodu, že Andrej Babiš o tom mluví, zatímco já jsem v minulosti konal,“ uvedl Pavel v Otázkách Vácalava Moravce.

„Já jsem v té době z pozice předsedy vojenského výboru, i přes výhrady některých členů Aliance, pokračoval v jednání s ruskou stranou. A nakonec se mi podařilo přesvědčit generála Gerasimova k jednání na nejvyšší vojenské úrovni, což byl tehdy opravdu průlom. A přestože to nevedlo k dlouhodobému míru, byl to významný krok,“ připomněl Pavel s tím, že v době anexe Krymu byl Babiš českým premiérem.  

„Ale naprosto racionálně – tam, kde jsou k tomu předpoklady. Vytvářet naději, že Česká republika je dnes v pozici, kdy může uspořádat globální mírový summit, je opravdu jen marketingový tah Andreje Babiše.“ Pavel ve svém vyjádření na twitteru zmiňuje, že války začínají politici, ne vojáci. Jelikož sám válku zažil z první ruky, ví, jak dopadá nejen na vojáky, ale i na civilní obyvatelstvo. 

V rozhovoru pro Stream.cz pochválil vládu za aktivní přístup v podpoře Ukrajiny a zkritizoval nízkou připravenost Západu na agresivní kroky Ruska. Podporuje také snahu o co možná největší izolaci Ruska.

Na svém twitterovém účtu také sdílel příspěvek, ve kterém upozorňuje, že ne každý, kdo utíká z Ruska, je přítel příznivců Ukrajiny. Automatické přijímání takových lidí by podle něj mohlo pro Česko znamenat bezpečnostní riziko.

Inflace a energetika

K otázkám inflace a energetické krize se Pavel začal více vyjadřovat až letos. Kritizuje nedostatek odborné diskuze a neschopnost vlády srozumitelně vysvětlovat svá opatření veřejnosti. Nesouhlasí ani s plošným zvyšováním platů státních zaměstnanců, na které tlačí odbory v čele s Josefem Středulou.

anketě pro deník E15 Pavel uvedl, že snižování rozpočtového schodku by pomohlo nejen veřejným financím, ale také snižování inflačních tlaků.

Volební kalkulačka: Názory kandidátů na prezidenta >>>

Před vypuknutím války na Ukrajině podporoval prohlubování jednotného evropského energetického trhu, nyní vyzdvihuje důležitost energetické bezpečnosti státu. Oceňuje dočasné zařazení jádra mezi zelené investice.

Do budoucna bude podle něj pro Česko klíčové zmírnit dopad toho, že jsme nebyli schopni včas reagovat na diverzifikaci zdrojů jako to udělalo například Polsko nebo některé jiné země. „Měli bychom urychleně najít cesty, včetně produktovodů, jak zajistit pro naše občany, a firmy dostatek energií hlavně na příští zimu,“ říká v rozhovoru pro deník E15.

Při příležitosti oficiálního vyhlášení své prezidentské kandidatury Petr Pavel prohlásil, že by chtěl být prezidentem, který mírní vášně. Za své priority označil aktivní zahraniční politiku, nezávislou energetiku, inovativní ekonomiku s vyšší přidanou hodnotou, zdravé životní prostředí a vzdělání.

Názory na COVID-19

Na jaře 2020 založil Petr Pavel iniciativu Spolu jsme silnější, skrz kterou podporoval lidi v první linii v boji s pandemií covid-19 a ty, které pandemie zasáhla nejvíce, prostřednictvím veřejných sbírek.

S experty sestavil systém protikrizové obrany, který by měl napomoci k efektivnějšímu zvládání budoucích krizí. Vždy by v takových případech měly být k dispozici plány zásobování, jednotná legislativa, srozumitelná komunikace ze strany státu nebo zdroje transparentního financování. Na jeho uvedení do praxe by rád spolupracoval s aktuální vládou Petra Fialy (ODS).

Prezidentské debaty

Petr Pavel se účastní i prezidentských debat, kde bojuje o nerozhodntué voliče: „Jsem občas obviňován z bagatelizace své minulosti. To určitě nedělám. Vnímám svou historii jako celek. Ne jako šest let před listopadem a pak zbytek. Naopak si vážím lidí, kteří se na lidi dívají individuálně a ne ve světle těch nálepek, což ostatně dělá i paní profesorka,“ řekl v předvolební debatě na CNN Prima News na adresu své soupeřky z prvního kola Danuše Nerudové. 

Nerudová ve stejně debatě kritizovala i osobnost podnikatele Petra Koláře, kterého podezírá z potenciálního lobingu. Pavel reagoval, že bývalý diplomat Kolář ani oficiálně není členem jeho týmu poradců. „My s Petrem Kolářem nejsme manželé. Máme striktně oddělené kariéry. Petr Kolář má svou kariéru a chce si ji ponechat. Já to naprosto respektuji. Na druhou stranu jsme přátelé, a to nijak neskrývám,” dodal Pavel v narážce na manžela Nerudové, o němž se vzhledem k jeho advokátní profesi mluví v souvislosti s potenciálním střetem zájmů Nerudové, která by jako prezidentka mohla jmenovat ústavní soudce.

„Sloužil jsem v zahraničí, takže kromě toho, jak se žije občanům u nás, jsem měl možnost i jak se žije občanům v jiných zemích. A taky v těch, které jsou postižené válkou. Takže si dovedu představit, které problémy občany pálí,“ uvedl bývalý generál Petr Pavel v debatě na ČT na otázku jaký by chtěl být prezident. „Pokud bych byl prezidentem, tak bych s premiérem Fialou hovořil o tom, jestli kroky, které vláda přijímá, například na pomoc postiženým krizí, přijímá včas a jestli jsou dostatečně účinné. A tlačil bych na vládu, aby požadavky naplnila. To je cesta, ne silná mediální prohlášení,“ doplnil Pavel.

V debatě na TV Nova kritizoval krizový management Andreje Babiše za covidu: „Mně přijde úsměvné, že Andrej Babiš se dokáže pochválit i za to, že vyšlo slunce,“ utrousil bývalý generál v debatě na TV Nova, které se účastnil i bývalý premiér. Vytkl mu i neznalost fungování NATO: „Pan Babiš opravdu neví, jak ta organizace funguje.“

V reakci na Babiše dále uvedl, že pomáhal během pandemie, nebo také v začátku války Ukrajiny proti Rusku. „Když jsem viděl, že pan premiér má problém s řešením krize, dal jsem dohromady odborníky, abych mu pomohl tu krizi řešit,“ bránil se Pavel Babišovu nařčení, že za poslední čtyři roky pro Česko nic neudělal.

Názor na přijetí eura

Pavel se vyslovil pro přijetí eura. Je přesvědčený, že i z ekonomického hlediska by to bylo namístě.

„V Česku jsme z toho udělali velké politikum, aniž bychom lidem přesně vysvětlili výhody a nevýhody. Realita nás přitom pomalu předbíhá, protože mnoho firem už na platební styk v eurech přešlo," poznamenal.

Inicioval by debatu o přijetí eura, netlačil by ale na přechod ke konkrétnímu datu za každou cenu. Je třeba to podle něj udělat promyšleně v okamžiku, kdy to pro Česko bude ekonomicky výhodné.

Petr Pavel a Miloš Zeman

Pavel na svém Twitteru i v rozhovorech několikrát kritizoval Zemanovy názory nebo jeho postoje k Rusku, Číně a k Bezpečnostní informační službě ČR. Na jeho slova často reagoval mluvčí prezidenta Jiří Ovčáček. Prostřednictvím sociálních sítí opakovaně upozorňoval na Pavlovo členství v KSČ, které je v rozporu s jeho současnými názory.

O nepříliš dobrých vztazích zřejmě svědčí i fakt, že když v první polovině roku Miloš Zeman v Partii Terezie Tománkové na CNN Prima News hovořil o kandidátech na prezidenta, Petra Pavla ve svém výčtu vůbec nezmínil, i když to již tehdy podle mnohých názorů a průzkumů byl klíčový kandidát.

V prosinci ve stejném pořadu Zeman kritizoval vedle Nerudové i Pavla. Podle současného prezidenta, který by za svého nástupce nejraději viděl Andreje Babiše, Pavel rozumí armádě, nikoliv však zahraniční politice: „Pan Pavel nedávno o Visegrádské skupině prohlásil, že je to prázdná skořápka, přitom podpora Visegrádu je v programovém prohlášení vlády. Ten Visegrád funguje, schází se premiéři, schází se ministři, prezidenti a je to konkrétní středoevropská spolupráce. Má své problémy, ale právě tento formát umožňuje tyto problémy řešit.“ 

Pavel v reakci na to na Twitteru připomněl svou diplomatickou kariéru, v rámci níž vedl jednání s více než tisíci vrcholovými představiteli států.

Petr Pavel a Andrej Babiš

Druhé kolo prezidentských voleb je ve znamení ostré volební kampaně. Andrej Babiš se pomocí billboardů snaží vytvářet dojem, že Petr Pavel zatáhne Česko do války, případně, že nevěří v mír. Vyhlášení války přitom nepatří k pravomocem prezidenta, navíc obojí Pavel vyvrací.

„Strašit lidi válkou a tím, že je někdo zatáhne do války, to je podlé, a to by se v kampani dělat nemělo,“ říká Petr Pavel. „Je to nefér způsob vedení kampaně, šířit takto poplašnou zprávu je trestné,” dodal Pavel v debatě na Blesku.

„Babiš ukázal, že je chaotickým mikromanažerem,“ zmínil v debatě Pavel. „Pokud se máme bavit o plánu míru pro Ukrajinu, tak musíme v rámci těch organizací, kterých jsme členy. Jsme členy NATO a EU a s nimi musíme spolupacovat,“ dodal v reakci na to, že by Babiš jako český prezident chtěl zařídit mír na Ukrajině.

Babiš označuje Pavla za kandidáta vlády z důvodu, že ho společně s Danuší Nerudovou a Pavlem Fischerem slovně podpořila koalice Spolu. Pavel poukazuje na to, že svou kandidaturu opírá o podpisy více než osmdesáti tisíc občanů, zatímco Babiš si kandidaturu zajistil skrze podpisy poslanců ANO. Zmiňuje i podporu, kterou Babišovi vyslovil Miloš Zeman.

Mezi Babišem a Pavlem probíhá neustálý boj na sociálních sítích. Babiš nejčastěji argumentuje jeho minulostí spojenou s působením v KSČ. Často zmiňuje i kritický příspěvek historika Petra Blažka vůči Petru Pavlovi, který Facebook vyhodnotil jako spam a dočasně jej smazal. 

Pavel veškeré Babišovy komentáře odmítá a bojuje proti nim stejným stylem, tedy prostřednictvím příspěvků na sociálních sítích. Ve chvíli, kdy Babiš oznámil svou kandidaturu na prezidenta, Pavel na svůj twitterový účet napsal, že takovou kandidaturu považuje za hrozbu pro Českou republiku.

Dokonce Pavel řekl v rozhovoru pro deník E15, že se rozhodl kandidovat také z toho důvodu, že prezident Miloš Zeman považoval za nejvhodnějšího kandidáta na prezidenta v roce 2019 Andreje Babiše.

„V tu chvíli jsem si představil všechno, co Andrej Babiš reprezentuje, nejenom jako osoba, ale jako politické hnutí. Představil jsem si jeho mnohokrát zdůrazňovanou inspiraci Viktorem Orbánem a řekl jsem si, že bych rozhodně nechtěl, aby Česká republika šla stejnou cestou, jakou dnes jde Maďarsko,“ zmínil v rozhovoru. 

Členství Petra Pavla v KSČ

V souvislosti s Petrem Pavlem se často skloňuje jeho předlistopadové členství v KSČ, které sám potvrdil a často se o něm v rozhovorech i na sociálních sítích otevřeně zmiňuje. Zpětně své rozhodnutí označil za chybu, které lituje. Podle svých slov politiku v té době příliš neřešil a přihlášku do strany podal především proto, aby zvýšil své šance dostat se k výsadkovému útvaru v Prostějově. Hned v prosinci 1989 ze strany vystoupil.

Pavel si stojí za tím, že během působení v KSČ nikomu neublížil ani nikoho nepoškodil. Opakovaně také odmítl tvrzení, že byl členem tehdejší vojenské rozvědky, což dokládá zveřejněním svazků z Archivu bezpečnostních složek. Dokumenty zpřístupnil na svých webových stránkách. Především za pozitivní služební hodnocení potom sklidil značnou kritiku.

Stojí v nich, že pomáhal „prosazovat vedoucí úlohu strany mezi svými podřízenými“. Pavel ovšem argumentuje tím, že taková hodnocení byla součástí všech kádrových spisů a vždy zněla podobně. Kritiku odpůrců vzbuzuje i ručně psaný životopis Petra Pavla z roku 1987, v němž kandidát obhajuje a chválí „sovětské přátele."

„Chtěl jsem hlavně dělat svou práci, která mě bavila. Do stovek hlášení jsem psal ty stejné fráze, jejichž smyslem bylo jen splnit formální povinnost. Byla to chyba, kterou už nezměním. Jsem ale přesvědčen, že za 33 let služby demokracii doma i v zahraničí, a to i s nasazením vlastního života, jsem tuto chybu odčinil,“ uvedl Pavel pro echo24

VIDEO: Rozhovor s Petrem Pavlem pro E15.cz:

Video placeholde
Rozhovor s Petrem Pavlem • Videohub

Petr Pavel a LGBT

Pavel jednoznačně podporuje právo na manželství pro stejnopohlavní páry. Podle něj by lidé měli mít stejná práva bez ohledu na sexuální orientaci. „Pokud přijmeme jako fakt, že mezi námi žijí lidé s jinou sexuální orientací, tak nevidím jediný důvod, proč by měli mít jiná právě nebo větší omezení než kdokoliv jiný," řekl Pavel například v pořadu Prostor X.

Poněkud opatrnější je v otázce adopcí dětí stejnopohlavními páry. „Rizika jsou vždy a ve všem," prohlásil. Soudí nicméně, že kvalita života dítěte bez rodiny v dětském domově je významně horší než u dítěte, které žije ve stabilním rodinném prostředí bez ohledu na sexuální orientaci rodičů. A proto by adopce dětí homosexuálnímí páry podpořil.

Podpora kandidáta pro prezidentské volby

Ačkoli Pavel ohlášení své kandidatury dlouho odkládal, dnes už není pochyb, že to s ní myslí vážně. Do svého týmu přizval řadu odborníků včetně politického marketéra Michala Repy, který pomohl k vítězství stávající slovenské prezidentce Zuzaně Čaputové.

Koalice Spolu oznámila, že nenasadí vlastního kandidáta na prezidenta a že ani nepodpoří jednoho jediného. Veřejně však potvrdili, že mezi kandidáty, kteří jsou nejbližší jejich voličům, patří Nerudová, Fischer a Pavel.

Pavel uvedl, že o rozhodnutí koalice věděl od premiéra předem. ČTK sdělil, že oceňuje rozhodnutí Spolu nepostavit vlastního kandidáta, odsunout své stranické zájmy a dát místo toho přednost společným hodnotám. Svou kandidaturu oficiálně oznámil 6. září 2022. Opírá jí o 81 083 podpisů od občanů.

Sponzoři prezidentské kampaně

„Potřebujeme prezidenta, který bude promlouvat klidným, jasným a srozumitelným hlasem,“ prohlásil Pavel. Sloganem jeho kampaně je „Vraťme Česku řád a klid.“

Petr Pavel utratil podle portálu programydovoleb.cz ke konci listopadu přes 22 milionů korun, tedy polovinu ze čtyřicetimilionového limitu. Nejvíce peněz padlo na billboardy, bannery, letáky a na další venkovní propagaci. Nemalé peníze stály webové stránky a internetová reklama. Pavel má zdaleka nejvíce velkých dárců, na jeho účtu se sešlo více než osmdesát darů přesahujících sto tisíc korun.

V pondělí po prvním kole voleb měl na svém transparentním účtu k dispozici přes 12 milionů korun, což je více než finanční limit výdajů na kampaň pro druhé kolo prezidentských voleb. Část peněz mu na účtu zbyla z prvního kola, dalších více než 11 milionů korun mu od sobotního rána do pondělních 17:00 poslali jeho příznivci a sponzoři.

Pavlovi poslalo sedm podnikatelů víc než milion korun, patří mezi ně například investoři z Pale Fire Capital Jan Barta a Dušan Šenkypl, kteří stejně jako majitel firmy Eurowag Martin Vohánka přispěli každý po 2,5 milionu korun. Po dvou milionech poslali Pavlovi podnikatel Michal Šlemr, zakladatel Livesportu Martin Hájek, finančník Libor Winkler. Milionem přispěl zakladatel internetového prodejce Mall.cz Ondřej Fryč, půl milionu poslal zase Zbyněk Frolík ze společnosti Linet. Přes milion korun poslal také zakladatel brněnské softwarové firmy Y Soft Václav Muchna.

Vojenská kariéra generála Petra Pavla a NATO

Pavel v roce 1983 nastoupil po absolvování vysoké vojenské školy k výsadkovému vojsku. Jako jeden z mála armádních činitelů tehdy ovládal angličtinu, což mu později v polistopadové éře pomohlo nejen ke studiu na zahraničních školách, ale také k získání důležitých vojenských funkcí.

Stal se mimo jiné velitelem české jednotky na misi UNPROFOR, náčelníkem Generálního štábu Armády ČR a v letech 2015 až 2018 předsedou vojenského výboru NATO. V květnu 2014 mu byla udělena hodnost armádního generála. Za svou práci získal řadu ocenění včetně amerického státního vyznamenání Legion of Merit (Záslužná legie), francouzského Řádu čestné legie nebo medaile Za hrdinství.  

Petr Pavel je přesvědčen, že by se v dohledné době měly Ukrajině otevřít dveře do NATO. „Ukrajina má po současných zkušenostech velice hodnotnou armádu, která má asi nejčerstvější a nejkomplexnější zkušenosti s aktuálním konfliktem, a to je samozřejmě neocenitelné pro všechny spojence. Bylo by opět v oboustranném zájmu, aby Ukrajina mohla po splnění podmínek vstoupit do NATO,“ zmínil Pavel v rozhovoru pro deník E15.

Válka v Jugoslávii 

Prvním výrazným úspěchem v kariéře byla zmíněná mise UNPROFOR, tedy mírová operace OSN sestavená během války v Jugoslávii v letech 1992 až 1995. Jednotka vedená Petrem Pavlem tehdy zachránila více než padesát francouzských vojáků, kteří uvízli na základně ve válečné zóně mezi Srby a Chorvaty. 

Nejvyšší vojenský představitel NATO  

Největší úspěch přišel v samotném závěru kariéry. Byla jím funkce předsedy vojenského výboru NATO, kterou Pavel získal v roce 2015. Stal se tak nejvyšším vojenským představitelem a hlavním poradcem generálního tajemníka Severoatlantické aliance. Už během svého působení ve funkci upozorňoval na několik problémů.

Kromě Islámského státu a migrační vlny ze zemí Blízkého východu nebo severní Afriky označil za bezpečnostní hrozbu Rusko a konflikt na východě Ukrajiny. V červnu 2018 Pavla ve funkci nahradil maršál britského vojenského letectva Stuart Peach.

Rozhovor s Petrem Pavlem pro Prostor X: Ve vojenské tajné službě jsem nikdy nebyl, ty lži mě mají poškodit.

Video placeholde

Prostor X: Rozhovor s Petrem Pavlem • Videohub

Rodina. Kdo je manželka Petra Pavla? 

Petr Pavel je podruhé ženatý. Z prvního manželství s Hanou Pavlovou má syny Petra a Jana. V případě Pavlova zvolení do funkce prezidenta by se první dámou stala podplukovnice Eva Pavlová

Výsledky voleb

Volební výsledky prvního kola prezidentských voleb byly oznámeny v sobotu 14. ledna 2023. Petr Pavel v něm těsně zvítězil a postoupil do druhého kola s Andrejem Babišem. Volební výsledky 2. kola se dozvíme v sobotu 28. ledna. 

ONLINE: Prezidentské volby aktuálně >>>

Petr Pavel a Andrej Babiš - 2.kolo voleb

Petr Pavel se v prvním kole voleb umístil na prvním místě a předběhl tak v počtu hlasů Andreje Babiše.

Při nedělní debatě na České televizi před druhým kolem voleb Petr Pavel uvedl, že v otázce Ukrajiny je důležitá hlavně solidarita. „To, že nejsme součástí konkrétních bojů, neznamená, že ta válka není naše,“ upozornil Pavel. 

Babiš během debaty opakoval, že Pavel je vládní kandidát. „Podpořil vás Zeman, podpořilo vás KSČM a také neříkám, že jste kandidátem KSČM. Já nejsem vládním kandidátem. Já jsem vládu v mnoha ohledech kritizoval,“ odpověděl Pavel. 

Pavel Babiše nazval chaosem. „Jste chaotický mikromanažer. Vy jste za covidu zařídili chaos,“ ohradil se Pavel, když Babiš uvedl, že Pavel nazval armádu chaosem. Na podporu českého průmyslu v zahraničí Pavel odpověděl, že by podporoval mimo jiné i české startupy.

V důsledku Pavlovy nemoci, která trvala už od debaty v ČT, musel kandidát zrušit minimálně dvě kontaktní kampaně po republice. Andrej Babiš zrušil nakonec v předvolebním týdnu téměř všechny kvůli tomu, že obdržel několik anonymních výhrůžek smrtí.

Volební průzkumy: Šance na vítězství v prezidentských volbách

Agentury v průběhu roku přicházely s průběžnými volebními průzkumy. Petr Pavel podle nich patřil mezi hlavní favority pro postup do druhého kola , což se vyplnilo. Největšími soupeři byly vedle Pavla dlouho i Danuše Nerudová a Pavlův soupeř v druhém kole prezidentské volby Andrej Babiš. Pavlovi dávají vysoké šance i sázkaři.

Kdo je Petr Pavel (video)

Video placeholde
Kandidáti na prezidenta: Petr Pavel • Videohub

Další kandidáti na prezidenta v roce 2023

Seznam kandidátů na prezidentskou funkci čítal osm jmen. Do prezidentských voleb se přihlásili například senátoři Marek Hilšer a Pavel Fischer, nebo bývalá rektorka Mendelovy univerzity ekonomka Danuše Nerudová. Mezi kandidáty patřil i lékař a bývalý rektor UK Tomáš Zima. Kandidaturu potvrdil i bývalý premiér Andrej Babiš, podnikatel Karel Diviš a poslanec SPD Jaroslav Bašta. Předseda odborových svazů Josef Středula z volby odstoupil.

Kandidáti na prezidenta 2023 přehledně >>>  

Petr Pavel
Datum narození1. listopadu 1961
ManželkaEva Pavlová
PovoláníArmádní generál ve výslužbě
VzděláníVysoká vojenská škola pozemního vojska ve Vyškově
Oficiální oznámení kandidatury6. září 2022
Podpisy pro kandidaturu81 083 občanů